13 Ноември, 2018 08:53 10 390 42

Защо му е на Путин обща европейска армия?

  • владимир путин-
  • русия-
  • ес-
  • европейска армия-
  • жак ширак

Руският президент заяви, че за тази идея му е говорил още Жак Ширак

Защо му е на Путин обща европейска армия? - 1
Снимки: БТА/АР

Руският президент Владимир Путин изказа подкрепата си за създаването на независима обща армия на Европейския съюз по време на честването на 100-годишнината от примирието в Първата световна война в Париж. Защо Русия, която най-малко два пъти е била нападана от армиите на обединена Европа, подкрепя тази инициатива, пита руският вестник "Взгляд" в редакционен материал.

Изданието отбелязва, че присъствието на Путин на тържествата в Париж е било закономерно, тъй като Русия е един от най-важните участници в Първата световна война. Преди края на войната обаче в Русия избухва революция, която едва не я изличава от политическата карта на света.

Впоследствие, отбелязва "Взгляд", Съветският съюз е нападнат от войската на Третия райх, който към 22 юни 1941 г. вече е завладял по-голямата част от европейските територии и може без преувеличение да се каже, че армията му е общоевропейска.

Като се има предвид, че и преди това Русия се е сблъсквала с подобни явления през 1812 г. (във войната срещу Наполеон) и отчасти през 1853 г. (по време на Кримската война), би трябвало да се очаква идеята за обща европейска армия да провокира само негативни емоции у руснаците, пише "Взгляд", но на 11 ноември 2018 г. Владимир Путин публично подкрепи инициативата на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на общи военни сили на ЕС.

Основните пречки пред създаването на обща европейска армия са необходимостта от похарчването на много средства и демонстрирането на силна воля. Европа разполага с необходимите средства за тази цел, но що се отнася до волята, нещата стоят по друг начин, посочва "Взгляд".

Именно заради това Путин подкрепи идеята на Макрон, припомняйки, че всъщност тя не е нова. Руският държавен глава заяви, че за тази идея му е говорил още бившият френски президент Жак Ширак.

"Европа е мощен икономически съюз. Напълно естествено е европейците да искат да бъдат независими, самодостатъчни и да имат суверенитет в сферата на отбраната и сигурността. Мисля, че това като цяло е един положителен процес за засилването на многополюсния свят. По тази причина нашата позиция съвпада с тази на Франция", подчерта Путин.

Ключовото послание в думите на Путин е идеята за независимостта на Европа в сферата на отбраната, което ще засили многополюсния свят, за който се бори Русия, пише руското издание. За създаването на този многополюсен свят едно евентуално разделение вътре в НАТО би изиграло ключова роля.
Именно затова Путин подкрепи инициативата за създаването на обща европейска армия - защото в краткосрочен и средносрочен план това е изгодно за Русия.

Защо му е на Путин обща европейска армия?

Може ли в дългосрочен план тази единна армия на Европа да се превърне в заплаха за Русия, пита "Взгляд". Теоретически това е напълно възможно, но сега няма никакъв смисъл да се мисли по този въпрос, обобщава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 111

    19 7 Отговор
    Много хубави чорапи има Шулц. И вероятно са 3/4. Къде се продават такива?

    Коментиран от #7, #25

  • 3 Patria

    25 5 Отговор
    Много от европейците са готови да плюят на собствените си интереси, само и само да не бъде това което казва Путин. А може би той точно това се надява да използва...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 контора

    31 9 Отговор
    Това е световен баланс: САЩ разруши СССР....Русия ще разцепи НАТО... Нормално е... Парите се движат... Важно е да не спят.
  • 6 олигофрени

    47 8 Отговор
    на Путин нищо му не трябва - на Европа и трябва, за да стане независима от сащисаните.. нато не е армия, а репресивен апарат, ма то акъл се иска, а вие го нямате ;)
  • 7 Гришата

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Къде па видя Шулц?

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Home

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гришата":

    У вас сутринта на кафе, ама Гала липсваше нещо ...
  • 9 111

    4 3 Отговор

    До коментар #7 от "Гришата":

    Този отдясно не е ли курц, премиера на Австрия, но тук е с по-малки уши

    Коментиран от #10, #14

  • 10 Гришата

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "111":

    Ами, не е и Курц!
  • 11 леви чорапи Кутеви от Русе

    1 7 Отговор
    Оня отзад със синичкото е бодигарда на Путин.
  • 12 Шулц 2

    24 0 Отговор
    Какъв Шулц бре,ти си Шулц , това е Джъстин Трюдо премиера на Канада
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 A123

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "111":

    До коментар #9 от "111"

    Този пред нашия президент Радев и до Путин е премиера на Канада Трюдо
  • 15 999

    29 4 Отговор
    Нищо сложно няма зад тази мисъл. Силна Европа - слаб САЩ! Русия с ЕС ще се разбере, но със САЩ не. А мощен съюз ЕС - Русия означава смяна на световният ред

    Коментиран от #32

  • 16 123

    4 17 Отговор
    Абе "Взгляд", абе, пропагандатори плоски, как може да пишете, че армията на Третия райх е общоевропейска? Армиите на Оста и съюзниците й, най-много да имат половината от мощта на европейските армии. основно това са армиите на Германия и Италия. Френската армия се сражава с тях, Англия също. Ако цяла Европа беше единна срещу СССР, познайте какво щеше да стане...

    Коментиран от #34

  • 17 123

    14 4 Отговор
    Е, то е ясно, че Русия подкрепя тази идея, за да отслаби влиянието на САЩ в Европа и за да разедини запада в политическо и военно отношение.
  • 18 къде спа досега

    3 17 Отговор
    Не Европейска,мюсюлманска ще я прави Путя,барабар с батко си Ердо,че да борят Тръмпеско.Дреме му на него за християнстото,така че-твёрдо ЙОК!!!
  • 19 Перър

    9 2 Отговор
    В бъдеще виждам Русия част от НАТО а щатите не

    Коментиран от #20

  • 20 123

    7 0 Отговор

    До коментар #19 от "Перър":

    Само че при такава конфигурация вече няма да се казва НАТО.
  • 21 ИСТИНАТА

    3 11 Отговор
    Е РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ, СТАР РУСКИ ТРИК !
  • 22 Глупее русских нет на свете! Нет другого

    6 16 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Глупее и наглее русских нет на свете! Нет другого народа, который бы сам себя уничтожал десятилетиями в погоне за гимерой -коммунизм, который сам себе устроил голодомор, ГУЛАГ, помог Гитлеру развязать ВМВ и потом поплатился за это миллионами жертв! Когда поумнеете, россияне? Когда в рай попадете?
  • 23 onq s konq

    8 22 Отговор
    Кой нормален Европеец ще допусне ликвидирането на НАТО и замяната му с някакъв ХИЛАВ ЕВРОПЕЙСКИ ВОЕНЕН СЪЮЗ?А ако ги няма в Европа АМЕРИКАНСКИТЕ ВОЕННИ БАЗИ и прилежащото им въоръжение,коя от Евродържавите ще посмее да натисне "пуск" на ракетите си срещу евентуалните нископрелитащи руски изтребинели над територията й?А ако случайно го направи и немедлено бъде изтрита от картата ЗА НАЗИДАНИЕ от руските ракети,ЩЕ ПОСМЕЯТ ЛИ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ГЪКНАТ СРЕЩУ РУСИЯ?Затова и само заради подобна йезуитска "разделителна" политика на Русия следва да й бъдат наложени ОЩЕ САНКЦИИ...с големия черпак:)
  • 24 стоян георгиев

    6 1 Отговор
    путин иска разединение между европа и сащ.затова подкрепя всички инициативи за създаване на пробоини в съюза.за съжаление идиота тръмп го подкрепя .сега като европа реши да създаде свои въоръжени сили путин адмирира ,знаеики че това сериозно ще натовари европеиско-американските отношения.

    Коментиран от #40

  • 25 Бесен Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "111":

    Наистина са 3/4 и са много топли и удобни, помагат и ако имаш разширени вени.
  • 26 Премълчаната истина

    8 2 Отговор
    Малка поправка към цитата:"Преди края на войната обаче в Русия избухва революция, която едва не я изличава от политическата карта на света."! Опитите на чифутите да разрушат две световни империи - руската и османската са още от времето, в което става ясно, че нефта придобива огромно значение и това става в края на ХIX век! Огромни средства и усилия са приложени за създаване на масонски тайни организации, които под соуса на демокрация и либерализация вкарват в парламентите на двете империи "свои" хора, на които са обещани министерски постове "ако слушат и изпълняват"! В Русия се организира въстание през 1905, когато руската империя вече с пълни обороти развива тежката индустрия, металургията твори чудеса, железопътната мрежа вече е над 30000 км, нефтените находища в Баку вече са разработени и бълват горива за индустрията, а финансовата система е една от най-силните в света със златната рубла! И от това чифутската олигархия в Европа, особено Англия са много обезпокоени! Примерно същото се случва и в османската империя, въпреки дълговете и нестабилната икономика на страната, реформите от края на XIX век започват да дават своите плодове и империята е вече в състояние да разработва нефтените находища в арабската провинция, да строи Суецкият канал в провинцията Египет, да строи жп линии от столицата Истанбул до Ерусалимският и Багдадският вилает, да разработва въглищните находища в Анатолийският северозапад, и в последствие икономиката започва да дава профицит,

    Коментиран от #27, #37

  • 27 Премълчаната истина

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Премълчаната истина":

    и в последствие икономиката започва да дава профицит, вместо дефицит! Чифутската олигархия, която е натрупала богатствата си предимно от лихварството (лихварството се смята за грях и в християнството, и исляма) вдига мерника към нефтените находища (и не само) и с подкрепата на Англия се започва инвазия към тези империи с масонските ложи, които финансират възстанията в Петроград през 1905 г и в Истанбул през 1909 г. Дори действащите лица в системата на финансирането, подготовката, медийната сила, пропагандната машина срещу действащите режими на двете империи, са едни и същи! Какво съвпадение само! Това са кланът на Ротшилдите, с цяла армия изпълнители от тайните масонски ложи, които никнат като гъби и в двете империи, което се организира от Александър Парвус! Основната разлика между двете въстания в Петроград и Истанбул е, че както добре знаем, в Петроград то не успява! То е потушено за относително кратко време, като се стреля по тъпата на поражение! Но това по-късно се използва от чифутската олигархия, за по-лесно пропагандиране срещу царя и армията! Докато това, което по-малко знаем е, че в Истанбул през 1909 г. чифутите успяват! Когато султана разбира за подготвеното въстание, в което са въвлечени дори кадетските школи, за да предотврати кръвопролитията, приема условието да се оттегли от трона! Колко ценично е, че единият от 5та, които връчват ултимативното условие е именно Теодор Херцел, организатора на ционисткото движение и първият ционистки конгрес
  • 28 Премълчаната истина

    6 2 Отговор
    Колко ценично е, че единият от 5та, които връчват ултимативното условие е именно Теодор Херцел, организатора на ционисткото движение и първият ционистки конгрес, човекът, който с подкрепата на Ротшилд се опитва преди това да договори със султана покупката на земи около Ерусалим, а в замяна предлага да изплати целият външен дълг на империята! Султанът естествено отказва! Така се стига до 1909 г, когато само с подготовка, без въстание, чифутите превземат властта в империята, като на престола се монтира един от братята на султана, който е масон, а самият султан е изпратен успешно в Солунският вилает и се държи под домашен арест! Междувременно Ротшилдите, след неуспешното въстание в Петроград, започват следващата фаза, която е много по-обширна, а именно финансиране и подготовка на цяла гражданска война в Русия! Пак чрез Александър Парвус се финансират такива хора, като татарчето Владимир Улянов и еврейчето Лейба Бронщайн, който е известен като Троцки!..Използва се наивността на масите, на които се внушава, че ще се работи по-малко, а ще се получава повече, само и само да свалим властта! И това се прави по времето на световна война, в която е мобилизирана цялата империя! Дори въпреки кръвопролитните боеве на източният фронт и сложната ситуация създадена в самата Русия от дейността на масонски вестници, стачки на работници включително и във военните заводи, изкуствено създаден недостиг на зърно, купено и скрито от финансираната от Ротшилдите система, империя

    Коментиран от #29

  • 29 Премълчаната истина

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Премълчаната истина":

    Дори въпреки кръвопролитните боеве на източният фронт и сложната ситуация създадена в самата Русия от дейността на масонски вестници, стачки на работници включително и във военните заводи, изкуствено създаден недостиг на зърно, купено и скрито от финансираната от Ротшилдите система, империята изпраща подкрепа за французите от 45000на елитна армия, благодарение на която французите не осир@т западният фронт и благодарение на което вчера онова момче на 30 и кусур години, което само преди няколко години работеше в Ротшилд банк, излезе в качеството си на президент на страната-домакин на празненството по случай края на първата световна война! Каква ценичност, каква ирония!...

    Коментиран от #35

  • 30 ТОЧКАТА

    7 4 Отговор
    Сега европа не е ЕВРОПА...Тя е амерички протекторат и Вашингтонския бизнес преобладава в Европа....и това го усещаме ДИРЕКТНО ТУК,В България!!!!Резултатът от 30 г. америчка ОПЕКА е ясен и видим... Та не на Путин му трябва евроармия,ТЯ трябва на самата Европа , за да бъде СЪЮЗ СЪС СУВЕРЕНИТЕТ И НЕЗАВИСИМОСТ..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 гост

    9 10 Отговор

    До коментар #15 от "999":

    Това е изключително невъзможен вариант ,колкото и да се надявате ,русофилските подлоги.ЕС и Русия се изключват взаймно.ЕС е съюз на развитите и богати държави от ЕВРОПА.Русия е азиатско недоразумение с недоразвита икономика,с примитивно мислене и окупаторска политика.Единствения съюз в който може да просъществува Русия е със същите примитивни държави като нея ,като Сирия,Венецуела,Куба,Таджикистан и.т.н.
  • 33 Кочината русия е на дъното !!!!

    5 12 Отговор
    Представете си Германия ,Великобритания и Франция заедно против кочината ръша хо хо хо хо хо хо хо хо къде отиваш може би ??????
  • 34 Питам

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "123":

    Каква е ролята на френската армия във ВСВ , че не мога да се сетя ? Освен бързо ,бързо да капитулира !

    Коментиран от #38

  • 35 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "Премълчаната истина":

    Ротенберг и компания със завършващи на берг фамилии подържат власта на Путин. Ха да се сетим сега от каква народност са тези бергове. Когато си антисемит е хубаво да научиш къде управляват еврейте. Не за друго да не ставаш за смях а русофилията си.

    Коментиран от #36

  • 36 Премълчаната истина

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Роко":

    Да съм казвал нещо за това кой и къде подържа Путин?!?... Аз говоря само за неща, които знам! А и между другото, малко ще те разочаровам, но не съм нито семит, нито антисемит! Но много често забелязвам, че когато се надникне в задкулисието на едни или други исторически факти и се казва нещо, което не е така както в официалните версии клиширани от масмедиите, е много удобно да се използва отбранително-настъпателното оръжие, наречено "антисемитизъм"!
  • 37 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Премълчаната истина":

    Браво бе, ти си бил много начетен.
  • 38 123

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Питам":

    тя може и бързо да е разгромена, но не участва на страната на Германия срещу СССР, въпреки, че режимът във Виши формално е съюзник на Хитлер. Нали не мислиш, че нацистите избиват цялата френска армия. Тя е около 3 милиона и ако се беше озовала на източния фронт... Та идеята е, че за да е общоевропейска една война срещу СССР, трябва поне основните европейски сили да се бият с него, а основните сили в Европа по това време са - Германия, Франция, Англия и Италия. Англия прец цялата война се бие срещу Германия, Франция е във война с Германия до лятото на 40-та година т.е. около 10 месеца, а после до колкото има някакво сътрудничество с нацистите, то е само като суровини и продукция. Така че само около половината европейски потенциал е насочен срещу СССР, а може би и по-малко от половината, предвид, че Оста отделя войски и ресурси за война на запад - през всичките години на Втората световна война.
  • 39 Генчо от Урожай Подуяне 925

    1 2 Отговор
    Тереза Мей има много да се учи от Маргарет Тачър,но май никога няма да се научи как се управлява такава велика империя каквато е Великобритания..very sorry!
  • 40 Българин

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "стоян георгиев":

    Не само той. Цялото земно население иска Европа да се освободи от сащ. И Путин просто е съгласен с хората.
  • 41 Гюнтер Фон Клюге

    2 1 Отговор
    Пред Москва 1941г се намират 4 френски легиона. Фелдмаршал Фон Клюге им държи реч , за това как някога германските прусаци под командването на Наполеон , а сега французите под немско командване заедно , както някога , ще завладеят Москва. Милите франсета не издържат и първата яростна руска контраатака , разгромени са бързо бързо , а останалите живи са изтеглени в тила.
  • 42 Психопат

    1 0 Отговор
    Понеже САЩ не искат да се бият с нашите, а тях ги сърбът ракетите, искат война! Понеже европейците са психопати като мен, рашките ще подтикнат Европа да се въоръжи с американско оръжие ,така ще подпомогнат и САЩ, нали после ще делат баницата! Насърчават Китай да инвестира в Европа го да се намеси и той и после Паша и САЩ ще дерат яко! Та за това подкрепят единна армия! Само европейци са достатъчно луди да нападнат крепостните селяни, които само се въоръжават!!!!!!!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания