22 Септември, 2018 11:56 1 602 2

Туск: Позицията на Лондон е „учудващо твърда”

  • брекзит-
  • туск-
  • великобритания-
  • ес
Туск: Позицията на Лондон е „учудващо твърда” - 1
Снимка: АР/БТА

Евросъюзът преценява позицията на Лондон за Брекзит като „учудващо твърда”. Това се казва в разпространено днес заявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск след неофициалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург. Излизането на Великобритания от ЕС беше основна тема на срещата. „Позицията на Великобритания, представена преди и по време на срещата, е учудващо твърда и не е насочена към компромис”, подчерта той.

В същото време Туск изрази надежда, че „все още е възможно постигането на приемлива за всички договореност с Великобритания”. Той добави, че общността изрази „пълна подкрепа на главния преговарящ от ЕС Мишел Барние и готовността си да отстоява целостта на единния европейски пазар, а също разрешаването на проблема с ирландската граница”.

В петък министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че Европейският съюз трябва да предложи алтернативи по въпросите, по които Лондон и Брюксел имат разминавания. „Както казах на лидерите от ЕС, никоя от страните не би трябвало да иска това, което е неприемливо за другата. Ние не можем да приемем нищо, което заплашва целостта на нашия съюз, както те не могат да приемат нищо, което заплашва целостта на техния. Ние не можем да приемем нищо, което не зачита резултата от референдума, както те не могат да приемат нищо, което не е в интерес на техните граждани", заяви Тереза Мей.

„През целия този процес съм се отнасяла към ЕС само с уважение. Великобритания очаква същото. Добрите отношения в края на този процес зависят от това. На този късен етап от преговорите не е приемливо просто да отхвърляш предложенията на другата страна без подробно обяснение и ответни предложения. Затова сега имаме нужда да чуем от ЕС какви са истинските въпроси и каква е тяхната алтернатива, така че да можем да ги обсъдим. Дотогава не можем да постигнем напредък", посочи британският министър-председател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    8 2 Отговор
    Тия дето много го дърват, лесно им пада ;)нека чакат хамерика да им го крепИ
  • 2 оп саа

    1 6 Отговор
    Ми на вас като ви е мек,все на някой ще му е твърд.