7 Август, 2018 08:58 1 841 0

Трима български ученици остават в болница след взрива в Болоня

  • болоня-
  • взрив-
  • силистра-
  • владимир комаров

Две от децата са в болница в Болоня и още едно в болница в град Чезена, което е по-сериозно наранено и обгорено

Трима български ученици остават в болница след взрива в Болоня - 1
Снимки: БТА

Все още са в болница тримата ученици, пострадали вследствие на инцидента на магистралата край летището в Болоня. Това каза в ефира на „Тази сутрин“ по bTV генералният консул на Република България в Милано Росен Руфев във връзка с информацията за пострадали седем ученици от професионалната гимназия по механотехника „Владимир Комаров“ в град Силистра, оказали се в района на взрива на камион -цистерна в Болоня.

„Две от децата са в болница в Болоня и още едно в болница в град Чезена, което е по-сериозно наранено и обгорено. Това дете е получило известни изгаряния по долните крайници на краката“, каза той. Руфев не се ангажира колко време ще останат пострадалите българчета в болницата.

Генералният консул поясни, че на другите пострадали ученици състоянието не е много тежко.

„Те са получили леки наранявания, за които ще получим повече сведения. Планирам да пътувам до Болоня в рамките на днешния ден. Може би ще стигна до болницата в град Чезена, където ще проверим състоянието на по-тежко пострадалото момче“, каза Руфев.

Той допълни, че децата са се намирали в зоната на огромния взрив на магистралата и уточни, че в тази зона се е намирало жилището, където са били настанени групово. По думите му част от тях са били излезли да обядват и са пострадали от взривната вълна и от счупени стъкла.

Трима български ученици остават в болница след взрива в Болоня

„Това е причината за техните наранявания. Те не са се намирали на автомобил на самата магистрала, както в началото предполагахме, което е спасило и живота им“, допълни генералният консул. „Децата към този момент проявяват спокойствие. Поне тези, с които сме говорили, въпреки че са преживели доста силен психологически шок. Надяваме се, че бързо ще излязат от този шок, особено тези, които са били леко ранени“, коментира Руфев.

Трима български ученици остават в болница след взрива в Болоня

На въпрос дали децата са били без придружител, Руфев коментира:

„Към момента не мога да потвърдя, но факт е, че от страна на техните придружители общо 4 учителки, начело с директора на тяхното училище в Силистра, не са пострадали“. Той обясни, че учителите са били вероятно много наблизо в рамките на инцидента и са поддържали връзка по телефона и са направили контакт по между си.

„Говорили сме с част от родителите и всеки, който се обади на телефона за спешни случаи, обявен от нашето генерално консулство, може да получи допълнителна информация“, каза Руфев. Той обясни, че учениците са били на стаж по "Еразъм" и уточни, че засега не се предвижда те да бъдат прибрани в България.

По отношение на информацията, че се е спасил шофьорът на цистерната, Руфев заяви, че той е сигурната жертва.

„Имаше информация, че летището може да преустанови дейността си за кратко, заради димните завеси, но това не се оказа вярно“, коментира случилото се Руфев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: