14 Март, 2012 15:44 1 340 0

Шпионска афера в Азербайджан

  • азербайджан-
  • иран-
  • шпиони-
  • израел

Органите на реда в Азербайджан задържаха 22-ма предполагаеми ирански шпиони. Арестуваните са подозирани за връзки с Революционната гвардия на Иран, предаде Би Би Си.  Според АФП те са азербайджанци, подготвяли нападения над посолствата на САЩ и Израел в столицата Баку.

Миналия месец азербайджанска телевизия съобщи за осуетена атака над посолството на Израел и на еврейски център. По това време Иран бе главен заподозрян за нападения над цели на Израел и САЩ в Грузия, Индия и Тайланд.

За момента не се съобщава кога са станали арестите, които бяха потвърдени с половин уста чрез съобщение от министерството по сигурността на Афганистан. При акцията на униформените са открити огнестрелни оръжия, експлозиви, шпионско оборудване и други.

Твърди се, че заловените имали задача да извършат терористични нападения и над други западни посолства и техни служители.

Групата била формирана в края на 90-те години на миналия век и минала през специално обучение в паравоенни лагери в Иран за боравене с оръжие и шпионаж.

Зачестилите случаи на индиректни нападки между Иран и Израел на територията на трети страни говорят за впускането им в „прикрита война“, коментира анализатори.

Носят се конспиративни теории, според които дългогодишната вражда между Тел Авив и Техеран ще премине в скорошна война, провокирана от спорната ядрена програма на Иран.

Има индикации, че в последно време израелското разузнаване „Мосад“ и иранските шпиони са особено активни в Кавказкия регион – Грузия, Азербайджан и Армения. Регионът е от стратегическо значение за енергийните доставки от Каспийско море до Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА