Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 16:17 987 0

След четвърт век Саудитска Арабия праща посланик в Багдад

  • саудитска арабия-
  • ирак
След четвърт век Саудитска Арабия праща посланик в Багдад - 1
Хошияр Зебари. Снимка: ЕПА/БГНЕС

След близо четвърт век Саудитска Арабия ще изпрати свой посланик в Ирак. Това става на фона на разрастване на кризата с иранската ядрена програма и засилващ се натиск над Сирия да спре с насилието над мирното население.

Саудитска Арабия е информирала за своети намерения иракския външен министър Хошияр Зебари.

Според експерти, пренебрегвайки Ирак, Саудитска Арабия остави широко поле за действие на съседен Иран, който се възползва от връщането на шиитите на власт в Багдад. Отчитайки своята грешка Рияд иска да възстанови връзките си с Ирак, за да може да играе възпираща роля на амбициите на Техеран, коментира швейцарският Le Temps.

Саудитска Арабия, Бахрейн и другите страни от Близкия изток прекъснаха през 1990 г. дипломатическите си отношения с Ирак след като Саддам Хюсеин окупира Кувейт, което доведе до Първата война в Залива.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА