22 Ноември, 2018 21:00 3 507 28

НАСА се завръща на Марс (СНИМКИ)

  • наса-
  • марс-
  • червената планета-
  • инсайт-
  • робот

Успешните мисии до Червената планета, включително орбитиращите и прелитанията, са само 40%

НАСА се завръща на Марс (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

НАСА ще се завърне на Марс следващата седмица с космическия апарат "ИнСайт" - трикрак еднорък геолог, който ще копае надълбоко и ще се ослушва за трусове, съобщи AP.

Кацането на "ИнСайт"(InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е насрочено за 20 ч. по Гринуич (22 ч. българско време) в понеделник след 6-месечно пътуване. Методът за спускането е изпробван и преди. Двигателите ще бъдат запалени, за да намалят скоростта и да може космическият апарат да стъпи на краката си.

Критичният момент в спускането е "ИнСайт" да навлезе в атмосферата точно под 12 градуса, движейки се със скорост 19 800 км/ч. Ако градусите са по-малко, ще отскочи, ако са повече, ще изгори, уточни сайтът "Спейс". След това парашутът трябва да се разгъне и апаратът да стъпи на краката си.
Всичко това трябва да бъде изпълнено само за шест минути.

Предишният апарат на НАСА, който кацна на Марс, е роувърът "Кюриосити" - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на "ИнСайт" е близо до "Кюриосити" - в равнината Елизиум планициа.

След като апаратът кацне, ръката му ще премести двата основни инструмента на повърхността. Досега това не е правено.

Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата. Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията "Аполо".

НАСА се завръща на Марс (СНИМКИ)

"ИнСайт" пренася и сеизмометри, за да провери за първи път дали на Марс има трусове. Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Кацането на Марс е много рисково. Успешните мисии до Червената планета, включително орбитиращите и прелитанията, са само 40 процента. Досега НАСА се справя с тази цел най-добре. Преди две години европейски апарат се спусна толкова бързо, че изкопа кратер при удара.
За кацането на "ИнСайт" НАСА използва технология от сондите "Викинг" и спускаемия апарат "Феникс".

НАСА се завръща на Марс (СНИМКИ)

Наземният екип се надява двата експериментални малки спътника на "ИнСайт" - УОЛ.И и ИВА, които го следват от изстрелването, да дават информация за апарата по време на спускането му. Забавянето в комуникациите между Земята и Марс е осем минути. УОЛ.И и ИВА ще прелетят край Марс и ще застанат на орбита около Слънцето. Ако миниспътниците мълчат, новините за кацането ще осигурят орбитиращите апарати, но по-бавно.

Първите снимки от мястото на кацането ще започнат да пристигат малко след него. Преди научните инструменти да бъдат инсталирани, ще минат поне 10 седмици. Топлинната сонда ще заработи след още няколко седмици.

Продължителността на мисията "ИнСайт" е предвидена за една марсианска година, която е равна на две земни.

НАСА се завръща на Марс (СНИМКИ)

Космическият апарат "ИнСайт" тежи 694 кг. Мисията е с бюджет 1 милиард долара. В нея участват също учени от Франция, Германия и други европейски държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 😅😅😅😅😅😅

    5 9 Отговор
    Щуротий
  • 2 кремълски получовеци

    13 11 Отговор
    САЩ изследват цялата слънчева система вече ,без дори да си дават зор,а руските неандарталци ,още немогат един апарат да изкарат извън околоземната орбита.

    Коментиран от #5, #6, #9, #27

  • 3 ТОЧКАТА

    16 5 Отговор
    Искрено възхищение и уважение за амбициите и тяхната реализация...УСПЕХ , НАСА.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 СССРБарета

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "кремълски получовеци":

    единственият космически апарат кацнал и изпратил снимки от Венера е руски или по-точно казано съветски! условията на Венера са покъртителни Прочети и се Информирай преди да говориш глупости няма по-издръжлив космически апарат от този който е създал Съветския съюз!апаратът е издържал няколко минути преди да се разтопи но за това време е успял да предаде няколко снимки които са уникални и единствени в човешката история от повърхността на Венера!

    Коментиран от #7

  • 6 американoсран

    7 5 Отговор

    До коментар #2 от "кремълски получовеци":

    апаратът се казва Венера 14! Прочети в Уикипедия!
  • 7 гост

    11 9 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    Говорим за Русия ,а не за СССР ,тролче ! Русия няма и 10% от възможностите на СССР.Кажи ми една по-далечна мисия на руснаците от околоземната орбита след падането на съюза ? Няма нали ? Колкото до мисията до Венера ,САЩ вече имат апарат ,който ще може да устой на условията там.САЩ вече пратиха и сонда към слънцето.Да не говорим и ,че САЩ е единствената държава ,чийто космически апарати са правили снимки в орбитите на всички планети.На СССР мисиите са 90% провали.

    Коментиран от #10

  • 8 СССРБарета

    8 9 Отговор
    Да не говорим, и че никой все още не е стъпил на луната освен Холивуд!
    Русия е много над Съветцкият съюз просто преминавайки през катаклизма ПЕРЕСТРИОКА беше временно затруднена! Тепърва ще видиш какво ще се случи с тази държава! Тя има Огромен ПОТЕНЦИАЛ който сащ искат да смажат но заради военните и възможности ще се отскубне и ще помете всичко по пътя си! Ако не вярваш питай баба ВАНГА!

    Коментиран от #16, #28

  • 9 ванката

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "кремълски получовеци":

    абе кой ви промива мозъците на вас бе много неинформирани се навъдихте напоследък писна ми да ви чета глупавите коментари
  • 10 СССРБарета

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    А между другото единственият модул способен да изведе и респективно да върне БЕЗОПАСНО ЧОВЕК в космоса се казва "СОЮЗ" и е РУСКИ към дата 22.11.2018г!!! Подчертавам ЧОВЕК не товари ФАКТ! Единственият безопасен ракетен двигател който технологичният гигант НАСА изпозва към 22.11.2018г е РУСКИ модел РД-180
    За какво ми говореше одеве дребен соросоид? За някви мисийки?!?

    Коментиран от #13, #18

  • 11 Баба Ванга

    10 5 Отговор
    Русия ке стъпот на Марс кога водката в Москва стане 2 долара.

    Коментиран от #12

  • 12 СССРБарета

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Баба Ванга":

    сащ ще стъпят на ЛУНАТА коГИ СПРАТ ДА СА ДРОГИРАТ хахахаха!
  • 13 коментарче

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "СССРБарета":

    И ти ли си поредния философ с тея заучени фрази бе ,орк русофилски ? Taя мантра дето я въртиш е ,защото НАСА спряха совалките и докато текат разработките ,ползват руснаците.Китай и Япония също имат модули за изкарване на хора в космоса ,но не е прието да го правят те.Така ,че не лъжи копейко ! Новите модули на СпейсХ ,Бойнг,ВиргингГалактик ще возят всички космонавти за много по-ниски суми и в пъти по-модерен вариант от руските боклуци.Това нямше как да не се случи в даден етап,защото САЩ се развиват.Русия например не е мръднала в тая сфера от около 40 години и модула е все един и същ.Виж само какво представлява тоя ковчег Съюз http://www.russianspaceweb.com/images/spacecraft/manned/space_stations/iss/soyuz_ms/05/crew_sa_1.jpg ,а сега виж на СпейсХ модула : https://www.spacex.com/sites/spacex/files/dragon-v2-interior-wide-cropped.jpg Колкото до двигателите РД180 се ползват само за изтрелване на сателити и то в първия етап и само на ракетите Атлас.За нищо друго !
  • 14 коментарче

    9 6 Отговор
    Пак ти казвам ,Русия не участва на космическата карта и не допринася с нищо за космическите проекти или изследвания.Единственото нещо което могат да правят руснаците е да ходят до МКС ,демек максимум до земната орбита.По-далеч дори и апарат немогат да изпратят.САЩ такива операции ги правят рутинно.Америка скоро ще спре финансирането на на МКС и тогава цялата станция заминава и руснаците вече ще сънуват космоса.
  • 15 гостгост

    10 4 Отговор
    Страшно нагли същества са ватниците.Русия и космос ? Това е повече от нелепо.Ако разчитахме на руснаците ,още щяхме да гледаме космоса само през телескопи от Земята.Абсолютно всяко космическо откритие ,дали ще е за близкия или далечния космос ,го знаем благодарение на САЩ.Влезте само в сайта на Роскосмос и вижте ,че няма никакви новини ,освен такива за МКС и една сателитна снимка от финала на световното.Апарати и роувъри на САЩ са пръснати из цялата слънчева система.За руски такива не сме виждали ,нито чували.Просто е смешно.
  • 16 Койло

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Питай баба Ванга кога ще преборят поне корупцията ..

    Коментиран от #20

  • 17 бомбата

    3 6 Отговор
    Да вървят да се не връщат всички американци до един, че и евреите да вземат всички до един ! Нейсе Второ пришествие та да миряса света!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 експерта

    1 4 Отговор
    5 ХИЛЯДИ ГЛУПАКА СА СЕ ЗАПИСАЛИ ВЕЧЕ ЗА ПОЛЕТ ДО МАРС.ЕДНОПОСОЧЕН РАЗБИРА СЕ.
  • 20 Баба Ванга

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Койло":

    Русия ке преборот корупцията кога Владимир Владимирович си вземе гореща вана заедно с Владимир Илич.
  • 21 СССРБарета

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "русофилска наивност":

    след като Русия 1980 успешно изпраща модул който се приземява напълно спешно изпраща снимки от Венера какво според теб бих ги спрял да направят същото и на Марс! Cамо и единствено финансовата част! същото което според теб кара НАСА и краварника да използват руски системи за извеждане на хора в космоса и руски двигатели за ракетите си ! тоест стигаме до извода че Русия не е изостанала просто не харчи огромни пари за безсмислени каузи след като вече НАСА изпратила няколко пъти модули и не открила нищо на Марс за какво да се харчат милиарди да се изпрати руски модул на Марс! когато говорим за американците и че им било скъпо да си произвеждат некачествените несигурни совалки това според теб няма проблем ама когато Русия и е скъпо да правим космически програми тогава вече е изостанала Виж колко си малък и глупав гъзолизец!

    Коментиран от #22

  • 22 русофилска наивност

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "СССРБарета":

    Аргументите ти са просто комични и затова ти остава само обидата. Разбира се, че става въпрос за технологично безсилие от руска/съветска страна. Прочети ето тази статия русофилски наивнико, пък дано ти влезе малко разум в главата: „

    https://www.dnes.bg/science/2011/02/22/zashto-sssr-ne-uspia-da-prevzeme-chervenata-planeta.111845

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 СССРБарета

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "русофилска наивност":

    имах в предвид идиота Илон Мъск! Понеже пиша гласово програмата прави грешки! да бях потресен от филма на National Geographic за разработваната от spacex космическа програма за многократно използване на совалка! тези хора са меко казано олигофрени загинаха невинни пилот изпитател и буквално заради олигофренски детински грешки в проектирането и това е филм на National Geographic подлого американска! гледай и се Информирай не чети ти глупави статии на промити мозъци! Русия разполага с хиперзвукови ракети за които американците дори не сa мечтали Русия разполага със системи за радиоелектронна борбакоито направиха за посмешище ученията на НАТО и потъна кораб и блокираха всички компютърни системи и уреди на глупаците на Доналд Кук в Черно море! това с технологичното изоставане може да го разправяш на прабаба си или в някоя ясла за деца до 2 годишна възраст може и да ти повярват!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "СССРБарета":

    Барета, това за огромните потенциали и равенството, благоденствието, светлото бъдеще .... го слушам вече повече от 50 години ! Би трябвало малко да го уточните - кога да го очакваме, в кое хилядолетие ?