Last news in Fakti

23 Август, 2018 09:07 3 643 19

Саудитска Арабия ще екзекутира жена политически активист

  • изра ал-гомгам-
  • саудитска арабия-
  • екзекуция-
  • крал салман

29-годишната Изра ал-Гомгам беше арестувана заедно със съпруга си още през декември 2015 г.

Саудитска Арабия ще екзекутира жена политически активист - 1
Снимки: БТА/АР

Защитници на човешките права започнаха кампания за спасяването на живота на първата жена политически активист в Саудитска Арабия, която бе осъдена на смърт.

29-годишната Изра ал-Гомгам бе арестувана заедно със съпруга си Муса ал-Хашем още през декември 2015 г. за организирането на антиправителствени протести в източната провинция Катиф, пише The Independent.

По-рано този месец специализиран криминален съд в Рияд осъди Гомгам и петима други души на смърт чрез обезглавяване.

Затова сега активисти лобират присъдата да бъде отменена или смекчена на обжалването, което предстои през октомври. Промяна може да разпореди крал Салман, който обаче досега винаги е ратифицирал криминалните наказания в кралството.

Според организации за защита на човешките права екзекутирането на Гомгам ще постави "опасен прецедент" за жените активистки в консервативната страна. Откакто е в затвора, на Изра ал-Гомгам не ѝ е било разрешено да се срещне с адвокат.

В миналото тя е призовавала за освобождаването на политически затворници и за край на антишиитската дискриминация, упражнявана от властта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    42 3 Отговор
    Най-верните съюзници на САЩ ги гони мракобесието на 15 век...ама за пари "великите демократизатори" от Вашингтон си затварят очите за такива ужаси...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Педерика Магарини

    27 2 Отговор
    Спокойно, ще има изявление. Ще нещо в този дух: "ЕС и световната демократична общност изразява загриженост, бла бла бла... Призоваваме.... бла, бла бла... Надяваме се ... бла бла бла..."
  • 4 Вова

    21 3 Отговор
    Всичко това с "благословията" на империята на злото ФАЩ - сеещи "демокрация" по целият свят безцеремонно!
  • 5 правист

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "444":

    Сега е момента да заведат дело срещу държавата СА в Страсбург! Тия от Отворено общество, Амнести, Хага, ООН, ЕК... мълчат, страно защо?
  • 6 правист

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "444":

    Сега е момента да заведат дело срещу държавата СА в Страсбург! Тия от Отворено общество, Амнести, Хага, ООН, ЕК... мълчат, страно защо?
  • 7 Кирка в капака

    19 1 Отговор
    Сатрапаските държави според САЩ и ЕС са два вида, добри и лоши. Саудитска Арабия е от добрите, така че обезглавяванията на активисти и особено на жени не са достатъчно основание за тревога. Обезглавяването е много по-хуманно от изгаряне на клада, така че вечна дружба.
  • 8 ПЕЕВ

    10 1 Отговор
    ПЪЛНА ЦИГАНИЯ СА АРАБИТЕ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    10 1 Отговор
    Иран , Сарабия ии Израел са теократични държави..в Иран ако се приложи смъртно наказание се вдига врява до небесата на Запад ...ама за Израел и Сарабия нищо
  • 11 ЗайоБайо

    10 0 Отговор
    Къде са сега думите "диктатура", "режим" , " тиран" и т.н.? Ако туй беше в Сирия, статията щеше да е доста по-колоритна и не толкова служебно написана
  • 12 Jack Bauer

    7 1 Отговор
    "Политически активисти" се екзекутират във всички държави, и в САЩ, и в Русия, и в Европа. Разликата че арабеските са узаконили това, а другите го правят тайно в Гуантанамо, в Сибир и ...
  • 13 ЯПОНИЯ ВЕЛИКА СТРАНА

    11 2 Отговор
    Правете каквото прави ЯПОНИЯ и няма да сбъркате!!!!!!!!!!!!!!
    В Япония ислямът е ЗАБРАНЕН,и то защото е много хубав и праведен,пък и японците много глупави,чу да го разберат и оценят!!!!!!НЯМА ИСЛЯМ,НЯМА ЕРДОГАН!!!!Стига с тази средновековна простотия!!!!!!!Който иска ислям-да върви там!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 Сттаврю

    6 0 Отговор
    Ислям и неговите сътворения много опасна религия оснояана на фанатизъм.
  • 15 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #13 от "ЯПОНИЯ ВЕЛИКА СТРАНА":

    Ограмоти се прост@ко,виж дали няма Ислям в Япония ама ти си проооззз!

    Коментиран от #16

  • 16 ОлигУфрен

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Япония – единствената държава в света, която не дава гражданство на мюсюлмани
    Знаете ли, че именно това е страната, която единствена в целия свят не разрешава гражданство на мюсюлмани? Изповядващите исляма нямат никакво право на какъвто и да е престой на японска територия;
    Законодателството в страната забранява разпространението на исляма като религия. Присъдите са повече от крайни за всеки, който проповаядва исляма. Понечилият да разпространява тази религия е под буквата на закона, тъй като в Япония това е углавно престъпление;
  • 17 Биде

    4 0 Отговор
    Защо не се намесят най-големите демократи и хуманисти великата Америка или да спретнат някое невинно превратче ???!!!
  • 18 ХанкоБрат

    1 0 Отговор
    Смъртната присъда с "новичок" ли ще бъде изпълнена?
    Кога да очакваме разни декларациики за несъгласие от ЕС, ООН ...... и останалите съкращения?
    А от НПО-тата, които ни тикаха в мутрите цариградската конвенция?
    Абе най-добре ще е да изпратим на арабите нашето правителство и всички НПО-та , за да се поопражняват хората в изпълнението на тази присъда.
  • 19 ХанкоБрат

    1 0 Отговор
    Нали са все застъпници за правата не жените.