Last news in Fakti

2 Август, 2018 11:00 1 648 14

Тръмп удря Китай с 25% мита

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • китай-
  • мита-
  • внос-
  • стоки

Задават се буреносни облаци между Вашингтон и Пекин

Тръмп удря Китай с 25% мита - 1
Снимка: БТА/ AP

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да повиши митата върху китайски внос в страната за 200 милиарда на цели 25%, съобщи „Политико“. Преди това той планираше митата да са 10%.

Президентът на САЩ обвинява Китай в нелоялни практики и кражба на интелектуална собственост. Тръмп настоява азиатският гигант да се откаже от тези практики, да намали американския дефицит в двустранната търговия, който възлиза на 200 милиарда долара, и да отвори повече своя пазар.

Икономическите анализатори обаче са на мнение, че американският бизнес ще пострада от политиката на протекционизъм на държавния глава. Търговската война с Пекин би имала тежки негативни последици за Вашингтон в дългосрочен план.

Тръмп е натоварил американския постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър със задачата да проучи възможността за увеличаване процента на вносните мита за стоки от Китай. Цитираните представители на американската администрация заявиха, че не са видели Китай да е предприел действия, за да отговори на тези искания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    15 5 Отговор
    Айдеееее-тоя с перчема ще разбута хептен света.Китай отдавна са си оплели кошницата-пазарите по целият свят са техни-а ако САЩ това го правеше само с Китай-разбирам,ама срещу Европа,Азия ,Русия и останалите няма никакъв шанс в тази търговска война....
  • 2 1122

    14 4 Отговор
    Китаи удря Тръмп с 30 процента мита.
  • 3 стоян

    6 12 Отговор
    Браво -личи си кой е силния президент който мисли за Америка и народа и
  • 4 Гост

    11 2 Отговор
    Не разбирам кой кого удря с митата?
    всичко хамериканско се произвежда в Китай, т.е за всяка техника за да се внесе в USA жителите на щатите ще плащат повече за продукта.

    И в крайна сметка Хамериканеца ще си плаща пак всичко, защото фабриките са им в Китай.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 onq s konq

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Нещо бъркаш:Изнесените заводи и предприятия на САЩ в други страни/вкл. и в Китай/ произвеждат продукция НЕ ЗА ДА Я ВРЪЩАТ ОБРАТНО В САЩ,А ЗА ДА БЪДЕ РЕАЛИЗИРАНА ИЗВЪН ЩАТИТЕ.За вътрешния американски пазар си има местни клонове за производство.Чак не мога да повярвам че ти е хрумнала подобна идея!

    Коментиран от #8, #11, #12

  • 6 СссереМ

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Това са явно нови правила в световната търговия,ти ли ги измисли или ги чу по тв. Останкино?
  • 7 Опсссс

    6 2 Отговор
    Перчема ще клекне с тези методи, мерки и контрамерки. Балъци няма вече .
    Вече никой не му цепи басма , моментално контра мита и кой пичиели ?
  • 8 Знаещ

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Първото нещо за което се сещам са продуктите най-скъпата фирма в света света приближаваща 1 трилион пазарна капитализация. Какво ли ще стане ако айфоните поскъпнат с 25 процента?

    Коментиран от #9, #14

  • 9 но не съвсем

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    Въпросните телефони се произвеждат в един друг Китай - Тайван. Примерът не е подходящ, само казвам...

    Коментиран от #10

  • 10 веселяк

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "но не съвсем":

    Айде да не си толкова сигурен:Причината е, че по-голямата част от компонентите идват оттам, тъй като всяка компания има аутсорсинг в Китай. Другото място, в което се произвеждат немалка част от компонентите, е Тайван. Сглобяването в по-значителната си част също се осъществява в Китай, което е другата причина да виждаме този стикер на продуктите на Apple.
  • 11 без мозък

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Момче, недей да пишеш глупости! Елементарно смешен си! Явно никога не си напускал селото си, камо ли да си бил в Щатите!
  • 12 Готин ама не съвсем

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Я пак???
    Какво точно произвежда ФАЩ???
    Те и тостери не произвеждат, а им ги правят в Китай!
    Фабриките са изнесени, не само за да продават на други пазари, а заради евтината работна ръка в Китай/поне така бе на времето/, и като се внесат обратно, са на по-ниски цени и по големи печалби за корпорациите!
    Ма то трябва и четене, а не само дращене по клавиатурата!
  • 13 стоян

    0 4 Отговор
    Вие казвате че нищо не произвеждат в сащ ,а как тогава са държавата с най голям брутен продукт С китайските играчки евтини телефони и дрешки в Мексико ще им ги произведат
  • 14 Само да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Знаещ":

    , те затова америте си гласуваха точно iphone-я да бъде изключен от санкциите. Лицемери!