Last news in Fakti

20 Ноември, 2018 08:25 2 651 8

Австралия се размина с кървав атентат

  • aвстралия-
  • тероризъм-
  • атентат-
  • ислямска държава-
  • мелбърн-
  • сидни

В Мелбърн бяха арестувани трима души от турски произход

Австралия се размина с кървав атентат - 1
Снимка: БТА/АР

Австралийската полиция е арестувала трима мъже, за които се предполага, че са подготвяли терористичен акт в Мелбърн, предадоха световните агенции.

Арестите стават седмица след като мъж уби един човек в града в нападение, което полицията обяви за терористичен акт. Тримата заподозрени са задържани тази сутрин местно време. Те са на 30, 26 и 21 години. Тримата са австралийски граждани от турски произход. Те се опитвали да се снабдят с полуавтоматични пушки, за да извършат атаката. Полицията действала бързо, за да предотврати изпълнението на терористичния план. Тримата мъже планирали да атакуват много посещавани от хората места в Мелбърн.

"Ако не бяхме действали бързо, за да предотвратим тази атака, последствията щяха да бъдат ужасяващи", каза Йън Маккартни, говорител на австралийската полиция.

"Те със сигурност са се вдъхновили от "Ислямска държава", но са нямали никаква официална връзка с каквато и да е организация", каза полицейският комисар Греъм Аштън.

"Смятаме, че сме неутрализирали заплахата, която представляваше тази група и че тази заплаха не се простира отвъд групата", допълни той.

Тримата мъже са били наблюдавани още от март. По-късно те ще бъдат обвинени официално и ако вината им бъде призната в съда, те могат да получат доживотна присъда.

Нито един от тримата не е имал в миналото проблеми с правосъдието, но техните паспорти са били отнети, за да им се попречи да се присъединят към въоръжени групировки в чужбина. Двама от тримата арестувани са братя, уточнява полицията.

Австралия, която е твърд съюзник на САЩ, изпрати военни в Афганистан и Ирак и е под висока степен на тревога от 2014 г. за риск от атаки от "чужди бойци", връщащи се у дома от зоните на конфликт в Близкия изток и от поддръжници на ислямистите.

По-рано този месец роден в Сомалия мъж подпали пикап с газови бутилки в центъра на Мелбърн и после намушка с нож трима души, като уби един от тях, преди да бъде застрелян от полицията. Ислямска държава пое отговорност за атаката.

От 2014 г. Австралия обвини 90 души в рамките на 40 антитерористични разследвания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    11 8 Отговор
    Ще се молите за Тодор Живков гладни седерасти и бедни и продажни олигофрени.
  • 2 Осман

    21 1 Отговор
    Не се и съмнявам, че са пуйки. Всички мюслита са едни и същи. Правят ти мили очички, а са готови да ти забият нож в гърба. Страхливци.
  • 3 Да да

    11 3 Отговор
    Ерпосран - терорист номер 1 в света!
  • 4 589

    5 4 Отговор
    ТОДАР ЖИВКОВ - гробокопача на социалистическа и на капиталистическа България. Безродник и страхливец - точно като Ст. Стамболов. Единият не е бил в Балкана, а другия бяга от турците в женски дрехи, за да се съхрани за управлението. Сигурен съм, че и от правоверните има точни хора. Може просто ние да не ги разбираме. Между другото от ТЖ почна обезлюдяването на България - за това и върви надолу родината ни. ББ пък му е ученик. Радост, стабилност и благоденствие.

    Коментиран от #5

  • 5 Широк социалист

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "589":

    Забрави да добавиш още двама червени страхливци - Васил Коларов, който оставя възстаниците в ръцете на полицията, а сам се съхранява за социалистическа дейност, бягайки по чорапи през сръбската граница. Втория пъзльо е Георги Димитров, който под натиска на Сталин напуска луксозните за времето си условия в Моабитския затвор, за да ги смени със по-лошите в кочината СССР. Толкова е страхлив, че "героят" от Лайпциг предава на НКВД всичките си съратници и не прави дори малък опит да спаси от смърт бившите си съкилийници - комунисти. Има една единствена героична, /когато вече е у нас/ постъпка и тя е написването на прочутото писмо до Сталин в което го моли да вземе мерки срещу безчинстващите в България братушки /червеноармейци - окупатори/, които имали наглостта да изнасилват жени и дъщери на партийни другари със заслуги. Представяте ли си.

    Коментиран от #6

  • 6 589

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Широк социалист":

    Чети Димо Казасов, господин широк социалист. Явно, защо си се засегнал така дълбоко. Другаря ТОДАР Ж. и неговия ученик ББ са истински широки и леви социалисти. СТАЛИН е вожд на прогресивното човечество, а репресиите му май са измислени от онези, които измислиха и холокоста. Сега вече ме изтриха.

    Коментиран от #7

  • 7 Не си добре

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "589":

    И ГУЛАЦИТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ СИГУРНО? СТАЛИН "ПРОГРЕСИВНО" ИЗБИВА 20МИЛИОНА
  • 8 чалма тв

    0 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Тези талибани, като им отрежат оная работа,още като малки ,като чели и мозъка им кълцат.
Новини по държави: