Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Октомври, 2018 13:30 3 067 10

Украйна в сблъсък с Унгария

  • украйна-
  • консул-
  • унгария

Изгониха унгарския консул от страната

Украйна обяви унгарския консул за персона нон грата и го призова да си тръгне от страната, съобщи РИА Новости.

Консулът е обвинен в нелегално издаване на паспорти на етнически унгарци в Украйна. Той трябва да напусне страната до 72 часа.

В интернет изтече видео, на което се вижда как се раздават паспорти на унгарски граждани на унгарци от украинската Закарпатска област.

"Надяваме се, че унгарската страна ще се въздържа от каквито и да било неприятелски стъпки към Украйна в бъдеще и че нейните официални лица няма да нарушат украинското законодателство", се посочва в изявление на украинското външно министерство.

Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че така само се усложняват отношенията между двете страни.

Украйна и Унгария имат разногласия, заради изучаването на унгарски език в украинските училища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    46 5 Отговор
    Нали украина е демократична, и се освобождава от руския ботуш и ушанките!!
    А ето че един съсед невиновен не им остана на бандеровците!!
    Полша и Румъния мълчат, защото русофобията е по важна, а с Унгария са почти в състояние на война!!!

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Слава на Новоросия

    26 4 Отговор
    Слава на Новоросия, Слава Закарпатската Унгарска република,Слава Бесарабската Българска Република и Слава Лвовската Полска Република

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Zoran

    3 18 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Новоросия":

    Slava na Velika Albaniya slava na velika Ukrayna Slava na Velikobritaniya

    Коментиран от #10

  • 4 Диди

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Как мислиш,дали ще има смисъл да прочетеш още веднъж статията, тъй като при първото ти четене (ако изобщо си чел) не си разбрал причината за изгонването на унгарският мошеник?
  • 5 Ако

    5 8 Отговор
    в България руснаците имат влияние, в Украйна то е умножено по 10. За тях е важно да има напрежение с поляците, с унгарците и пр. Искат да я разчленят и действат и чрез измислени конфликти със съседите. Тук някакъв го е написал ясно - слава на Новорусия, слава на Закарпадската унгарска република и слава на Лвовската полска република. Точно това е руската позиция по въпроса. Използват и българите в Украйна. Дори имаше някакви брожения. Пак заради езика. Но Борисов и българският президент направиха необходимото /за разлика от Орбан/. Президентството изпрати вицепрезидентката Илияна Йотова в Украйна, където заедно с българския премиер демонстрираха солидарност с братския украински народи. Дадоха уверения че искат българското малцинство да бъде лоялно към държавата. Заедно с Порошенко Борисов откри ремонтиран път, който ще бъде част от магистрала през Румъния, до българското черноморие... Тежък грях пред руснаците.
  • 6 Иван

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    Проблема е от твърдоглавието на унгарците, което и аз не го разбирам, но понеже им порасна работат и се накукшиниха. Това е все едно в бългасо училище да се преподава изцяло на турск иезик в смесените райони. Т ене искат унгарския да е като втори език. Никой ама никой не им пречи за това,но не, те искат изцяло и само на унгарски да се преподава. Това е препъни камъка.

    Коментиран от #8

  • 7 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Новоросия":

    Слава тук, слава там и от Украина нищо не остана! Българска поговорка:" Да би мирно седяло не би чудо видяло"
  • 8 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    Така е навсякъде с малцинствата. Магярите обаче са много нагли и защитават националната си кауза, от години имат проблем заради Арад с румънците.Унгарската статистическа служба казва, че в Арад живеят над 250 000 етнически унгарци. За жалост такива са последствията от разпадането на големите империи. Австро-унгарска, Руска, Отоманска. Много държави след разпада им, съответно и много проблеми.
  • 9 Зайко Байко многознайко

    1 0 Отговор
    Пропуснах една цифра броят им е 1 200 000.
  • 10 Зайко Байко многознайко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Zoran":

    Така е навсякъде с малцинствата. Магярите обаче са много нагли и защитават националната си кауза, от години имат проблем заради Арад с румънците.Унгарската статистическа служба казва, че в Арад живеят над 1 250 000 етнически унгарци. За жалост такива са последствията от разпадането на големите империи. Австро-унгарска, Руска, Отоманска. Много държави след разпада им, съответно и много проблеми.
Новини по държави: