Last news in Fakti

29 Август, 2018 14:15 1 513 4

57% от македонците искат промяна на името

  • македония-
  • референдум-
  • нато-
  • ес-
  • гърция-
  • име-
  • смяна

Референдумът ще се проведе в края на месец септември

57% от македонците искат промяна на името - 1
Снимка: Shutterstock

Повече от половината македонски граждани са заявили, че ще гласуват „За” промяна на името на страната, за да може тя да се присъедини към НАТО и ЕС. Това сочат данните на социологическо изследване на Международния републикански институт (МРИ), предаде Би Ти Ви.

57% от запитаните подкрепят предложението Македония да се присъедини към ЕС и НАТО с новото име - Република Северна Македония. Анкетираните допълват, че ползите от това членство оправдават смяната на името. 49% са посочили, че ще участват в референдума, който ще се проведе на 30 септември. 22% от македонците смятат да гласуват "против" промяната на името.

"Колкото повече наближава този важен референдум за Македония, толкова подкрепата за компромисно решение на спора за името, което ще открие вратите за членство в ЕС и НАТО, се накланя все по-силно към евроатлантическите институции", посочва Пол Макарти, който е регионален директор на МРИ.

Статистиката показва, че 83 на сто подкрепят присъединяването на Република Македония към Евросъюза и 77% подкрепят членството в НАТО. Изследването на МРИ е проведено между 28 юни и 15 юли тази година. В него са участвали 1100 души на възраст над 18 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    4 6 Отговор
    Македонеца силно иска да си е македонец,но ОЩЕ ПО-СИЛНО НЕ ИСКА ДА Е "ПОД СРЪБСКО,РЕСПЕКТИВНО ПОД РУСКО",което и определя ИЗБОРА МУ.
  • 2 БОКО

    2 1 Отговор
    Югозападна България!Обединение,това е спасение за тези хора!
  • 3 плевен

    1 0 Отговор
    Поздравления за автора.Може да не смее да каже истината, но я показва със снимката. Някой вярва ли, че на албанците им пука за Македония? Техния глас е решаваш. Както в България, турците решаваха кога да управлява Филип Димитров, и кога да бъде свален.Социалиста Заев е просто социалист.
  • 4 Македонец

    0 0 Отговор
    Даже много искаме. Затова на партитата за НАТО във всеки град из Македония се появиха само двама души.
Новини по държави: