Last news in Fakti

31 Август, 2018 11:45 2 584 10

Нов грандиозен скандал с лични данни

  • mastercard-
  • сащ-
  • данни-
  • лични-
  • google

Целта - ефективна реклама

Нов грандиозен скандал с лични данни - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията MasterCard продали на технологичния гигант Google данни за клиентите си от Съединените щати с цел по-ефективна реклама, пише Bloomberg. Изданието е потвърдило информацията за сделката с четири независими източника, два от които са работили пряко по сделката между двете компании.

До момента няма официални данни за сключване на каквото и да било споразумение между двете компании. Oт компанията за плащания с карта, чиито продукти се използват в цял свят, е продала данните, които показват какво са купували техните клиенти за последната една година. От своя страна Google сравнили тези данни с онлайн рекламите, за да направят по-точна преценка дали те наистина са повлияли върху продажбите.

Равносметката и получените данни са достъпни за част от рекламодателите в Google. Клиентите на MasterCard така и не са уведомени, че данните им се продават и използват от други компании, което повдига въпроси за поверителността на тази информация, посочват от изданието.

Според източниците на изданието Google платили милиони долари за тези данни, като част в сделката влизало също технологичният гигант да предоставя част от приходите от реклама на MasterCard. Говорител на Google заявил, че подобно споразумение няма, предаде Би Ти Ви. Говорителят уточнява, че всичките им инструменти, предоставени на рекламодатели за използване, са защитени и данните в тях няма как да бъдат използвани от трети лица. Възможно е това да не е единствената сделка между Google и компании за кредитни карти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    27 1 Отговор
    Е няма ли нещо за руските хакери-как така ще обвинявате емблемите на "свободният свят" в такава долна измама???

    Коментиран от #2

  • 2 ПЕШЕВ

    4 26 Отговор

    До коментар #1 от "Въпрос":

    АМИ РУСКИТЕ БОКЛИЦИ ВСЕКИ ГИ ЗНАЕ.ТЕ НОН СТОП ПРАВЯТ МРЪСОТИИ.ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ И НЯКОЙ ОТ СВОБОДНИЯТ СВЯТ СЕ ОПИТВА ДА ПРАВИ КАТО ТЯХ

    Коментиран от #5, #6

  • 3 балама

    21 2 Отговор
    Пък гуглето ги дало на цру с цел "оптимизация на демокрацията" по света и у нас.
  • 4 Именно

    15 0 Отговор
    Каква поверителност?!
    И в най-големите и сигурни компании данните ви се пазят сигурно ... докато не ги хванат че са ги продали!
    Ако искате поверителност най-добре в дарк-нета. Само че внимавайте какво купувате оттам ;)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 толерантен

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "флипп":

    Еми, то кой читав човек ще се хване да разнася сороската помия по медиите.
  • 8 Анонимен

    4 0 Отговор
    Нагли банкери, нагли корпорации, Аз няма да ви дам 1 цент!!!! Нищо няма да купя от вас и на никаква банка няма да плащам за нищо!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Грую

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    Това, че плащаш ток, вода, интернет, мобилна връзка, данъци, даже и ако работиш във фирма на чуждестранен инвеститор.... Вече си на хорото. Няма измъкване.
    За сега само ВиК остана българско. На всички други печалбите и данните отиват извън БГ. Щото собствениците на фирмите са чужденци.
  • 10 Тереза Змей

    0 0 Отговор
    Путин е виновен!!!!!!!