Last news in Fakti

2 Октомври, 2018 13:55 4 225 42

НАТО пак се скара на Москва

  • нато-
  • русия-
  • йенс столтенберг-
  • норвегия

Алиансът все пак покани руски наблюдатели на мащабно военно учение в Норвегия

НАТО пак се скара на Москва - 1
Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг упрекна Русия в нарушение на договора за ядрените оръжия със среден обсег.

Загрижени сме от неизпълнението на международните задължения на Русия. Договорът е застрашен от руските действия. След години отричане наскоро Москва призна за съществуването на нова ракетна система. Русия не е дала ясни отговори за тази система. Всички в НАТО са на мнение, че Москва нарушава договора, заяви генералният секретар.

Той съобщи на пресконференция, че този месец алиансът ще осъществи мащабно учение в Норвегия, на което кани наблюдатели от всички страни, включително от Русия. Ще бъдат изпробвани възможностите за бързо разполагане на сили на пакта.

В учението ще се включат 45 000 участници от 31 държави, 150 самолета, 60 кораба, 10 000 единици сухопътна техника. Сценарият разиграва общ отговор на военно нападение срещу държава от НАТО.

В отговор на въпрос Столтенберг поясни, че досега съюзниците не са обсъждали задействането на чл. 5 от Вашингтонския договор по повод отравянето в Солсбъри на разузнавача Сергей Скрипал. Той уточни, че е съгласуван съвместен политически отговор с прогонването на руски представители от страни от алианса.

Столтенберг съобщи, че на предстоящата тази седмица двудневна среща на военните министри от НАТО ще бъде обсъждано отново постигането на разходи от два процента от БВП за отбрана до 2024 година.

НАТО пак се скара на Москва

Той отново настоя, че в последните две години разходите на всички съюзници без САЩ са се увеличили с 41 милиарда долара. По неговите думи през 2014 г., когато беше приета мисията за два процента, едва три държави от алианса са покривали подобно изискване. Столтенберг очаква скоро осем страни от пакта да постигнат целта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    40 4 Отговор
    Пуделите искат дресировка ПАК.
  • 2 pazenek

    60 6 Отговор
    Нещастна организация- ПОДЛОГА на АМЕРИКАНО- ЕВРЕЙСКИТЕ финансови ИНТЕРЕСИ!!!
  • 3 Kcaniba

    41 2 Отговор
    То и едно пале оня ден се кара отвън, през оградата на една Московска стражева!
    Не разбрах, московская, разбрала ли е, че на нея и се пенеше пумияра...
  • 4 mediator37

    41 1 Отговор
    САЩ едностранно се отрекоха от подписа си за иранската ядрена програма, а пък Путин не спазвал някакво си остаряло договорче...
    Който е силен прави каквото си иска. За него не важат международни договори.
  • 5 Танас

    33 1 Отговор
    И кога Русия е сключвала договор с НАТО?
    Ако не е бил с НАТО, тия последните като какви се явяват, че да изискват нещо по него?

    Коментиран от #7

  • 6 СеСеСере

    6 36 Отговор
    Нека има наблюдатели и от руската кочина, да не си правят илюз648ии. Путлерасти.
  • 7 onq s konq

    8 31 Отговор

    До коментар #5 от "Танас":

    Америка участва в НАТО със ВНОСКА,РАВНА НА 70% ОТ ЦЯЛАТА ИЗДРЪЖКА НА ПАКТА.ЕЖЕГОДНО.Това само за инфо относно ролята на САЩ при ръководството на НАТО.Въпросният договор за ЛИКВИДИРАНЕ НА ЯДРЕНИ РАКЕТИ среден и малък обсег на действие /обсег между 500 и 5500км/ е подписан не с НАТО,а със САЩ както правилно отбелязваш през далечната 1987г във Вашингтон от Рейгън и Горбачов.По данни НЕ САМО НА РАЗУЗНАВАНЕТО обаче,Русия е въвела за експлоатация ПОДОБНИ РАКЕТИ,което е нарушение на въпросният договор,КОЕТО ПРЯКО КАСАЕ И ВСИЧКИ ЧЛЕНКИ НА НАТО.Естествено Русия няма как да бъде осъдена според международно правните закони,но ДА НЕ СЕ ИЗНЕНАДВА НА РЕЦИПРОЧЕН ВОЕНЕН ОТГОВОР ОТ НАТО.Всъщност тук става дума не за "осъждане",а за ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ С ВИША СТЕПЕН НА СЕРИОЗНОСТ.

    Коментиран от #18, #42

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НКВД

    31 4 Отговор
    НАТО е бита карта скоро Турция напуска и след нея и други.

    Коментиран от #10

  • 10 Реалист

    2 21 Отговор

    До коментар #9 от "НКВД":

    Не само че НАТО не е бита карта но и скоро ще има "арабско" НАТО начело със СА и туркя ще бъде изолирана и от там.

    Коментиран от #12

  • 11 Мммм

    24 2 Отговор
    То дрисливото НАТО наруши договор за разширяване на Изток най-безогледно и разполага военни и ракети до границата на Русия,а пенделите начело със Стотенберг най-големият земали да пищят като заклещени за ракети със среден обсег,че бил нарушен. Айде вървете на майната си тъпаци натовски.
  • 12 НКВД

    24 1 Отговор

    До коментар #10 от "Реалист":

    Ааааа араберско НАТО!! Еми руснаците да им спретнат тогав в Близкия Изток един,, Техерански договор" с членове Сирия, Иран, Турция, Ливан, Египет, Либия, Ирак и да видиме кой кого?

    Коментиран от #13, #17

  • 13 ГосТ

    0 21 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Страните от третия свят срещу цивилизацията хахаха. Нали знаеш конфликта между разумния човек и неандерталците как е завършил ?

    Коментиран от #14

  • 14 НКВД

    11 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    Неандерталцие и Сапиенса ги делят само няколко 10сетки хил. Год но щом казваш че са се срещали...

    Коментиран от #15

  • 15 ГосТ

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "НКВД":

    Сапиенс дори имат генетични маркери от неандерталците.което показва,че или жените са били коври още от онова време или са били насилвани от неандерталците.защото ДНК анализите от зъби на неандерталци не показва обратното-т.е мъжете не са харесвали неандерталки

    Коментиран от #16

  • 16 НКВД

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГосТ":

    Неандерталеца е древен сапиенс!! И разбирасе че ще имат еднакво ДНК!!

    Коментиран от #19

  • 17 СссереМ

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "НКВД":

    Точно Египет,Ирак,Ливан и Египет ще са в арабското НАТО бе серсем,информирай се малко,стига мечти.

    Коментиран от #20

  • 18 Зевса

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Сега вече ми е ясно защо НАТО е агресивна организация. Щото музиката е поръчва САЩ. За това и НАТО пракрачи джентълменското споразумение, да не се разширява на изток. Така Америка хем е далече от руските оръжия, хем Русия е близо за нейните. Направила е кекс.
  • 19 ГосТ

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "НКВД":

    Не, различни клонове са.и точно поради тази причина имат множество специфични ДНК маркери за всеки вид. Разумният човек няма общ предшественик с неандерталците

    Коментиран от #21, #26, #27

  • 20 НКВД

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "СссереМ":

    Кой Египет 1 или 2?
  • 21 Антриполога

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    Не чети всички тъпотии от Уикипедия!

    Коментиран от #23, #24, #25

  • 22 п.п.

    1 0 Отговор
    поне аз да ти цъкна минусите. Иначе, неправилно те бях разбрал. Мислех че противопоставяш горните с Русия срещу истинското НАТО, а ти си имал предвид арабското такова. За това ти го дадох този пример. Не разбирам също,защо искате Германия, Франция, Испания, Италия, Швеция, Белгия, Холандия да спрат да ни дават пари и да започнат свръх въоръжение, което неминуемо да доведе до 3СВ ? Защо? Искате да страдате ли к'во. Много ми е чудно. Ама то онова не е като по форумите.
  • 23 ГосТ

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Антриполога":

    По тези теми чета от Nature или подобни. По други наистина поглеждам и в Wikipedia,но не много често.
  • 24 ГосТ

    0 5 Отговор

    До коментар #21 от "Антриполога":

    Доказателствата вече освен антропологични,са и молекулярно-генетични. Така че нещата са бетон
  • 25 Абе неграмотник

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Антриполога":

    ти не си никакъв антрополог. Homo neanderthalensis e различен вид от Homo sapiens. С Homo се обозначава рода (човек), а с neanderthalensis, sapiens, erectus и т.н. - вида. Така е и при класификацията на животните: например Panthera Leo (лъв) и Panthera Tigris (тигър) са различни видове котки от рода Пантера. При Homo, различните видове хора не са предшественици едни на други, а имат един общ прародител, който е обитавал източна Африка.
  • 26 Д'мин

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    При срещата на двата вида в Европа има смесване на гените им. Прочети малко научна литература ако си грамотен. Червеникавата коса например е наследство от неандерталците в ДНК-то на съвременния човек. Един цитат-"Немските изследователи успели да извлекат от костните останки на неандерталци генетичен материал и направили сравнително изследване. Оказало се, че съвременните хора носят в себе си от 1 до 4 процента гени от измрелите си „братовчеди“. Учените смятат, че първите контакти между неандерталците и хората от съвременен тип са били преди около 35-45 хиляди години в Близкия изток."

    Коментиран от #32, #33

  • 27 Д'мин

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "ГосТ":

    И досега много антрополози поддържаха тезата, че хората, дошли за пръв път в Европа преди около 45 000 години, и неандерталците са се смесвали, което е помогнало на пришълците да оцелеят в ледниковия период, приключил преди 35 000 години, и да се справят с местните болести. Човешкият геном съдържа някои архаични черти, навеждащи на мисълта за подобни смесвания – или с неандерталци, или с други прачовеци. Всъщност смесването на двата вида би било своеобразно завръщане към корените, тъй като предшествениците им са се разделили преди около 500 000 години.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 Барчо

    5 0 Отговор
    Интересен казус!!!! Да се задейства член 5 заради случай като Скрипал. Значи да речем ако някой руснак бъде убит от неизвестен, но се набеди Русия ще има война????? Толкова малоумно звучи, че чак не ми се вярва това да бъде изказване на нормален.
  • 29 ЛОРД ВЕЙДЪР

    5 0 Отговор
    ГОВОРИ, КОСМОС. Едно е да искаш, друго е да го можеш, а трето и четвърто ... да ти стиска да го направиш! Прави го този, който е силен, а не този, който плямпа, как му била крива ракетата поради крив космос. Изкривявания в пространството са допустими, но не в гънките на нечии кратуни за равновесие. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЯХ,ЧЕ ДА НЕ МИ ДОЙДЕТЕ НА ГОСТИ В НЕБЕСАТА!
  • 30 ГосТ

    1 5 Отговор

    До коментар #27 от "Д'мин":

    Ти какво ми казваш? Не мога да те разбера? Със сигурност знам повече от теб. Убеден съм!
    С какво ме поучаваш по различно от това което съм написал ? Комици
  • 31 ГосТ

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Д'мин":

    Изказа ти е твърде елементарен, което ме навежда на мисълта че нещо не си разбрал от това което съм написал ? Кое по точно. И какви са тези глупости които пляскаш...." навеждащи на мисълта" 😂😂😂 няма такива фрази бе бате. Има ДНК маркери,ти знаеш ли какво е това ?

    Коментиран от #34

  • 32 ГосТ

    1 5 Отговор

    До коментар #26 от "Д'мин":

    😂😂😂 добре еее щом казваш 😂😂😂
    Защо така мажете останалите в България бе? Мазачи. Писал съм, че е интересно преноса от неандерталци към сапиенс,но не и обратно. Кое не разбра че си седнал да поучаваш ?
  • 33 ГосТ

    1 4 Отговор

    До коментар #26 от "Д'мин":

    И още нещо. Няма смесване,има еднопосочен генетичен трансфер от неандерталците към разумния човек. Аз веднага си правя извода че още някои нашите прабаби са се падали по неандерталци или са били насилвани от тях.за разлика от мъжете, които още тогава са имали чувство за естетика ;). Единственият проблем с тези изследвания (ancient DNA) е биологичната извадка. За техническите повторения на секвенатора няма проблем,там нещата са категорични. И между другото,ти списание Nature май не го имаш за научна литература 😂. Кое тогава?
  • 34 Д'мин

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "ГосТ":

    Айдеее, почна от изказа ми и стигна до ДНК маркерите, сякаш можеш да ги разчиташ! Умен бил, пък не разбрал! Твое изречение-Публикувано във факти.бг: Разумният човек няма общ предшественик с неандерталците. Мое изречение-Публикувано във факти.бг: Всъщност смесването на двата вида би било своеобразно завръщане към корените, тъй като предшествениците им са се разделили преди около 500 000 години. Тичкай да си вземеш Нобеловата награда!

    Коментиран от #35, #36, #37

  • 35 ГосТ

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Д'мин":

    Мога да ги разчитам ДА. Под общ предшественик се разбира Елусидиева дистанция с определени стойности между видовете в хираерхичното клъстериране на еволюционното дърво. Ако ме разбираш ?
    Иначе всички животински видове имат общ предшественик.
  • 36 ГосТ

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Д'мин":

    Нито си ми на импакт фактора,нито на CVто,за да ме поправяш. Дори да греша,пак трябва да мълчиш 😂 (т'ва последното шегичка)
  • 37 ГосТ

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Д'мин":

    Единственото, което куца в брилянтната ми теория за вкуса и маниерите на жената още от най древни времена е биологичната извадка. Като извадят ДНК от малко повече зъбки на неандерталци,ще мога и Нобел да взема! Най малкото ще направя препратка към джендърството 😂
  • 38 ГосТ

    1 2 Отговор
    😡😠👿 бесен съм!!!
    Харесвате приказки от хиляда и една нощ,но не харесвате кратко и ясно формулирана мисъл, базирана на методи и факти! Нямат common ancestor според ДНК маркерите и има еднопосочен генен трансфер от неандерталците към разумния човек. Аз предполагам,че това се дължи на насилствено копулиране или лош вкус ! И си слагам плюсове на всичко!
  • 39 ГосТ

    2 1 Отговор
    Като частен случай от моята теория, може да се заключи,че жените са виновни че някои мъже са неандерталци 🤓🤓🤓 Наскоро срещнах във форума някакъв текст от Библията че ако видиш жена си да се чифтосва с други видове, трябва да я умъртвиш 😂 Ако бяха изпълнявали божите заповеди хората, нямаше да има неандерталци сред нас и нужда от НАТО !
  • 40 Наблюдател

    1 0 Отговор
    Русия , мачкай джендарското НАТО !!
  • 41 ГосТ

    1 0 Отговор
    Неее могааа да повярвам 🧐😡😠... плюсовете за тая боза "хората, дошли за пръв път в Европа преди около 45 000 години, и неандерталците са се смесвали, което е помогнало на пришълците да оцелеят в ледниковия период, приключил преди 35 000 години, и да се справят с местните болести.
    Човешкият геном съдържа някои архаични черти, навеждащи на мисълта за подобни смесвания – или с неандерталци, или с други прачовеци. Всъщност смесването на двата вида би било своеобразно завръщане към корените" нарастват,а за моята брилянтна теория само минуси (единствено моите +) КАНТ БИЛИВ ! Тоя антрополог,не разбра ли ,че досега в неандерталците не са открити човешки маркери. И да вземе да се пенсионира вече, защото т'ва антропология,зоология и медицина са отживелици. Днес съществува единствено Молекулярната Биология ! То може да се види и по изказа !!!
  • 42 Десерта от вчерашната вечеря

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    ОЩЕ стои на масата в Кремъл. И таз вечер ли няма да си ИЗЯДЪТ ?
Новини по държави: