Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 06:29 1 848 7

ООН: Бързо да спрем климатичните промени

  • оон-
  • доклад-
  • климат-
  • промени-
  • земя

За някои хора това е въпрос на живот и смърт

ООН: Бързо да спрем климатичните промени - 1
Снимка: Shutterstock

Светът ще трябва да предприеме бързи действия, ако иска да ограничи затоплянето на климата до 1,5 градуса по Целзий, заявиха експерти на ООН за климата и предупредиха, че има значителни рискове, ако този праг бъде надхвърлен, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Междуправителствената експертна група по климатичните промени, която е лауреат на Нобелова награда за мир, публикува в южнокорейския град Инчон доклад от 728 страници, в който описва подробно благоприятното въздействие върху времето, човешкото здраве и екосистемите на Земята, ако световните лидери успеят да ограничат в бъдеще предизвикваното от хората затопляне до половин градус по Целзий, вместо възприетата цел от 1 градус по Целзий.

Учените прогнозират, че ако това стане, от недостиг на вода ще страдат два пъти по-малко хора, отколкото сега; ще има по-малко смъртни случаи и заболявания, дължащи се на жега, смог и инфекциозни заболявания; нивото на моретата и океаните ще се покачи с 10 см по-малко; ще има значително по-малко горещи вълни, проливни дъждове и суша; ледената покривка на Западна Антарктика няма да се разтопи необратимо; повечето коралови рифове ще бъдат спасени.

"За някои хора това е без съмнение въпрос на живот или смърт", заяви Натали Махоуолд от университета Корнел, която е една от авторите на доклада. През 2010 г. участниците в международните преговори за климата приеха целта да се ограничи затоплянето до 2 градуса в сравнение с прединдустриалната епоха, напомня АП. Това бе наречено "целта от 2 градуса". През 2015 г., когато бе договорено историческото Парижко споразумение за климата, беше определена двояка цел: 2 градуса по Целзий и по-високата цел от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. Целта от 1,5 градуса бе по настояване на уязвимите страни, които нарекоха целта от 2 градуса "смъртна присъда".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крипли

    7 3 Отговор
    Печките на твърдо гориво в София са виновни. Нито заводи, нито автомобили само и единствено печките в София.
  • 2 Тодоров

    9 0 Отговор
    ООН е организация само за хубост. Обикновено следва събитията и нищо не прави. Най-голямата говорилня в света. Що не вземат да я закрият.
  • 3 Лудия

    6 0 Отговор
    Те па и тия; Да засадят повече дървете, повече разстителност, зеленина, да се пречиства въздуха. Не наредени едно до друго блокове, застрояване на паркове и градини..
  • 4 Бъдете здрави всички 🌍

    6 0 Отговор
    Ако това е вярно, защо чакаме, без да спасим планетата? защо не спрете автомобилите и всички превозни средства от утрешния ден ... ? защо не спрете масовото производства замърсяващи въздуха ... защо не спрете химическите линии от самолетите от 65 години ръсят доказват учени от милиони хора, че допринасят точно обратното ? И защо продължават да произвеждат дезодоранти, които допринасят увреждане на озоновия слой ...? Всичко, което допринася за глобалното затопляне на Земята, трябва да бъде забранено веднага . Ако има глобално затопляне, защо не замените машините по фабрики и заводи с хора? Ако истината е наистината вярна, защо учени я отхвърлят ? Защо документалният филм "Преди потоп" на Леонардо Ди Каприо днес е в противоречие от еколозите , ако това е вярно за климата, защо не спрат войните с химичните и биологични оръжия на нашата земя . Съжалявам, но изглежда като вкусен сладолед и на следващия ден сме предупреждавами , че сладоледът съдържа консерватори багрила, които причиняват рак но със химични добавки с приети определени норми ? Дали ваксините с живак и алуминий днес не доказаха че са опасни за здравето? Учените и лекарите доказват, че ракът се лекува с витамин С ... Също така ичени доказват , че химическите линии в небето на нашата планета допринасят само болести, наводнения ... но не и понижаване на температурата от 65 години? Ако има кола "tesla" тогава съществува свободна енергия на Tesla. Ако има глобално затопляне, целия сваят трябва

    Коментиран от #6

  • 5 Бъдете здрави всички 🌍 P.s 4/5

    6 0 Отговор
    Ако има глобално затопляне, целия сваят трябва да спасим планетата си и от утре непременно да спрем всяка провокация, която провокира нагряването на нашия климат и което предизвиква глобално затопляне на тази наша планета. Теорията на Дарвин беше приета като истинска, но това беше само теория. Аз страдам за целия свят , страдам за красивата наша земя, но земята ни не е за опит, така че човекът на тази земя също не е опит. "Истината няма 2-лице"
  • 6 Крипли

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бъдете здрави всички 🌍":

    Никой нищо няма да направи. Знаеш ли защо? Елементарно. Алчност.
  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Бързо да спрем земята да се върти!