Last news in Fakti

30 Юли, 2018 21:26 2 480 11

В Македония ще има референдум

  • македония-
  • парламент-
  • референдум

Той ще се състои на 30-ти септември

Депутатите в македонския парламент единодушно одобриха насрочването на референдум за решението за смяната на името на страната, съобщи РИА Новости.

Референдумът ще се проведе на 30-ти септември. Решението за промяна на името на страната беше взето през юни.

Това стана след подписването на споразумение между гръцкия външен министър Никос Коциас имакедонския външен министър Никола Димитров. Така името на страната трябва да бъде променено на Република Северна Македония.

Македонският премиер Зоран Заев вече заяви, че финалното решение ще бъде взето на референдум.

Правителството иска да приключи процедурата по преименуване на 15 януари 2019 г.

В един момент групата на опозиционната партия ВМРО – ДПМНЕ напусна парламента. Все още има спорове по формулировката на въпроса.

Преименуването беше договорено след години на преговори между Македония и Гърциия. Споразумението ще отвори вратите на Македония към НАТО и ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Шоо

    2 10 Отговор
    Рашъните саво това чакат, да го хакнат и сбогом Нато за макетата
  • 3 Борис

    10 2 Отговор
    Боко ще даде акъл на Заев как се заобикаля референдум и ще останат едни пари на вятъра.
  • 4 баба

    7 2 Отговор
    Който иска да провали влизането на Македония в НАТО ,да ги подсети, че ще станат наши съюзници.
  • 5 Много прост

    10 1 Отговор
    Макета в четата на НАТО ще са предателите ...То стана един военен съюз от импотентни армии....Пази Боже да няма война, че ще има много пленници
  • 6 Иванов

    1 9 Отговор
    Точно при този референдум ще стане белята. Ушанките ще им фалшифицират изборите, тамошните ще се хванат за гушите и ризултатите ще са плачевни. Гърция и Косово щи си поделят територията, а бежанците ще ни се качат на гърба, ако и да ни мразят с посръбчените си чутори. Ще се довлекат тук и ще правят сепаратизъм, ако и да са с български паспорти. Това ние не трябва да допуснем, та ако ще албанците да ги изколят докрак! Грехът ще си е на Русия.

    Коментиран от #7

  • 7 Зрител

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иванов":

    Иванов някоя вечер да не скочиш от прозореца с вик"Руснаците идат ....това диагноза да знаеш и се нарича "синдрома на Аспергер "

    Коментиран от #8

  • 8 Иванов

    0 8 Отговор

    До коментар #7 от "Зрител":

    Бъди спокоен, нямам фобии от руснаци. Разпознавам ги отдалече и мога да се пазя добре. И да бия по зъбите.
  • 9 no name no face no number

    8 1 Отговор
    Никъде няма демокрация и там няма да направят референдум за ЕС и НАТО. Но за имвто ще правят щото им е ясен резултата няма да се смени, но едва ли повечето македонци са за НАТО. За България съм сигурен, че при референдум НАТО гори.
  • 10 onq s konq

    1 4 Отговор
    Македония е миниатюрна държава и неминуемо е обречена на нечие влияние -от една страна Русия,от друга-Европа и САЩ.Въпросът е категоричен:Влезе ли в НАТО,влизат Европа и САЩ.Не влезе ли-ВЛИЗА РУСИЯ.Руснаците плашат,че Македония ще стане тяхна ракетна цел евентуално.Логично и нормално е ВСИЧКИ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ ДА СА НЕЙНА ЦЕЛ,ВКЛ. И БЪЛГАРИЯ.Това което прамълчава Русия е,че ТЯ САМАТА Е ЦЕЛ НА РАКЕТИТЕ НА ВСИЧКИ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ,КАКТО И САТЕЛИТНИТЕ Й РЕГИОНИ.Естествено в Македония ще има натовско военно присъствие по договор,но едвали и РАКЕТИ НАСОЧЕНИ КЪМ РУСИЯ.Защото не това е целта на Пакта,а да СЕ ПРЕДОТВРАТИ БАЗИРАНЕТО НА РУСКИ РАКЕТИ В МАКЕДОНИЯ,РАЗПОЛОЖЕНИ ЕДВАЛИ НЕ В ЕВРОПЕЙСКАТА ПАЗВА!Е тва е тънкият момент.
  • 11 123;)

    1 3 Отговор
    Болшевики,и пет референдума да се опитате да изманипулирате,на повечето ваши бивши сателити,просто им е писнало от вас!НИКОЙ НЕ ВИ ИСКА ВЕЧЕ!!!!Путин я докара до там,че по света като чуят руска реч,си затварят ушите....Македония ще ви бие дузпата много скоро,без да е необходимо да влиза в NATO!
Новини по държави: