Last news in Fakti

5 Юли, 2019 15:25 5 905 20

Учени вдигат тревога: Садете спешно дървета

  • гора-
  • дървета-
  • земя-
  • екология-
  • парникови емисии

Ако бъдат засадени дървета на свободните площи, които са колкото територията на САЩ, те биха уловили две трети от парниковите емисии

Учени вдигат тревога: Садете спешно дървета - 1
Снимка: Shutterstock

Учени призоваха протестиращите срещу климатичните промени да спасят планетата, като садят дървета, защото това е най-добрият начин за контролиране на парниковия ефект, съобщи Ройтерс.

Ако бъдат засадени дървета на свободните площи, които са колкото територията на САЩ, те биха уловили две трети от произведените от човека парникови емисии. Дори при съществуващите градове и обработваеми площи, има 9 милиона квадратни километра свободно пространство, на което могат да бъдат засадени трилион дървета, пишат еколози от Федералния технологичен институт в Цюрих в сп. "Сайънс".

Те са изчислили, че тези нови дървета за десетилетия ще могат да погълнат почти 830 милиарда тона въглероден двуокис от атмосферата. Това е почти колкото хората са произвели през предишните 25 години. Ползата ще е бърза, защото дърветата пречистват въздуха най-добре, когато са млади.

"Всяко друго решение срещу климатичните промени би изисквало всички да променим поведението си, или някакво решение от политици, които могат да вярват или да не вярват в климатичните промени, или пък научно откритие, каквото още не е направено - каза Том Краутър от екипа. - Това е най-евтиното - хиляди пъти", а и най-ефективното.

Швейцарските еколози са първите, изчислили колко дървета може да има на Земята, къде е възможно да бъдат отглеждани те и колко въглерод могат да погълнат. Създадената от тях карта показва и кои дървета са най-подходящите.

Шестте държави с най-много налично място за засаждане на дървета са Русия, САЩ, Канада, Австралия, Бразилия и Китай.

Учените са използвали Google Earth, за да установят къде могат да бъдат засадени повече дървета. Според ръководителя на изследването Жан-Франсоа Бастен има място поне за още един трилион, а може би и трилион и половина. Сега на планетата ни има три трилиона дървета.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 bojo

    46 2 Отговор
    Тези, Които хвърлят трилиони за оръжие, ако една година ги инвестират в залесяването на Сахара проблема ще се реши, но явно целта не е проблема да се решава.
  • 2 днт

    38 2 Отговор
    В България изсекоха и изнесоха горите. Това се упражнява вече 30 години. Вижте Родопите, Стражджа, Стара планина - голи чукари. Нищо не е засадено вече 20 години. Който изсече горите ни сега да сади безвъзмезно.

    Коментиран от #4

  • 3 Един

    22 0 Отговор
    Преди 40 години сме залесявали Широка поляна! Някой да каже ако е залесявал по-скоро!

    Коментиран от #9

  • 4 гост

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "днт":

    бъркаш, горските стопанства непрекъснато салесяват с количество поне един път и половина на законно изсечената дървесина. по закон е така и се спазва. Виж вече за незаконната сеч статистика няма

    Коментиран от #6, #16

  • 5 no name no face no number

    6 2 Отговор
    От утре почвам цялата фък офф уса ще бъде залесена, а на мястото на избелелият дом ще засадя магнолии 😝, после и другите държави ще ги направим антипарникови и анти глобално затопляеми
  • 6 Кой

    14 3 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    те излъга или самият ти лъжеш. Нищо реално не се залесява. Дори горите унищожени от пожари не се възстановяват!
  • 7 no name no face no number

    14 2 Отговор
    Само голи приказки но истината е, че на гнусният капитализъм не му пука, мдаа лицемери такива бяха и такива си останаха
  • 8 Голям прос

    13 1 Отговор
    Тук в Бг не залесяваме, защото след нас ги секат тия от тъмнозелената партия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сиганин от Максуда

    3 2 Отговор
    Дааа.Така е.На свършване са,а поминък е туй,ей!!!!
  • 11 Санчо

    8 1 Отговор
    Определно тази година есента, ще засадя няколко дъба
  • 12 Tosum бей

    5 0 Отговор
    засадих орех и чакам да стане за биричката
  • 13 нико

    9 1 Отговор
    Да забранят сеченето на дървета по света за 20 години и да започнем да садим дървета и се оправят нещата с въздъха и почвите. В същото време пълна забрана на всички пластмасови продукти за еднократна употреба.Да се спре добива на въглища и да се наблегне много на слъчева и вятърна и морска енергия .сигурен съм че можем да обърнем нещата!
  • 14 Земеделец

    8 2 Отговор
    Предложението на учените е попадение в десятката. В България горските стопанства не могат да компенсират чжестоката сеч на горите била тя законна или незаконна. Да сте чули да са хванали някой подпалвач на гора и да са го осъдили до живот да сее фиданки? Не нали. Били неизвестни извършители! Около земята се въртят и снимат десетки спътници. Като си платиш, ще ти изпратят
    снимките на подпалвачите и колите им с
    регистрационните номера! Само че тогава те ще кажат икои са поръчителите на горските пожари. И ще стигне до главатарите на горската мафия! Министърът на земеделието да не е луд да поиска сателитните снимки на подпалвачите на горите. Сещате се защо.
    България е една от малкото държави в света която не иска да въведе забрана за износ на необработен дървен материал.
    Като типична колониална страна по същия начин позволяваме да се изнася златния концентрат от мината в Челопеч за Намибия, крека с редките метали в него като отпадък на безценица за Германия .
    Защо толкова години никое правителство не прекрати държавния договор за износ на дървен материал за Турция? Светна ли ви сега червената лампичка в главата. Ако сте българи-патриоти, загърбете партийните си пристрастия и накажете на изборите мафията!
  • 15 Кольо

    9 1 Отговор
    Всяка година на коледа си купуваме жива елха и после е засаждаме.
  • 16 989

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Няма грешка колега. Не се заселява. Елате и вижте в Родопите , бившите разсадници към всеко лесничейство които беха много отдавна ги нема. Нема хора и за засаждане. Преди гарските стопанства си засаждаха, имаха си и техниката и това отдавна го нема.
  • 17 Scout for funn

    4 1 Отговор
    НЕ КАЗВАЙТЕ НИЩО ПОВЕЧЕ ПРОСТО НАЕМЕТЕ КИТАЙ .200 000000 мил.китаеца по 20 дървета на за дветста дни това са 800 000 000 000 и готово
  • 18 Анонимен

    5 0 Отговор
    В България мутрите ще ги орежат още докато са млади фиданки за да ги продадат за огрев. Първо трябва да се сменят политиците, които покровителстват мутрите, пък едва после да се садят фиданки.
  • 19 Да бе

    0 0 Отговор
    Вие съдете, ние нашите само ги сечем вече 30 години и още има...
  • 20 ДОКО

    0 0 Отговор
    САДЕТЕ КАКТУСИ..
Новини по държави: