Last news in Fakti

3 Август, 2018 09:23 5 310 2

Страшна епидемия тръгва от метрото

  • метро-
  • зараза-
  • епидемия-
  • бактерия

Подземната железница си остава едно от най-опасните хранилища на патогени

Страшна епидемия тръгва от метрото - 1
Снимка: Shutterstock

Бактериите от дръжките, седалките и вратите на метрото могат да предизвикат световна суперепидемия, тъй като те са един невероятно голям източник на патогени, пише в. Daily Mail.

Изданието цитира разработка на учени от Института "Ханс Ноел" в Германия и на техни колеги от университета в Хонг Конг. Специалистите са на мнение, че метрото наистина е удобно транспортно средство, но от здравна гледна точка то представлява потенциална заплаха. Подземната железница си остава едно от най-опасните "хранилища" на патогени.

Учените събрали образци от дланите на хората, често посещаващи метрото. Специалистите открили невероятно количество бактерии, сред които са особено опасните за здравето на човека микроорганизми от вида Helicobacter pylory. Те са способни да причинят възпаления на стомаха.

Микробиолозите предполагат, че при наличието на такова голямо количество опасни бактерии, стремително мутиращи под въздействието на някои антибиотици, в скоро време антибактериалната терапия срещу инфекциите ще престане да действа.

Заради кръстосването на два различни вида бактерии имунитетът на тези микроорганизми към антибактериалните препарати нараства в пъти. А съвременната медицина все още няма лек срещу супербактериите от такъв "смесен" вид.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бактерията

    22 2 Отговор
    Не искам да съм хейтър, но предлагам немските учени да ги поканим в автобуси 204 и 88, в София. Мога да се "зАкълна" че НИВГА не са чистени?! Сега билетчето става 2 кинта, а миенето на обществените превозни средства отвътре остава непозната дейност за СКГТ.

    Искам немските учени да погледнат и бактериалния фон на седлаките с плюш в рейсовете на СКГТ! Не стиган че не миеш, не чистиш, но и поръчваш седалка с плюш която се превъртща в една голяма супербактерия сама по себе си...
  • 2 жип

    5 0 Отговор
    Едно време на последните спирки /обръщала/ се качваше чичко с кофпомпа гърба и пръскаше целия трамвай/рейс. Ама това беше едно време... Сега е друго.