Last news in Fakti

13 Септември, 2018 20:30 9 407 49

Червен картон за Унгария. Най-после

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • ес-
  • ек-
  • мигранти

Крайно време беше да се открие наказателна процедура срещу Будапеща

Червен картон за Унгария. Най-после - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Унгарското правителство потъпква основни ценности на ЕС. Но същевременно протяга ръка за тлъстите европейски субсидии. Крайно време беше да се открие наказателна процедура срещу Унгария. Успехът обаче не е гарантиран.

Членовете на ЕС трябва да са правови държави с независимо правосъдие, свободни медии и академична свобода. Този принцип на Общността е неотменим. И всеки разумен политик в ЕС би трябвало да е наясно с това. Шокиращо е, че сега Европарламентът се вижда принуден да проверява дали съществува сериозна опасност за върховенството на закона в Унгария. Това би трябвало да бъде последно предупреждение и звучна плесница за унгарския премиер Виктор Орбан. Проблемът се състои в това, че Унгария вече е поела толкова ярка националистическа линия, че наказателната процедура може да се окаже по-скоро от полза на автократа от Дунава, вместо да му навреди.

"Една държава, един народ, един Орбан"

У дома Орбан може да се представи за жертва на бюрократите и еврофанатиците от Брюксел. Той може да набира съюзници и да продължи да яха ужасяващо високата вълна на десния популизъм в ЕС. Правителствата в Полша, Чехия, Италия и отчасти Австрия са от неговия лагер. А дяснопопулистките партии във Франция, Белгия, Холандия, Дания, Швеция и в Германия ще подкрепят заблуждаващата борба на Унгария за нейната национална гордост. На следващите избори за Европейски парламент през май 2019 тези евровраждебни сили биха могли да образуват голяма и силна фракция и да нанесат много вреди.

Въпреки това беше крайно време за действие. Стартирането на наказателната процедура срещу Унгария на базата на чл. 7 от договора на ЕС не можеше да бъде отложена. Защото останалите страни-членки на Общността вече просто не могат да си позволят да търпят унгарското правителство да тъпче с крака основни ценности на ЕС и същевременно да протяга ръка за тлъстите европейски субсидии. Това е вярно и в буквалния смъсъл на думата - защото семейството на Виктор Орбан, с всичките свои фирми, принадлежи към най-големите бенефициенти по европейски проекти. Виктор Орбан просто перфекционира шуробаджанащината. Той отдавна действа под мотото "една държава, един народ, един Орбан".

Затова и стъпката, предприета от Европейския парламент, е правилна. Дори е закъсняла. Християндемократическата фракция, към която освен партията на Орбан Фидес, принадлежат и германските ХДС и ХСС, трябва най-сетне да изхвърлят Унгария от редиците си.

Унгария не е първата страна, срещу която се открива наказателна процедура. Преди нея на позорния стълб бе изправена Полша. А това, че в ЕС вече се водят две наказателни процедури, всъщност е лоша новина за Общността. Две страни-членки са заподозрени, че систематично нарушават правилата на ЕС. А това разклаща основите на съюза.

Разцеплението между старите страни-членки на Запад и новите на Изток ще се засилва, най-малкото и заради подозрението, че и Румъния потъпква върховенството на закона. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в речта си за състоянието на ЕС, че трябва да се работи за помиряване, а не за разделяне. Но как да стане това с твърдоглавци като Орбан в Унгария и Качински в Полша?

Успехът не е гарантиран

Наказателната процедура съгласно чл. 7 е продължителна и резулататът от нея е отворен. Във втората стъпка от наказателните процедури Унгария и Полша биха могли да наложат вето и така да предотвратят осъдителна присъда. Досега страните от ЕС се срамуваха да подходят решително срещу един от членовете на Общността. Явно истинска промяна на поведението може да бъде предизвикана единствено чрез финансови мерки. Впрочем, паралелно с разглеждането на наказателната процедура по чл. 7 ще се разглежда и следващата бюджетна рамка на ЕС за периода от 2021 до 2017 година. В случая с Полша и Унгария става дума за милиардни субсидии, които биха могли да се обвържат със спазването на върховенството на закона. И точно това е лостът, с който могат да бъдат спрени свръхгордите националисти с техните налудничави тези.

Случаят с Италия е доста по-сложен. Защото дяснорадикалният вътрешен министър Матео Салвини не подхожда така грубовато срещу правовата държава, както Орбан. Освен това Италия е нетен платец в ЕС. Тоест Италия не би се впечатлила от заплахата за завъртане на кранчето. Може обаче да стане така, че унгарският популист и италианските десни радикали да се съюзят и да се защитават взаимно. За съжаление те имат потенциала да разединят ЕС, да го блокират и да го променят решително.

Чл. 7 от договора на ЕС е политически предупредителен изстрел. Той обаче не може да замести дискусията за политическите идеи на десните популисти. В крайна сметка избирателите и избирателките в Полша, Унгария и Италия трябва да бъдат убедени, че е наложително да се разделят със своите опасни правителства - поне докато все още имат право на избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Респект

    193 13 Отговор
    Един истински водач , единодушно избран от народа си , се познава по това ,че поставя националните интереси над всичко друго !

    Коментиран от #25, #28

  • 2 Есхил

    184 9 Отговор
    Червения картон е по- скоро за едноличното управление на фрау Меркел и некадърната емигрантска политика на ЕС която ще струва целия жалък икономически съюз!!
  • 3 НКВД

    97 7 Отговор
    ЕС не гъвгав изобщо казуса с Унгария го доказва тоталитрно се командва от З.Европа другите са безгласни букви, изпълняващи марионетки!!
  • 4 Кибик

    113 7 Отговор
    Татко Сорос ще хареса статията
  • 5 Бриго Бичкията

    41 0 Отговор
    Става интересно.
  • 6 ОТ БАБА ВИ ДОЙЧЛАНД

    17 74 Отговор
    Сега е ред на полша и после на румъния , на българия ще и спрат парите и за 24 ч. Клякат и фалит.
    И хоро ще играем даже, не може комунистическо в европа.
    Европа с европейски правила , иначе в евразия и глад.

    Коментиран от #9

  • 7 среднощен

    90 3 Отговор
    Нито едино конкретно нарушение на закона от Унгария не е споменато в горната статия...!? Тепърва ще ставаме свидетели на все по-силни противопоставяния на политики между "либералите" и "консерваторите" в ЕС...!
  • 8 Garett

    73 5 Отговор
    А дано се разцепи този бюрократичен съюз,та да оцелеят националностите,които сега бюрократите на Сорос се опитват да претопят с мигранска вълна в по богатите държави или във България с местното Ромско(е всички им знаем истинското име)
  • 9 Инкогнито

    67 5 Отговор

    До коментар #6 от "ОТ БАБА ВИ ДОЙЧЛАНД":

    Парите ги прибира Нойко и компания ние и без др.нищо не виждаме от тях.ти какво си мислиш че парите в бюджета са от ЕС ли? Много си зле вдичко е от нашия джоб за наша сметка, а парите от ЕС за асфалта и сметките в Доминикана и Оман!!

    Коментиран от #23

  • 10 Стамат

    75 6 Отговор
    Напоследък като чуя дойче веле и започва да ми се повдига.
  • 11 Джамбо

    76 5 Отговор
    Днешният ЕС прилича на стар Опел "обслужван" от италианец, но каран от арабин в Австрия. Има богато минало и никакво бъдеще!

    Коментиран от #13

  • 12 Георг Георгиев

    6 79 Отговор
    Смешен човек протегнал ръка за европари , а се прави важен.
  • 13 Гост

    7 71 Отговор

    До коментар #11 от "Джамбо":

    Препоръчвам ти ушанкия там ще цъфнеш и вържеш.Митинги,манифестации и Ленински съботници всяка седмица. Много ще ти хареса.
  • 14 ХанкоБрат

    72 7 Отговор
    Сорсоидните фенове на Дойче Зеле получиха сърбежи в хемороидите, дано се случва все по често. Надявам се да се разпадне мръсният евро-гейски съюз или поне да излезем от него, тъй като в противен случай ще ни направят мюсюлмани.
  • 15 Реалист1

    43 2 Отговор
    Да е приведен с гръб към бюрократите от Брюксел. Това ли искаш да е? Нали имаш Бойко, какво още искаш
  • 16 edikoisi

    73 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Унгарското правителство потъпква основни ценности на ЕС.
    ИНТЕРЕСНО ДАЛИ ОСНОВНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЕС СА ПУСКАНЕ НА ЮРУШ НА МИГРАНТИ И КЪДЕ СА ЗАПИСАНИ ТЕЗИ ЦЕННОСТИ.БРАВО НА ОРБАН!
  • 17 Цеко сифоня

    62 4 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ ОРБАН !!!
    Дръжте се унгарци, не сте сами !!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Filо

    45 4 Отговор
    ЕС - еврейски бандити.
  • 20 Любчо

    48 3 Отговор
    Соросоидни боклуци!
  • 21 толерастията е вредна

    53 2 Отговор
    DW- Меркел пропаганден машинен отново в действие !!! Еврогейците си размахали член 7 и аууу всички останали трезвомислещи държава и хора трябва да се разтреперят, щот да не ги качели и тях на позорния стълб !?!? Наглоста на леберастията и толерастията вече започва да минава всякакви граници !!! За какви "европейски ценности" ми говорят, когато най-голямата ценност обединението бе разбита точно от Меркел, Макрон и "ишиаса" Юнкер с тяхната политика на внос на имигранти с тероризъм от третия свят ! Това е причината за всичко, а останалото, което се скучва са следствията и последствията от тази убийствена, унищожителна грешка !!!
    Браво на унгарците, които с цената на "позорния стълб" защитават мнението, волята си и идентичността си! Ако "либерална" Европа продължава силово да налага измислени "ценности" и да наказва тези които не са съгласни с тях да не се учудва, ако скоро половината държави изберат или формират друг лагер !
  • 22 Я. Петров

    45 2 Отговор
    Защо, защото си пази интересите на народа. Казаха, че ще им се срине икономиката, но по време на кризата тя беше най-стабилната. Изхвърли световната банка със шут в г з.

    Коментиран от #24

  • 23 Фокси

    4 33 Отговор

    До коментар #9 от "Инкогнито":

    Ужас. Много много неориентирани хора сте наистина
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хасан

    10 25 Отговор

    До коментар #1 от "Респект":

    Като Ердоган нали ???..ако Орбан си защитава националния интерес и на него ще му се случи това което се случва на Ердоган..само че по европейски....първо ще изкарат някое изнасилено девойче....ако не мине ще излезе нещо корупция...ако не мине нещо друго....срещу «великите сили » не се рита...няма таково животно като «демокрация»,«пазарна икономика»,«свобода на словото »..или «европейски ценности»
  • 26 Plovdiv

    39 4 Отговор
    Махнете тая гнусна, соросоиди а повърня ДВ!!! Орбан - лидер на Европа!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 jforfk

    37 3 Отговор
    Могат ли журналистите от ДВ да отговорят на един прост въпрос: Къде в конституцията и в законите на Германия пише, че нелегалното преминаване на границите е законно? И ако такова няма, дали са нарушени законите на Германия. Или може би е разрешено да се изнасилват млади хубави германки от афганци? Щото съм сигурен, че ако германски момък изнасили германско момиче ще го вкара в затвора. Но афганеца може, за него съд няма.
  • 31 Пак аз

    34 3 Отговор
    Браво на Виктор Орбан,пази интересите на народа си и ще им се еве майката на брюкселските "демократи" начело с немския лешояд меркел....проклети да са демократите по целия свят

    Коментиран от #34

  • 32 Разбрахтели или не искате да разберете Р

    3 31 Отговор
    Явно сте хахоци тук повечето, става въпрос за запазване на статуквото.
    Ужким се грижи за унгарския народ, но най много се грижи за олигархията и за личното си богатство.
    Просто , искат да бъдат недосегаеми от прокурори и съдебни преследвания.
    Да не избега и тоя като ЯНУКОЕИЧ ??? Този и още няколко тарикатчета искат западното богатство , но със сибирски мантелитет .
    Даже има съмнения че са управлявани дистанционно от сибир.
    Не искат правилата на европа, а само мангизите и то без отчет и обеснения.
    Точно по този повод са протестите в румъния и полша

    Коментиран от #33

  • 33 ЗА РУБЛАДЖИЙИ СЕ ОТНАСЯ

    0 23 Отговор

    До коментар #32 от "Разбрахтели или не искате да разберете Р":

    ЗА РУБЛАДЖИЙИ СЕ ОТНАСЯ.
    РУБЛА , РУБЛИ МНОГО РУБЛИ
  • 34 стоян георгиев

    3 28 Отговор

    До коментар #31 от "Пак аз":

    много правилно другарю,да си таковат маиката тия от брюксел и веднага орбан да извади унгария от европеиския съюз.да обяви на унгарския народ че повече няма да взимат милиарди от геиропа и няма да продават нищо в ес нито пък ще купуват такова без мита!!!!може после орбан да си спретне един унгаро-съветски съюз както неговите другари от 1956 година.малко след това цивилизованите унгарци ще го обесят на собствените му черва.та гледам тук бая нехаресващи европа има,другари русия е голяма има място за всеки от вас ,тръгваите не се мъчете тук с тези гадни бюрукрати от брюксел!
  • 35 На дойче веле в уститиш

    25 1 Отговор
    Само ,като видях надписа Deutsche Welle и подминах лъжливата статия ! Тея са на заплати при оня урод Сорос .

    Коментиран от #37

  • 36 Румяна Костова

    18 1 Отговор
    Ех,Дойче Веле ,никак няма да е лесно на началниците ви да нашамаросат всичките държави,които сте изброили.Салвини ви създавал доста ядове ,щото си плащала Италия.От новите членки май само България и Хърватия са послушни.Интересно ми е,обаче ,как ще убедите гражданите на Полша, Унгария да се разделят с правителствата си?И какво става тогава с най-тачетата ви европейска ценност-демокрацията? А и със досегашните ви методи на пропаганда не се получава.,въпреки хвърлените милиони за тази цел.Във вашите редици вече се прокрадва духът на съмнението,че няма да можете да се справите с Орбан.Колко години още ще са ни нужни и тук ,в България да се роди един Орбан или Салвини?Последният въпрос е риторичен,не го задавам на Дойче Веле,за да не ги шокирам съвсем.
  • 37 Румяна Костова

    19 0 Отговор

    До коментар #35 от "На дойче веле в уститиш":

    Чета с удоволствие Дойче Веле защото ми създава весело настроение ,от там изтъпяват с всеки изминал ден.В тази статия прочетох ,че имало и категория срамежливи политици.Сериозно?Аз в България за такъв не мога да се сетя.
  • 38 Ищван

    17 0 Отговор
    Най-после се намери някой да покаже среден ..... на либе..стите, поздравления за Унгария и нейния лидер!! Дръжте се и напред, нормалните хора са с вас.
  • 39 Българин

    17 0 Отговор
    Само като прочета "...основни ценности на ЕС..." и ми се доповръща.

    Коментиран от #44

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ХанкоБрат

    9 0 Отговор
    Добре бил според дойче зеле червеният картон, без да осъзнават, че за Унгария също е добре. Да му мислят те в дойчланд, като започнат да получават зачервяване на задните части, защото всеки уважаващ себе си кроманьонец, обича бели кални шпионки.
  • 44 Пламен

    9 0 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Само като видя DW, и не чета... Да се пукнат от яд германците, такъв си го търсиха - такъв си го получиха! Никой не е длъжен да си загробва народа заради на Меркел сърбела! Да си беше осиновила 3-4 младежи от Еритрея, и да мирне. Тя си докара милиони...
  • 45 Анти маймуни

    13 0 Отговор
    Дясно популистките партии можело да нансеат много вреди... а партията на Меркел и по- конкретно тя нансесе непоправими и несъизмерими вреди на Европа с пускането на черните африкански маймуни свободно на територията й! Това е най- голямото зло, правено някога на Европа, съизмеримо единствено с комунизма, но за съжаление последствията му ще са необратими, за разлика от тези на комунизма;
  • 46 патриотъ

    12 2 Отговор
    Орбан е достоен политик и заслужава уважението на народа си!Не е като нашите ББ,ЦЦ,ВС и тем подобна политическа сган,която не мисли за нищо друго,освен за собствения си джоб и изгода и единствена цел да се задържат във властта и да крадат до края на света!Нашите са надупени към запада и послушно изпълняват всичко,което им се нареди,иначе,не дай боже,ще изтърват кокала.Жалко,че нямаме такъв като Орбан,който да защити националните ни интереси,а имаме само това банкянско недоразумение,наречено премиер!
  • 47 плевен

    3 1 Отговор
    Искам да чуя оценката на БСП за гласуването на Сергей Станишев.
  • 48 Skk

    2 0 Отговор
    Европа е на автопилот. Нито Орбан има право да издига в култ расизма, нито ЕУ може да си позволи неработещи емигранти.
  • 49 Орбан

    3 0 Отговор
    Когато четете дойче веле първо седнете удобно на тоалетната чиния и се запасете с хартия. Най-облагодетелствани са онези с биде - там пък много вода отива.