7 Август, 2018 15:50 2 717 35

Турция създава космическа агенция

  • турция-
  • агенция-
  • космос

Тя трябва да заработи до края на тази година

В Турция ще създадат космическа агенция до края на тази година. Това заяви турският министър на промишлеността и технологията Мустафа Варанк, цитиран от РИА Новости.

Турската космическа агенция ще създаде система за координация и контрол на работата в аеронавтиката и космическата сфера, имайки се в предвид националните интереси на страната.

Новата агенция ще координира всички проекти в областта, развиващи се в Турция, като ще развива международните отношения в тази област, включително и в рамките на ООН.

„За нас е важно да имаме космическа индустрия, развивайки научна платформа за развитие“, заяви Варанк.

В момента се предвижда работа по спътници и сателитни системи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеца

    22 15 Отговор
    И нека нашите космонавти да започнат с злобните си коментари сега

    Коментиран от #3

  • 2 Хан Сол

    27 23 Отговор
    Е само това им трябва на извънземните,цигани в космоса
  • 3 гост

    16 23 Отговор

    До коментар #1 от "Пеца":

    България още преди 50 години пратихме човек в Космоса, тия сега се сетиха...космическата надпревара отдавна свърши, който успя - прати, който не е успял сега ще наваксва..

    Коментиран от #6, #18

  • 4 Набират се и

    18 17 Отговор
    кандидати за космонавти, сред българските турци и турски циг,ани - като за начало 1000 човека за първите 1000 опита
  • 5 Гаджал

    19 5 Отговор
    Полумесеца е наш! С другата половина да се оправят американци, руснаци и македонци!
  • 6 антиседераст

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Госте, пратихме през социализма а сега през седерас ката демокрация неможеме и уред да сглобиме за космоса. защо ли е така ?

    Коментиран от #8, #13, #14

  • 7 антиджендар

    31 12 Отговор
    Какви злобни коментари драскани от наркозависими джендар-същества. Турция има желание и възможност да направи това и ще го направи а къде е нашата икономически развита демократична българия ?

    Коментиран от #12, #16

  • 8 гост

    15 15 Отговор

    До коментар #6 от "антиседераст":

    какво ще търсим в Космоса? Пак казвам, космическата надпревара завърши преди 50 години, тогава и България прати човек в Космоса, Америка стъпи на Луната и така приключи всичко....а който не успя тогава, сега ще наваксва, с половин век закъснение.

    Коментиран от #11

  • 9 браво краво

    10 8 Отговор
    помислих че ще създават космическа станция и се зарадвах, но грешката е моя ,в бързината не видях че става дума за агенция,такива в БГ никой не брои, а харчат пари ...луди.
  • 10 JPMorgan

    11 15 Отговор
    Ей много хумор днеска бе ,да не е 1 април ... ето защо турките решили да стеснят канала от Черно море-от 400м ширина ,ще го правят 200...с икономисаните пари космическа агенция ще правят...продължението на ''Междузвездни войни'' щели да снимат,в главната роля-Реджеп (ааа не Едоган )Иведик щял да бъде...
  • 11 иво

    12 10 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    съгласен съм с теб но само с едно несъм съгласен. САЩ никога не са кацали на Луната и няма скоро и да кацнат.
  • 12 Да да

    7 12 Отговор

    До коментар #7 от "антиджендар":

    Пуйките изстрелват менте лирата до нови космически висини! Цели 32 ст. за ментак лира, а още не са започнали! Хубаво е че са дали срок до краяна годината. Тогава ментак лирата ще е в космоса с 20 ст. за нея :дддд

    Коментиран от #17

  • 13 Преброяване на бесните язовци

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "антиседераст":

    Не лъжи ве, Мюмюне. България има собствен спътник, построен изцяло от български компании.
  • 14 касапина

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "антиседераст":

    Назад си невежо,преди броени дни ,изпратихме в космоса поредният изцяло Български сателит, създаден от частна компания .
  • 15 Насран турчин

    10 12 Отговор
    Турци техника и космос ПХА ХА ХА ХА ХА ХА
  • 16 sniper

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "антиджендар":

    Мераци има, но възможности няма,с ограничен език и малоумно население ,няма как да стане ,всяка жаба да си знае гьола.

    Коментиран от #19

  • 17 555

    6 5 Отговор

    До коментар #12 от "Да да":

    ..нема да се плашиш,ама докатo дойде време за космоса,сите турки-милионери ще са станали...
  • 18 ....….

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Какво си пратил бе ако не беше Русия щеше да пратиш ама друг път
  • 19 ......

    14 7 Отговор

    До коментар #16 от "sniper":

    То от бг по малоумни има ли?

    Коментиран от #22

  • 20 гост

    15 3 Отговор
    Като се спомене нещо хубаво за Турция и на едни хора хемороидите им излизат!
  • 21 Ганя

    6 9 Отговор
    браво на комшиите! важното да сьздадат агенция, да тма офис и заплати. иначе са единствената дьржава с голямо население на този континент без космонавти. ама явно тия ракети с молитви сьщо могат да хвьрчат..
  • 22 sniper

    11 10 Отговор

    До коментар #19 от "......":

    Да Българските мюсюли са най тъпи
  • 23 Хасан

    13 9 Отговор
    Ай сиктир аби. На МКС има 10-20 изгрева и залеза, представям си фесо-навтите по колко пъти ще бият чело в пода на станцията. А и как ще се ориентират на къде е Мека, изобщо не може да ми го побере акъла. Абе я по-добре си пасете козичките и не се занимавайте с глупости.
  • 24 ottoman empire

    9 11 Отговор
    kato gledam komentarite pak pak i pak revnost stiga revnuvahte be vie kato ste umreli ot glad ne znachi che i drugi sa umreli.....

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Ганя

    10 11 Отговор

    До коментар #24 от "ottoman empire":

    На кое да ви завиждаме? Вмирисаните чаршафлии ли? Или че не само космонавти нямате, но и в науката сте гола вода? Айде седи там, чети букварче.
  • 26 Трол

    11 10 Отговор

    До коментар #24 от "ottoman empire":

    Османската империя не е дала нищо на човечеството! Просто е била един кърлеж! Писменост ли? Ми ползвали сте арабската. Архитектура? Персийска! Дори архитекта Синан не е бил турчин! Пък и джамиите ви са копи пейст Света София! Напъвате се,че Синята джамия е по -голяма, ама само щото минаретата и са по-високи! Везирите ви до един са били друговерци-гледай си Мюхтешем юзйъл! Кривокраки и тъпотемести, иди към Анадола и си виж ДНК-то! Свиха ви сървите, ако се наложи пак ще го направят!
  • 27 Яко

    7 8 Отговор
    .......И космическата агенция ще се казваааа: "Кьор Фишек" шъ знайш!
  • 28 с какви пари?

    6 8 Отговор
    Колко ще струва???? Защото с течение на времето, това което днес струва 100, утре ще струва 200 и вдругиден 300 лири!!!!!

    Коментиран от #29

  • 29 895

    7 6 Отговор

    До коментар #28 от "с какви пари?":

    Много правилно. Ако видим цените на турската лира и долара през 2013 г., ще разберем, че с 2 лири купуваха 1 долар. Днес са необходими 5 лири. Ето защо, примерно, 15 милиарда долара за 100 F-35 които щяха да струват 30 млрд. лири, днес струват 75 милиарда лири, а така както турската икономика върви, те скоро ще струват повече от 100 милиарда лири. Турция ще бъде принудена да анулира много програми. Няма начин да започне нови ...
  • 30 Как сте шушумиги?

    7 7 Отговор
    "Лошите" новини от Турция не секват, а? Свиквайте, все "по-лоши" ще стават. Мачка ли ви се самочувствието, м? Робският комплекс не стихва, а?
    Пхахаха

    Коментиран от #32

  • 31 Сравнение

    9 3 Отговор
    Някои амеби тук си мислят, че тавана на космическите технологии е да се вкара в капсулата човек от дадена нация, който да си трае в безтегловност до края на полета и да се върне за малко по-голяма звездичка на пагона и материал за слава на политиците пред "арпаджика" , както едно време се изрази Луканов. . Комшиите от спътниците си следят и ловят "хората , които им трябват".. а ние още сме на равнище съветско-монголска дружба в космоса. . Комшиите космическата програма я имат отдавна, а новината, че ще продължат да я развиват, ни вдига кръвното, вместо желанието и ние нещо да направим. .
  • 32 Иван4о

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "Как сте шушумиги?":

    Турция е една много съвремена страна. В нея можеш да злоупотребяваш с 13-годишен и да ходиш свободно, нямаш право да се подиграваш с президента, но ти си свободен да станеш космонавт.
  • 33 Tok

    5 1 Отговор
    Члюйте Турция и тъпчете на едно място, браво манталитет български. Турция всеки изминал ден се развива хората правят елекромобил а ние лаф, тостоянно прават нещо а ние лаф, обречени сме да плуем Турция до края на дните си и след 20 години ще чета същтите коментари но в бг ще закърпваме дъпките на асфалта по същото време.
  • 34 Osman

    9 3 Отговор
    Мили глупави българчета. И да плюете и да завиждате пак ще сте 100 години назад от Турция. Космическата индустрия в Турция се развива от дълги години. Имат 10 спътника в орбита от които последните 3 са конструирани и направени изцяло в Турция. Следващата стъпка е собствен космодрум за изстрелване на тези сателити който до 5 години ще е факт. Тази година започват изпитанията на турските ракети с голям обсег на действие над 2500 км. А вие сте помиярите на ЕС.

    Коментиран от #35

  • 35 .......

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Osman":

    Абе какво им обясняваш на тия те не знаят на кой свят са не виждат по далеч от носът си
Новини по държави: