Last news in Fakti

4 Август, 2018 08:00 2 156 7

Сръбският президент очаква провокация в Косово

  • александър вучич-
  • косово-
  • сърбия-
  • провокация-
  • общини

Вучич каза на сърбите да не се поддават на провокации

Сръбският президент очаква провокация в Косово - 1
Снимка: Shutterstock

Сръбският президент Александър Вучич публикува отворено писмо до сърбите в Косово, в което ги призовава да не се поддават на провокации и уверява, че докато е начело на Сърбия, тя няма да позволи организирано насилие над косовските сърби и техните светини, предаде Танюг.

В писмото Вучич посочва, че днес изтича срокът, който Европейският съюз даде на косовските власти да приемат устав на Съюза на сръбските общини - задължение, което бе уговорено в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, воден с посредничеството на ЕС.

Президентът изтъква, че очевидно 1930 дни след поемането на това задължение Прищина "няма да си мръдне пръста" да формира съюза. "Скъпи сърби, моля ви във връзка с това да не предприемате нищо, което отделни албанци или представители на международната общност може да използват като оправдание за предприемане на някакви действия срещу вас", призовава Вучич.

Той добавя, че през последните дни властите в Косово, а и част от международната общност използват ситуацията да създават сред косовските сърби паника и недоверие към Сърбия "с ежедневни заплахи и организирано разпространение на слухове". Целта според Вучич е да разединят политическите представители на сърбите в Косово и да отслабят позициите на Сърбия в една деликатна фаза на преговорите Белград-Прищина.

Вучич призовава сърбите в Косово да не се поддават на провокации, да реагират мирно, цивилизовано и достойно на всякакви предизвикателства, а Сърбия ще се постарае с политически методи да им гарантира сигурност и бъдеще в Косово.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 констататор

    20 2 Отговор
    САЩ в подкрепа на исляма в Европа. Срещу православието.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "Даниел":

    А ние българите искаме незавимост за Западните покрайнини но тоити двулични сърби, дет ти ги защитаваш тук се правят на улави !
  • 4 onq s konq

    3 3 Отговор
    Косово е автономна област в състава на Сърбия,но по-специялно "Автономия с по-широки правомощия",затова и се управлява като ПРОТЕКТОРАТ НА ООН.Като икономика Косово е най-бедната и неразвита икономически територия на Европа.Независимо от това обаче,официалната валута там е ЕВРОТО,а основни търговски партньори са Сърбия и Македония.Ако Сърбия си получи Косово обратно,тя просто няма какво да го прави,но все пак Сръбското правителство не спира да го иска.Защото ако спре,ще бъде пометено от НАРОДНОТО НЕДОВОЛСТВО.А че никога Косово няма да бъде повече сръбско е факт,дължащ се на изградената там НАЙ-ГОЛЯМА И МОДЕРНА АМЕР. БАЗА "БОНДСТИЙЛ",КОНТРОЛИРАЩА НЕ САМО БАЛКАНИТЕ ,НО ПРИНЦИПНО Е ГРЪБНАКЪТ НА НАТО В ЕВРОПА КАТО ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР.За отбелязване е,че базата е подчинена НЕ НА НАТО ,А ЕДИНСТВЕНО И САМО НА ПЕНТАГОНА.

    Коментиран от #6

  • 5 Николай Танев

    6 1 Отговор
    Една руска тактическа ракета с среден радиус на действие земя земя и Джеймс Бонд а Го няма ИСКАНДЕР М 4000 км Американците избиха сума ти народ по света от войни Световен Агресор
  • 6 любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    А по-специЯлно да са те учили в училище как се пише думата специАлно?

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "любопитен":

    Не,не са ме учили в уч-ще как се пише въпростната дума.А не са ме учили,защото след дипломирането ми в ДЕТСКАТА ГРАДИНА приключих обучението си.Това обаче не значи че ако напишеш пост ДОРИ С ПОЛОВИНАТА ДЪЛЖИНА НА МОЯ няма да ти открия безброй ФРАПИРАЩИ ГРЕШКИ...затова -не го прави плиийз!