Last news in Fakti

30 Септември, 2018 06:33 2 430 9

Сърбите масово говорят чужди езици

  • сърбия-
  • езици-
  • ес

79% заявяват, че говорят поне един чужд език

В Сърбия около 79% от населението обявяват, че говорят най-малкото един чужд език, съобщи в-к "Данас".

Данните са от проучване на Евростат. Според него 21% от сърбите заявяват, че говорят два чужди езика, а 20%, че говорят три чужди езика.

В класация на страните извън Европейския съюз в това отношение Сърбия се оказва на трето място, Пред нея са само Норвегия и Швейцария.. Страната изпреварва Македония, Албания и Босна и Херцеговина.

На територията на ЕС 65 % от анкетираните казват за себе си, че говорят най-малко един чужд език. В някои членки говоренето на чужди езици е доста масово. Така например в Швеция 97% говорят най-малко един чужд език. В Литва, Латвия и Дания процентът е 96.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 6 Отговор
    Българите са на първо място! Абсолютно всеки българин говори "македонски"! Малцинствата говорят + турски и цигански(няма разлика между двата езика! 30%говорят английски, 15% говорят гръцки, 10% говорят немски, 5% говорят френски! ! Така че анкетата не е правилна!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Наблюдател

    14 0 Отговор
    100% от сърбите говорят хърватски и черногорски.

    Коментиран от #6

  • 4 Варна

    4 2 Отговор
    Като изключим 20-30 годишните, голяма част от населението говори Руски. Така както Литовци, Латвийци и Естонци. Сръбският и Македонският е твърде близък до нашият понеже в крайна сметка езиците им произлизат от нашият. Руският както знаете в 50% от думите им коренът е Български, така че в същност ние сме като американците и англичаните :-)) Твърде много хора говорят език близък до нашият. А в Северна Гърция както знаете първо започваш да говориш на Български- Целият им район се издържа от българският турист. Е Да! Старото поколение не говори английски. - То просто не може да промени вече изградените навици и трудно "сменя посоката". За сметка на това пък 20-на годишните го говорят или поне една част от тези, които са неграмотни
  • 5 Петър

    4 3 Отговор
    Сърбите си разшириха езиковите познания благодарение на разпадането на Югославия
  • 6 Петър

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Наблюдател":

    И босненки език говорят сърбите
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 onq s konq

    2 1 Отговор
    Откъм езици са го докарали,ама ЧЛЕНСТВОТО В ЕС нещо не им се получава.Защото едно е ДА СИ НЯМ,НО БИЗНЕСМЕН,друго е да си ОБИКНОВЕН ПРЕВОДАЧ.
  • 9 незнайко

    1 1 Отговор
    Който си няма собствен език говори чужди !!!
Новини по държави: