2 Октомври, 2018 07:03 2 839 14

Братът на Гюлен получи тежка присъда

  • фетхуллах гюлен-
  • турция-
  • затвор-
  • фето-
  • брат-
  • преврат-
  • кутбеттин

Сянката на преврата

Братът на Гюлен получи тежка присъда - 1
Снимка: БТА/ AP

Братът на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен беше осъден на 10 години и половина затвор за членство във въоръжена терористична група, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на съдебни източници.

Кутбеттин Гюлен, който е в ареста от октомври 2016 година, ще изтърпи присъда от 10 години и шест месеца, реши съд в Измир. Гюленистката организация ФЕТО, посочена от Анкара за организатор на опита за преврат през 2016 година, е обявена за терористична организация в Турция.

Във видеозапис Кутбеттин Гюлен отхвърли всички обвинения и призова да бъде освободен. Фетхуллах Гюлен, който живее в изгнание в американския щат Пенсилвания, отрича всякакви връзки с опита за преврат.

Турските власти бяха обвинени в безпрецедентни чистки и гонения след опита за военен метеж преди две години. Те подозират Гюлен, че иска да създаде паралелни структури в държавата на всички нива, с които да свали от власт Реджеп Ердоган. Турция поиска от САЩ екстрадицията на Фетхуллах Гюлен, но получи отрицателен отговор. Според американските съдебни власти няма достатъчно доказателства за вината му в преврата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 турският начин

    11 7 Отговор
    Всички роднини на онези, които преследва диктатурата на Ердоган, страдат от наблюдения, заплахи, съкращения на работни места, лишаване от свобода, изтезания. Братя, родители, жени, деца...

    Коментиран от #3, #8

  • 2 джи пи

    7 2 Отговор
    Султана каза Да му хврькне главата Само че хврькна турската демокрация Сьщото става и тук Само че някои друг каза
    Соросчета я кажете нещо или още не сте получили паричките си за месеца
  • 3 Морук

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "турският начин":

    Брей брей колко си неук ,мн ли ти харесват превратите,и то точно когато икономиката върви нагоре ,или повече ти харесва да си подлога на краварите веднъж в годината на бик и два пъти на ден доилка

    Коментиран от #4

  • 4 Ердоган е терорист

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Морук":

    Не те разбираме ....пиши на български ...
  • 5 Салам Алеко

    7 6 Отговор
    Такава е турската демокрация! След година, всички свързани с бай Ердо, ще бъдат също в затвора! След толкова турски сериали, кинопродукцията на турция, успя и с успешната продукция "Преврат" с режисьор- постановчик Грузинския шоумен от кавказките долини!

    Коментиран от #7

  • 6 прока

    2 5 Отговор
    Пресъдата за предателство ще си ги получават в това няма съмнение,трябва да им се вземе и цялото имущество и да им се отнеме всички социялни права пенсий и т.н.това което направиха тези терористи, предатели Гюленисти на Турция да им се връща многократно.
  • 7 Хасан

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Салам Алеко":

    Турция осуети поредния опит за преврат с който се Запада се опита да контролира ...Фето е една терористична религиозна секта която е проникнала във властта
  • 8 Хасан

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от "турският начин":

    Ердоган преследва членове и симпатизанти на ПКК,ФЕТО и ДАЕШ..бой по тероризма

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 един

    6 4 Отговор
    Най-големият терорист в Турция е самият самодържец Ердоган. Турската демокрация той направи на пух и прах. Поведението му е неадекватно, перченето му неуместно. Срещу собствения си народ, въоръжен с еднолична власт, можеш да тръгнеш, но срещу света , не можеш. Рано или късно Ердоган и фамиията му ще получат заслуженото. Никой не е вечен, винаги идва момент за разплата. Понякога позакъсняла, но идва.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Хасан

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    И въпроса е срещу кого тръгна Турция????..и защо да е тръгнал срещу собствения си народ?!..прави избори и печели ..прави реферандъм и печели..както Меркел,както Борисов
  • 12 да кажа

    3 2 Отговор
    ...и тоя ще свърши като Чаушеску....няма да го бавят много...
  • 13 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    пръц...някой дали чу...ааа,малко позамириса...ма не бях аз
  • 14 989

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "един":

    Тази дума, терорист, гърците я поставят с правилното си значение. Тромократис, от думите тромос = терор и кратос = държава, което означава държавен тероризъм. Това което и Ердоган и всеки диктатор прави срещу собсвените си граждани, използвайки всичките средства на една организирана и силна структура, като държавата, за да ги тормози, понякога използвайки и тайните служби за "терористични" удари.
Новини по държави: