Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 14:47 3 202 12

Украйна видя саботаж в експлозиите

  • експлозии-
  • украйна-
  • взривове-
  • русия-
  • саботаж-
  • склад

Външни сили ли причиниха пожара?

Украйна видя саботаж в експлозиите - 1
Снимка: БТА/ AP

Около 12 000 души бяха евакуирани заради експлозии и пожар в склад за боеприпаси в украинската Черниговска област рано тази сутрин, предаде Ройтерс. Няма данни за жертви. Службата за сигурност на Украйна съобщи, че сред възможните версии за пожара разследва възможността да е била извършена диверсия, предаде ТАСС.

Пожарът е бил предшестван от четири експлозии, каза заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Родион Тимошенко. И според него най-вероятно става дума за саботаж. Говорителят на прокуратурата Андрий Лисенко предупреди в ефира на местна телевизия, че експлозиите на боеприпаси може да продължат над едно денонощие.

Въздушното пространство в радиус от 30 километра бе затворено, а движението на автомобили и влакове в района - спряно. Службите за извънредни ситуации съобщиха за нарушаване на електро- и газоснабдяването. В зоната, където има опасност от поражения при евентуални следващи експлозии, попадат 30 населени места, откъдето вече бяха евакуирани над 12 000 души, съобщи държавната служба за извънредни ситуации. По нейни данни в склада са се съхранявали около 88 000 тона боеприпаси.

Тимошенко обаче заяви, че данните на службата за количеството боеприпаси е невярно. В същото време той отказа да каже колко тона боеприпаси са се съхранявали в склада, като изтъкна, че това е държавна тайна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    15 7 Отговор
    Добро утро - в България като гърмяха складовете да не би да гърмяха от само себе си? орките доста фитили запалиха за да спрат износа на военна промишленост.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 бббббб

    30 3 Отговор
    Май Тиквата като ходи там ги открехна на тая далавера. Тук колко саботажа направиха ,за да прикрият далавери в износа и уж бракувани боеприпаси.
  • 3 ами сега

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Ясно е че и при нас не гърмяха от самосебе си, само че причината беше друга.......Сега на укрите им гръмнаха складовете, ама тия оръжия трябва да се възстановят по някакъв начин нали.......и разбира се, че няма да бъдат внесени от Русия, а от "някъде другаде"........демек от същото място откъдето купуват "евтини" въглища, газ, и където са новите собственици на газопреносната им мрежа.
  • 4 Тръмп

    14 1 Отговор
    Путин беше
  • 5 куку руку ку

    23 0 Отговор
    Имало 88000 тона боеприпаси... 8000 гърмят, а 80000 се търгуват нелегално.
  • 6 факт

    11 0 Отговор
    Както и при другите подобни взривове,кражбата и търговията на оръжие са причината...
  • 7 vvvvv

    14 0 Отговор
    Нито дума за немарливост и разпад на държавата по наш пример.
  • 8 Румяна Костова

    9 1 Отговор
    Това не първият ,нито последният склад в Украйна. Горят вече по-често,отколкото Порощенко открива ремонтирани пътища и детски градини.Някой там на място доста се обогатява от боеприпасите,които не са изгоряли. При досегашните случаи имаше констатация от украинските служби,че причината НЕ е терористичен акт.

    Коментиран от #9

  • 9 Иван

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Румяна Костова":

    Ти си гледай Останкино 1-2 -3 и така нататък и недей да бъдеш разбирател по всичко. А освен това наблегни малко и на българския, че се пише изгорели, а не изгоряли....освен ако не си си взела виза вече да заминавш на матушка си...

    Коментиран от #10

  • 10 Доктор Охболи

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Не искам да ти се меся в забележките към Румяна Костова, ама и ти наблегни на българския. В българския език няма дума "разбирател".
  • 11 Kcaniba

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Когато бе войната в Югославия, и се продаваше яката - ГСМ, бензин и муниции - взриха се самопроизволно редица български военни хранилища.
    Днес, същотофе и в усраина!!!
    Определено има "чужда следа"....
  • 12 Майтапчия

    3 0 Отговор
    От Донецк и Луганск ги гърмят превантивно преди да стигнат фронта. Може и нови Джевелини да са гръмнали. Иначе трябва Наливайко да им е разлял мозъка за да продават оръжие по време на война
Новини по държави: