Last news in Fakti

13 Септември, 2018 14:02 3 580 19

Български евродепутати подкрепиха Орбан

  • унгария-
  • парламент-
  • българия-
  • депутати-
  • подкрепа-
  • орбан

8 срещу 5 в полза на унгарския премиер

Български евродепутати подкрепиха Орбан - 1
Снимка: БТА/ AP

Как гласуваха българските евродепутати решението, което Европейският парламент взе за Унгария - да се стартира процедура, която може да отнеме гласа на страната ЕС? Подкрепящите премиера Виктор Орбан са мнозинство - 8 евродепутати. Петима от българите гласуваха с мнозинството в Европейския парламент - тоест "против" Орбан и "за" взимането на мерки срещу начина му на управление, съобщи Club Z.

"За" доклада на холандската евродепутатка Юдит Сарджентини, който препоръча тежката санкция срещу Унгария, са гласували единствено Светослав Малинов("Демократична България"/Европейска народна партия), Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михайлова(ДПС/Съюз на либералите и демократите в Европа) и Сергей Станишев (БСП/Партия на европейските социалисти).

Против доклада и в защита на правителството на Виктор Орбан са гласували 8 души. Това са Николай Бареков и Ангел Джамбазки от Групата на европейските консерватори и реформатори, Асим Адемов, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Владимир Уручев от ГЕРБ/ЕНП, както и Момчил Неков от ПЕС.

Въздържала се е единствено Ева Майдел от ГЕРБ/ЕНП. Така съотношението на българските представители от ЕНП е 5:1 в полза на поддръжниците на Орбан. Още преди два дни Светослав Малинов се зарече, че ще подкрепи доклада на Юдит Сарджентини. И спази обещанието си. Андрей Ковачев пък заяви, че мнението му е почти същото като на Манфред Вебер – председател на парламентарната група на ЕНП, който миналата седмица обяви кандидатурата си за бъдещ шеф на Еврокомисията. Ковачев е негов заместник.

Но допълни, че „когато става дума за миграция, ние разбираме, че има необходимост да се пазят външните граници на ЕС“. Самият Манфред Вебер спази своето обещание и подкрепи доклада срещу правителството на Орбан. Както и мнозинството от депутатите от ЕНП и противно на гласуването на представителите на ГЕРБ. В България депутатът от ГЕРБ Тома Биков дори поздрави евродепутатите от партията, че са подкрепили Унгария. И обяви, че "битката за Европа тепърва започва".

Не се състоя очакваното голямо разцепление в ЕНП по въпроса за активирането на член 7 срещу Унгария. 118 депутати от първата сила в Европарламента подкрепиха доклада. Двойно по-малко – 58, бяха против. Въздържаха се 28.

Разцеплението се очакваше поради опасенията, че партията ФИДЕС на Орбан може да бъде изключена от редовете на ЕНП. И в такъв случай европейските десни биха загубили доста гласове на изборите за Европарламент през май 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    5 67 Отговор
    България и Унгария са едни от най - пропадналите държави.. без развитие..

    Коментиран от #2, #3, #13

  • 2 хаха

    57 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    А Германия и Франция са цвете за мирисане.

    Коментиран от #4

  • 3 Кики

    35 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    Така е - за "развитие" трябват "инвестиции", а за "инвестиции", трябва да слушаш чичко сорос/цру. Иначе, като Венецуела, Ермангал, Куба, СК... Демек, гъз за пари, пардон, "инвестиции".
  • 4 Ники

    2 35 Отговор

    До коментар #2 от "хаха":

    Нека да стигнем след 1000 века Германия и Франция, след това "пак ще си говорим" .

    Коментиран от #5, #6, #18

  • 5 Кики

    31 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ники":

    В кое отношение - по джендарлък и толерастия ли?
  • 6 един

    32 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ники":

    Да пази Бог !!! Ходи ти при развитите джендъри, пищни и развратни гей паради и всякаква опасна арабско-африканска паплач да те ръгат с ножове по улиците и да изнасилят жена ти и дъщеря ти. Хубаво да се развиете в Западнала Гейропа. Ислямска, гнусна кочина !
  • 7 Ники

    3 23 Отговор
    Не плюя по България, обичам я! Но, ме дразни факта, че се мислим за по-велики от другите, докато сме в отчаяно положения. Германия и Франция срещу тях да бягаме, никога няма да ги стигнем.. Зощо тогава бягате в Германия и Франция да работите и напускат България като е толкова хубаво тука?
  • 8 Сорос е никой

    23 2 Отговор
    Глупости в Унгария има много инвестиции и голям ръст на икономиката някои отдават прекалено значение на Сорос по света има над 2000 милиардера и над 150 от тях са евреи Сорос далеч не е уникален даже Израел е от малкото богати страни които подкрепят Орбан и кампанията му срещу Сорос

    Коментиран от #10, #17

  • 9 Бриго Бичкията

    3 17 Отговор
    Само като се сетя за униженията на които ни подлагаха и продължават унгарските служители по границите на влизане и на излизане, (за други простотии не ми се пише),аз бих гласувал против Орбан.
  • 10 Бриго Бичкията

    2 11 Отговор

    До коментар #8 от "Сорос е никой":

    Сорос е унгарец.

    Коментиран от #12

  • 11 Пеньо

    14 0 Отговор
    Сега изясни ли ви се кои са българските еврогейове и от кои партии са?
  • 12 Dorian

    15 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бриго Бичкията":

    Унгарски евреин
  • 13 ХанкоБрат

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ники":

    Ти сигурно си много развит откъм калната шпионка?
  • 14 Хасан

    0 7 Отговор
    Аз също съм против Орбан..за отворено общество сме..за Европа без граници..без етно култури ..без национални и исторически комплекси..нека да се създаде една нова нация,нов народ ..европейския
  • 15 Хаха

    2 4 Отговор
    Щом тези гниди Бюреков и Джамбназки са гласували за Орбан, бързо става ясно какво е интелектуалното ниво на поддръжниците на този унгарски циганин-васал, когото БГ комунистите боготворят.
  • 16 стоян георгиев

    0 3 Отговор
    както съм писал и друг път герб е прикрита соцносталгична партиика.за пореден път герберистите показват истинското си лице гласуваики в полза на путин и срещу европеиския съюз.въпреки това орбан получи квото търсеше на ред е и полския убавец.
  • 17 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сорос е никой":

    Майтапиш се! Ако, това което твърдиш е вярно! Хммм! Като се замисля...! Може и да си прав! В края на краищата кой е Орбан че да скача така! Явно някои стоят зад гърба му, ама баш па Израел?!:) Сорос трябва някъде яко да е згазил лука!:)
  • 18 494

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ники":

    Спиш! От години няма Германия и Франция. За да има Германия трябват германци, за да има Франция трябват французи. По спортните национали ще разбереш какво става там.
  • 19 доко

    0 0 Отговор
    тома биков..бих дал една заплата на карадая да го освежи отзад..