5 Септември, 2018 10:33 7 138 21

Путин засекретява данните за частните армии

  • вагнер-
  • русия-
  • владимир путин-
  • частна армия-
  • сирия

Информацията за военната компания "Вагнер" става държавна тайна

Путин засекретява данните за частните армии - 1
Снимки: БТА/АР

Президентът Владимир Путин засекрети със свой указ руските "разузнавачи от нов тип". Вече са държавна тайна данните за изпълняващи разузнавателни задачи "сътрудници на външното разузнаване (. . .), невлизащи в кадровия състав", съобщава "Ведомости".

Според експерти този термин се употребява в документи за пръв път и към "частните разузнавачи" може би спадат бойците на т. нар. частна военна компания "Вагнер", действащи в Украйна и Сирия.

Източник на вестника смята, че ЧВК "Вагнер" е командвана от руското военно разузнаване ГРУ.
Руските закони "не посочват ясно какво представлява кадровият състав на органите за външно разузнаване", коментира адвокатът Иван Павлов, специално проучвал темата, за да защитава обвинени в държавна измяна. Магистратите, според него, смятат, че въпросът не е от принципно значение и положението създава почва за злоупотреби.

Юристът, цитиран от вестника, е на мнение, че кадрови състав са служителите, пряко заети с разузнавателна дейност. Досега също бе забранено да се разгласяват данни за тези лица, "а занапред държавна тайна ще станат и сведенията за онези, които подпомагат някак въпросните хора", казва той.
"Грубо казано, засекретява се цялата сфера" и всяко споменаване за сътрудници автоматично ще става държавна тайна, казва Андрей Солдатов, автор на книги за руските тайни служби.

Путин засекретява данните за частните армии

Според него това създава възможност да бъдат засекретени и служителите от ЧВК "Вагнер". Солдатов припомня понятието "офицер от действащия резерв" на разузнаването - това са хора, които формално се водят вече бивши служители, а всъщност "хипотетично може временно да ги назначават къде ли не - от "Болшой театър" до ЧВК "Вагнер". И който спомене за тях, може да бъде наказан, независимо дали има достъп до секретни данни, пояснява той.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аналитик

    27 2 Отговор
    А, доходите на нашите политици са засекретени и по-секретни от схемата на ядренна бомба още от 1990 и преди година насам. Иначе няма как със заплата от 2700-3000 лева да обикалят по Сейшели, Малдиви и да носят по над десет костюма на месец, всеки по над 1800 - 3000 лева. Тук и НАПа ни и Секюритито ни са жива гавра с нас. За неплатил рекет ГО ще го ошмулят яко, а за мафиоти и политици гробно мълчание и пассуване... Вашите ЧВК ряпа да ядат по секретност.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 моко бъчвата

    12 8 Отговор
    Те вагнера го избиха краварите.
  • 4 Само питам

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "аналитик":

    Наистина ли си сигурен в това, което пишеш или искаш да омаловажиш манията за секретност на руските дегенерати? Защото доходите на политиците са в публичен регистър и всеки от тях ги декларира всяка година. Ако не те мързи може да ги провериш. Не че защитавам политиците, нали разбираш, но при тях няма никакво засекретяване. Има лъжа, измама, корупция и всичко друго , за което се сетиш.

    Коментиран от #8

  • 5 Сега

    14 1 Отговор
    за всеки пост в интернет, че има загинали от ЧВК , в Украйна или Сирия например ще се завежда дело за издаване на държавна тайна и ще се лежи ефективно в затвора. това е целта на цялото упражнение.
  • 6 Преброяване на бесните язовци

    8 5 Отговор
    Що така бе? Груз-200 и 300 да не станаха множко?
  • 7 руския олигофрен наема тролове

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "DonnaBoone":

    няма да стане
  • 8 куку руку ку

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Манията за секретност?.. всъщност означава само едно. Грижа за сигурността на държавата. Само в България може да дадеш на противника 1200 имена на действащи разузнавачи и да останеш ненаказан, че и най-влиятелният задкулисник после.

    Коментиран от #9

  • 9 Само питам

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "куку руку ку":

    Руснаците открай време са били маниаци на тема секретност, като в 90%от случаите няма необходимост от такава. Още повече, че Чвк са забранени от руските закони. А в цитирания от теб случай /броя на разузнавачи те е силно завишен/ става въпрос на обикновено предателство, което има и в Русия и в САЩ и навсякъде по света.

    Коментиран от #15

  • 10 стоян георгиев

    8 3 Отговор
    истината отново лъсна.всъщност няма такова животно като руска частна армия.тва са подразделения на руската държава които удобно са обявени за частни,но нямат нищо частно нито в управлението си нито в организацията си нито във финансирането си!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ало редакцията

    3 1 Отговор
    Дайте снимките на убииците на Захарченко. Да се посмеем!
  • 13 ГРУ

    5 0 Отговор
    Хахааааа, в Русия имало частна армия, ей така от нищото , сега вече няма да е така!!!Големи тъпотиии!Сякаш има нещо несекретно там, но тоа път е смешно.
  • 14 Путин е гнусен мръсник

    5 6 Отговор
    Всичко тово се прави да не могат почернените руски майки да оплачат достойно и по християнски синовете си, загинали заради тоталната некадърност на късокракия изрод в Кремъл.

    Коментиран от #18, #20

  • 15 куку руку ку

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Само руснаците? Защото цруто и петоъгълника всичко държат на ачика?
  • 16 Само питам

    3 3 Отговор
    От кого се крие Путя?
    Нещо го притеснява ли?
    Нали Мадуру му връчи орден за мир!
  • 17 Барчо

    3 0 Отговор
    Чета и не виждам нищо извънземно или тъпо. Ми естествено че щом е свързано с военните ще е засекретено. Да не говорим за разузнаване или контраразузнаване.

    Коментиран от #19

  • 18 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Путин е гнусен мръсник":

    Да ти обясня следното: Когато решиш да отидеш да береш домати, най-много да те бои кръст или да слънчасаш. Когато обаче облечеш военна униформа и отидеш в Чуждестранния френски легион или някоя друга военна част е естествено че има голям шанс да почерниш родата със смъртта си. Това е избор на човека, който никой не го е принуждавал. Говорим за частна армия, която е добре платена и там кандидатстваш, а никой не ти е бил телеграмата да отидеш. Отиваш със съзнанието какво може да ти се случи.
  • 19 лошо за любознателните

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Барчо":

    Страшното е друго, че не може дори да се споменава името им, защото главата ти отива на дръвника. Изчезваш сякаш не те е имало и нито медии нито родата, адвокати, прокурори, разследващи НИКОЙ нищо не знае или и те изчезват. От друга страна като не си пазим гърба сами трябва със закон да го правим.
  • 20 На война,

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Путин е гнусен мръсник":

    Като на война! Това е истината! Тези- чалмарите сигурно са невинни младенци? Какво искате ,да им поднесат чай и баклава,за да си признаят за зверствата над невинно население? " Вагнер" е частен субект,и то- не е първата сформирана паравоенна формация в света.Далеч преди " Вагнер" има доста предшественици по света.Първообраз е Френския легион.Това,че законното правителство на Сирия,е сключило договор за наемането,е вътрешен въпрос и тяхно право,съгласно Международното право.Защо били засекретени? Пълна т,пня! Ами да им пуснат снимките в профил и анфас,и точните адреси по местоживеене.Я пробвайте,да получите инфо за обикновен редник на служба в Чуждестранния легион във Франция.Ще получите нула,а ако сте по настойчив,и под съд попадате...И още един въпрос към краволюбците...Не е ли по страшно и укоримо,когсто редовна армия върши подобни неща със местно население.Примери ,колкото искате.От Виетнам до Ирак- но за там услужливо мълчите.Аз съм крайно против изобщо да се воюва ,където и да е.Независимо от повода.Защото винаги има жертви- и по неписан закон преобладават невинните!
  • 21 Ахаха

    0 0 Отговор
    Е нали има цяла серия видеа ... знае се кви сте боклуци
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания