Last news in Fakti

17 Август, 2018 20:35 2 063 7

Вашингтон и Токио обсъждали разполагане на ядрени бомби в Япония

  • япония-
  • сащ-
  • ядрени оръжия-
  • токио

Впоследствие двустранните консултации са прекратени, а темата забравена

Вашингтон и Токио обсъждали разполагане на ядрени бомби в Япония - 1
Снимка: Shutterstock

В края на 60-те г. на миналия век правителството на Япония е обсъждало със САЩ въпроса за разполагане на американски ракети прехващачи с ядрени бойни глави в островната държава. Това съобщава вестник Asahi, цитиран от ТАСС.

Консултациите за сигурност, на които е бил обсъден въпросът, са се провели за първи път през май 1967 г. Темата за ракетите е обсъдена също през септември 1967 г. и януари 1968 г.

Според изданието на първата среща американски представители са разказали за планове за развитието на програмата Sentinel, предвиждаща защита на районите с базирани междуконтинентални балистични ракети на САЩ от удар на противника с ракети прехващачи.

Япония тогава е проявила интерес и е обмисляла варианти за осигуряване на възможности за прехващане на китайски ракети със среден обсег на действие в случай на заплаха.

Вашингтон и Токио обсъждали разполагане на ядрени бомби в Япония
Снимка: БТА/АР

След това според вестника САЩ официално са обявили начало на програма Sentinel. В основата й е тристепенната ракета прехващач Spartan с термоядрени бойни глави и по-лекият вариант Sprint с неутронен заряд. В резултат Вашингтон и Токио са започнали дискусии за разполагане на такива ракети в Япония.

Впоследствие обаче консултациите са прекратени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пак ли ще ги бомбардират

    5 0 Отговор
    Е стига вече де.

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пак ли ще ги бомбардират":

    Този път ше е за последно щото ше летят сатаните натам дето има сашовски бази а падне ли сатаната там с япония е свършено като нация ген и раса
  • 5 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 1 Отговор
    Само 1 сатана е еквивалента на 200 хирошими
  • 6 Чък Норис

    6 1 Отговор
    При последното поставяне на американски атомни бомби на територията на Япония, два града бяха заличени. Но за нас това не е проблем. Виж, ако руснаците бяха използвали първи ядрено оръжие, щеше да е ужасно, а ако Сталин беше използвал атомна бомба срещу цивилно население, щеша да е чудовищно и непростимо... но щом американците са го направили - значи така е било правилно...
  • 7 Каубой

    0 0 Отговор
    Много от вас не знаят , че Япония е единствената страна бомбардирала със самолет континенталната част на САЩ. Нобуо Фуджита през април 1942 г. въпреки , че пуска една единствена бомба в гориста местност на щата Орегон и успява дасе завърне невредим говори много за възможностите на японците. Не ги мислете за “бита карта”!
Новини по държави: