28 Август, 2018 16:36 1 637 6

Токио: Северна Корея остава "сериозна и непосредствена заплаха"

  • япония-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • доналд тръмп

Япония остава недоверчива към КНДР въпреки дипломатическия напредък през последните месеци

Токио: Северна Корея остава "сериозна и непосредствена заплаха" - 1
Снимки: БТА/АР

Северна Корея продължава да представлява "сериозна и непосредствена заплаха", пише в годишния доклад на японското министерство на отбраната, което остава недоверчиво към Пхенян въпреки дипломатическия напредък през последните месеци, предаде AFP.

Mиналата година Бялата книга на министерството беше публикувана, докато напрежението със Северна Корея беше в апогея си на фона на изстрелване на ракети и ядрени изпитания.

Американският президент Доналд Тръмп тогава обеща да реагира с "огън и ярост" срещу Севера.
Но на Зимните олимпийски игри, организирани в Южна Корея, започна зрелищно сближаване, достигнало кулминация с историческата среща на върха на 12 юни в Сингапур между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Въпреки това, позицията на Токио е непоклатима: "Няма промяна в оценката ни за заплахата от ядрените оръжия и севернокорейските ракети" за сигурността на Япония, се подчертава в Бялата книга.

Токио: Северна Корея остава "сериозна и непосредствена заплаха"

Тази заплаха, която министерството винаги е определяло като "безпрецедентна", "вреди значително на мира и сигурността в региона и на международната общност", се казва в документа.

Японският министър на отбраната Ицунори Онодера разбира се, отбелязва диалога, който се води между Северна Корея и бившите й врагове. "Но не можем да пренебрегнем факта, че и до днес Пхенян притежава неколкостотин ракети, които могат да достигнат почти цялата територия на Япония", подчерта министърът.

Токио: Северна Корея остава "сериозна и непосредствена заплаха"

Имайки предвид тази заплаха, японското правителство редовно укрепва отбранителния си капацитет.

То обяви в края на юли инвестиция от 3,6 млрд. евро за следващите 30 години за разполагане и използване на американски наземни устройства за прехващане на ракети, които да противодействат на евентуално севернокорейско нападение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    1 1 Отговор
    Лястовичката е войнствено настроена!Дано не сънува съня,от който се страхуват почти всички,и да го направи истина!!!!!!
  • 2 Кики

    3 1 Отговор
    Ха,ха-социалистическа страна ... войнствено настроена!? Но не нападнала никой досега,а вашите приятелчета,които не са войнствено настроени,колко страни са нападнали?

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кики":

    Наистина си Кики!Имаше едно такова вещество....!За какви приятелчета говориш ,добре ли си?Слънцето вече не е толкова силно!Не се заяждай!!!!

    Коментиран от #4

  • 4 Кики

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Разсъжденията ти са като на жена,но отиди във Фейсбук,тук говорим за политика.

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кики":

    Говори де да видим,не да се заяждаш!
  • 6 Реалист

    0 4 Отговор
    Правилно действат самураите! Те най-добре познават азиатското лукавство което е присъща черта на всички в региона. Време е да започнат да се въоръжават по усърдно. С тая икономика на рашки и китайци ще им се стъжни. А и по морал и готовност за саможертва нямат равни. Самураят се събужда!!!
Новини по държави: