Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Юли, 2018 07:19 6 772 32

Русия ще отговори на американската ядрена експанзия

  • русия-
  • сащ-
  • украйна-
  • експанзия-
  • ядрена-
  • отговор-
  • реактор

САЩ искат да изтласкат конкурента си „Росатом“

Русия ще отговори на американската ядрена експанзия - 1
Снимка: Shutterstock

Трети реактор на Южноукраинската АЕЦ , която се намира в Николаевска област на страната е била за първи път напълно заредена с гориво от американската компания „Уейстингхаус“, съобщиха от предприятието, цитирано от руското издание „Взгляд“.

Реакторът е включен обратно в енергийната система след плановото спиране на 16 юли. Преди това в него в смесен цикъл се използва гориво и от руската компания „ТВЕЛ“. В момента на ЮУАЕЦ се обсъжда по-нататъшният преход към произвеждано в САЩ гориво, предаде „Фокус“.

Още новини от Украйна

Защо именно Украйна? Тъй като другите страни като Унгария или България просто отказват на американците заради собствената си сигурност. Опитите на американците да зареждат гориво в съветските реактори в Украйна доведоха до неуспехи и инциденти. Но в продължение на дълги години американската компания все пак намери подход към съветски реактори.

Целта на американците е ясна. „Уейстингхаус“ иска да усвои нови технологии за сметка на Украйна и да изтласка конкурента си „Росатом“ от традиционните му пазари. След Украйна, американците, разбира се, ще искат да заменят горивото в съветските и руските реактори и в други страни. „Уейстингхаус“ ще се опита да влезе на пазарите на Унгария, Чехия, България, където има съветски блокове. Това са много атрактивни пазари. Какво ще получи самата Украйна от зареждането на съветските атомни електроцентрали с американско гориво? Нищо повече от главоболия.

Официално Украйна получава алтернативен доставчик на ядрено гориво за своите атомни електроцентрали. Но диверсификацията на доставчика в този случай няма икономически смисъл. Цените не се променят по никакъв начин, тъй като „Уейстингхаус“ практически има същата структура на разходите като подразделението на „Росатом“ ТВЕЛ.

Същевременно руската компания „Росатом“ вече има отговор за американската компания „Уейстингхаус“. Скоро ще започне проект на „Росатом“ в Швеция за доставка на руско гориво „ТВС-Квадрат" на реактора на шведската АЕЦ „Рингхалс“, който използва водни реактори под налягане (PWR), западен образец, върху които „Уейстингхаус“ се специализира. По света такива реактори тип PWR са повече от 200.

За шведите (за разлика от украинците) такава диверсификация на доставчика има търговски смисъл - руското ядрено гориво ще увеличи икономическата ефективност на експлоатацията на централата. „Американците проникват в традиционния пазар на „Росатом“, „Росатом“ също прониква в западните пазари. Ако това състезание е честно, а не, както в случая с Украйна, политически мотивирано, тогава няма нищо лошо в това“, смята експерт по ядрената енергетика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сссерем

    12 77 Отговор
    Нищо не разбрах с изключение на това че бушмените постепенно ги гонят отвсякъде,никой не иска да си има работа с държави от третия свят.

    Коментиран от #11, #21, #24

  • 2 куку руку ку

    29 4 Отговор
    Американците стъпват в бившият източен блок по принципа на "тоягата", от "моркова и тоягата". Руснаците използват спрямо западните страни принципа на "моркова". Колко АЕЦ са политически зависими от американците и колко са независими и гледат икономическият ефект. Да "броим пилците наесен", предлагам аз.
  • 3 Boxer

    40 6 Отговор
    Още една причина за "спонтанният и безкористен" преврат от 2014г.
  • 4 тръмп

    28 3 Отговор
    Исторически погледнато всяка империя с нееднородно население се разпада след няколко десетилетия или столетия. Това ще се случи и на ЕС и САЩ. Както се случи на Рим, Османската империя и СССР
  • 5 Assso

    40 2 Отговор
    Е защо не правят тези експерименти в САЩ а тук .Стига ни един Чернобил и с ясното съзнание че при една авария тук в Европа и Русия няма да има земеделие американците като нищо могат да кажа упс сори не трябваше да става така ама няма нищо ние ще ви продаваме храна нашата е най добрата давайте парички.Което е умишлен саботаж.

    Коментиран от #6

  • 6 куку руку ку

    13 3 Отговор

    До коментар #5 от "Assso":

    Нищо, те янките си имат един жълт камИк, дето им готви голяма изненада. Макар че тази изненада ще засегне целият свят, за янките ще бъде поголовно смирение пред природата.

    Коментиран от #10

  • 7 fakantanka

    27 5 Отговор
    Скоро пак ще има революция в Украйна, но този път истинска. Жалко за укрите, такъв си го ушиха с този преврат. Мислят си че почтения братски американски народ ще ги прегърне силно и ще им даде технологии на аванта, така както са свикнали да получават от руснаците. Скоро ще се превърнат в поредната разкапана държава от аграрно бандитски тип със силно американско влияние и присъствие.

    Коментиран от #9

  • 8 Borislav Popov

    23 7 Отговор
    „Уейстингхаус“ що не строят атомните реактори в Турция ? Турците да не са по глупави ? Ама май не искат да са зависими от краварите. Освен в Турция ще строят 12 енергоблока в течение на 20 години, а след това най-малко два АЕЦ-а" в Индия. Два ядрени реактора в Иран. Освен това Русия ще строи първата АЕЦ в Египет.Два реактора в Унгария. В северна Финландия започнаха предварителни действия на обекта където нова АЕЦ е планирана за 2024 година. Реакто ще се строи и в Йордания. Предстоят преговори с държави от Латинска америка.
  • 9 толерантен

    31 3 Отговор

    До коментар #7 от "fakantanka":

    Нищо не са си "ушили" "укрите". "Ушиха" им, като на нас - излъгаха ни като индианци с шарените стъкълца "демокрация", "свобода", "толерантност", "европейска солидарност"... да си дадат златото(и буквално. Още в първите дни на преврата им отнесоха златния резерв със самолети), земята, живота, децата, бъдещето... всичко.
  • 10 Meкици

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "куку руку ку":

    Путин се е обадил на Йелоустоун и му е наредил да изригне по най-бързия начин.
  • 11 Сесенасереш

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    не спирате ей,като самосвали сте. Лош метаболизъм. много сте лакоми,но малко усвоявате и много фира изхвърляте. Не е хубаво това за планетата ей ! Треа се зимат мерки
  • 12 Вили

    5 14 Отговор
    Време е да се направи списък на руската пета колона, която застрашава националната сигурност на България.

    Коментиран от #14, #16

  • 13 Я виж

    19 5 Отговор
    Доказано е че най ефикасните и сигурни АЕЦ са на руснаците.Останалото е раклама и политически натиск.Даже предложиха и на японците помощ за Фукушима но нали са под диктата на янките и отказаха.

    Коментиран от #18

  • 14 СссереМ

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "Вили":

    И да се почне отстрела,ще отворим ловния сезон.
  • 15 стоян георгиев

    5 12 Отговор
    те руснаците кво очакваха,че ще окупират крим и донбас и украинците ще стоят и ще им викат браво?украина започне ли да закрепва русия я чакат много изненади от бившия и брат.

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Borislav Popov

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Кога очакваш да закрепне Украйна. Че както върви може след десетина години изобщо да я няма !

    Коментиран от #20

  • 18 СссереМ

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Я виж":

    С най-големите аварии.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    ами тя в момента закрепва.институциите и се стабилизират.няма нищо общо със ситуацията 2014.ще трябва предполагам дълъг период на време за да стане като полша ,но тренда ще е в тази посока.и споко няма да изчезне ,народ които даде такъв отпор на руската инвазия показва че има дух.украинците са много сериозни като хора,доказали са го в трудности и го доказват постоянно.те няма да забравят обаче как постъпи русия с тях.както каза един техен интелектуалец за два милиона руснаци русия загуби 45 млн.украинеца.

    Коментиран от #23

  • 21 Дивуй

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Че ти имаш ли акъл да го разбереш?То от сране не ти остава време да ,,поумнееш”.
  • 22 гост

    1 4 Отговор
    Ще отговори ? И с какво точно ще отговори ? Със свръх производство на матрьошки и москвичи … ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ник

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сссерем":

    Именно защото не искат да си имат работа със страни от третия свят ,не искат да си имат работа със американците заради националната си сигурност.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ник":

    Разликата е там ,че като кажеш САЩ ,,всеки знае ,че това е най-развитата,богата,елитна и влиятелна държава в света.А като кажеш русия ,всеки я знае ,че съществува на картата и ,че е страна от 2-рия свят.Само това се знае за тая руска дупка.Сигурен съм ,че си неук на тази тема ,но в действителност русия е страна от 2-рия свят,а САЩ от 1-вия.Така са се разделяли държавите по блокове едно време и откъм развитие.
  • 26 гост

    2 8 Отговор

    До коментар #24 от "Ник":

    Разликата е там ,че като кажеш САЩ ,,всеки знае ,че това е най-развитата,богата,елитна и влиятелна държава в света.А като кажеш русия ,всеки я знае ,че съществува на картата и ,че е страна от 2-рия свят.Само това се знае за тая руска дупка.Сигурен съм ,че си неук на тази тема ,но в действителност русия е страна от 2-рия свят,а САЩ от 1-вия.Така са се разделяли държавите по блокове едно време и откъм развитие.

    Коментиран от #27, #28, #29

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ник

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    И не сравнявай хората с теб защото ако ти ги знаеш само на картата къде са , много хора пътуват и знаят много добро къде се намират
  • 29 Идиот

    11 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Първа АЕЦ в света - СССР, 1956
    Първи спътник - СССР, 1957
    Първи човек в космоса- СССР, 1962

    Това достатъчно ли е да ти запълни "дупката " или искаш още
  • 30 Мърсол

    0 4 Отговор
    До Borislav Popov
    Глупендер, всички сериозни западни производители на оборудване за АЕЦ закъсаха, защото в "белите" държави не искат нови ядрени мощности. Само рашките са добре, защото ще строят в преобладаващо проблемни държави, за които западняците не желаят да им помагат в тази област. След усвояване на технологията тези държави дори и да не направят атомно устройство, могат да изготвят "мръсна" бомба.
  • 31 Знайко

    0 1 Отговор
    Практически РФ е във война с Украйна. Защо се сърдят, че искат да ги заменят ?
  • 32 МЪРА

    3 0 Отговор
    УКРАИНЦИТЕ ГЪРМЯХА ЕДИН ПЪТ С ЧЕРНОБИЛ ПРИ ТЯХНИ ЕКСПИРИМЕНТИ,ЩЕ ГРЪМНАТ И СЕГА,А САЩ Е ДАЛЕЧЕ,ПАК ЩЕ ГО ОТНЕСЕ ЕВРОПА.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания