Last news in Fakti

27 Февруари, 2012 13:03 13 398 0

Дунав се надига опасно (снимки)

  • дунав-
  • мвр

МВР: Осигурено е непрекъснато наблюдение на нивото на реките и язовирите в страната

Дунав се надига опасно (снимки) - 1
Снимка: БГНЕС

Нивото на река Дунав при Силистра от вчера до тази сутрин се е покачило със 185см (от 437 на 622), съобщават от пресцентъра на МВР. Критичният минимум е 777см. От неразрушения до този момент стар лед по реката при общините Бяла и Ценово вчера към 9.00 часа е започнало движението на леден блок, към 14 часа втора ледена маса е тръгнала в района на с. Долна студена и гр. Бяла. Организирано е постоянно наблюдение на реката. Няма данни за аварийни ситуации и щети, включително аварии по язовири и съоръженията им на територията на басейна на река Янтра до момента.

Образувал се запор от ледени блокове приСилистра може да доведе до преливане нарека Дунав, съобщи Валентин Иванов - ръководител на местното представителство на морската администрация, цитиран от Дарик.

Движението на ледовете нанесоха поражения на всички съоръжения по крайбрежната дига при Силистра.  Всички понтони са намачкани, а някои и отнесени по течението. Мостове от железопътни релси са сгънати като пластилин. Привързващите съдовете въжета са прерязали всичко по пътя си – дървета, парапети и стълбове, допълва БГНЕС.

Очакваните максимални нива на р. Марица са под критичните за гр. Харманли. Съвместно с общините Елхово и Ямбол е създадена организация за постоянно наблюдение в критичните точки и готовност за предприемане на необходимите действия, допълват от МВР.

В по-голямата част от Източна и Южна България, в районите с надморска височина под 400 – 500 метра, вече няма снежна покривка. Изключение са: Северозападна България, където снегът е между 6 и 25 см; към Русенско снежната покривка е около 10 - 15 см; по високите полета на Западна България – от около 15 см в Софийско, до около 60 см в района на Драгоман. В планините снежната покривка е от 65 до 130 см. В Родопите снежната покривка е от 20 до 130 см.

Все още до 3 села и 3 махали на територията на областите Видин /с. Каниц/, София /махала Тимото на с. Заноге, местността Корита на с. Миланово/, и Кърджали /с. Рожденско, с. Селянка и мах.”Припек” на с.Горна кула/ е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост. Служителите на МВР, съвместно с местната власт, работят за преодоляването на проблема. 

В област Хасково продължават дейностите за ликвидиране на последиците от наводнението. Изнесената временна администрация продължава работата си по обслужване и координация на дейностите по отстраняване на последиците от бедствието.

В с. Бисер продължават възстановителните дейности и разчистване в селото. Нивото на река Бисерска е нормално и няма промяна. Ще продължат оценката и описването на щетите от наводненията от комисии в района на селото, извършването на проверки за установяване на фактическото състояние на язовири и проводимостта на речни корита в Хасковска област. Продължава  контролираното изпускане на язовирите Доситеево и Тракиец.

Във връзка с повишаването на температурите и обилното снеготопене работят Областен кризисен щаб в Хасково и общинските кризисни щабове на Хасково и Харманли. Констатирано е повишение на нивото на водите на много микроязовири на територията на кв. Болярово в Хасково. В източна промишлена зона е изградена временна дига с чували на Хасковска река за защита на съседни промишлени обекти. Няма залети дворове и жилища в квартала. Наблюдава се нивото на р. Марица на мостовото съоръжение край гр. Харманли. Усилено се изграждат засегнатите диги в гр. Харманли на р. “Олу дере”.

На КПП Капитан Андреево са доставени допълнителни количества чували за евентуално изграждане на дига край пътя – целта е недопускане на затварянето на пътя към пункта.

Извършва се прокопаване на байпасен канал на язовира при с. Стамболийски, Хасковско, успоредно на съществуващия бетонен преливник, за да се обезпечи безопасността на язовира при топенето на снеговете. Паралелно с това, водите на язовира периодично се изпускат от крановете.

От снеготопенето има наводнени къщи, дворове и улици в селата Селци, Богданица и Поповиц, Избегли, Чорба и селата Караджалово, Виница и Дълбок извор, общ. Първомай. В с.Поповица е наводнен главен път Е80 на разклона са Чирпан и Свиленград. Изграждат се допълнителни диги от чували с пясък и инертни материали за ограничаване притока на вода. Извършва се наблюдение на реките, каналите на напоителни системи и микроязовирите. Предприемат се мерки за насочване на водата от обилното снеготопене към коритата на реките и напоителните канали. В гр. Първомай са осигурени допълнително 3000 чувала за използване при необходимост.

От Басейнови дирекции Черноморски и Западнобеломорски район няма постъпила нова информация за възникнали кризисни ситуации, критични участъци по диги и укрепителни съоръжения, както и за вредното въздействие на водите.

През вчерашния ден е отчетено, че на всички наблюдавани пунктове речният отток е над средномногогодишните стойности. По- високи са те на пунктовете Вит при Търнене, Осъм при Изгрев, Янтра при Каранци, Харманлийска при Харманли. Само в поречия Струма и Места речният отток е около и под средномногогодишните стойности. В равнинните райони, около ниските планински зони, склоновият отток също е съществен. Днес се очаква спиране на снеготопенето и намаляване на речните потоци. Възможно е повишение само в родопските притоци на Марица, както и в поречията на Струма, Места, Арда и Върбица заради очакваните валежи.

Няма населени места без електрозахранване.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА