Last news in Fakti

22 Март, 2012 20:22 680 0

В Полша ще е първата визита на Йоахим Гаук

  • полша-
  • йоахим гаук

Новият германски президент Йоахим Гаук, който беше избран в неделя, ще посети идната седмица Полша при първата си визита в чужбина, съобщи германското президентство.

В понеделник вечер той ще вечеря с полския си колега Бронислав Коморовски във Варшава, а във вторник сутринта двамата ще дадат съвместна пресконференция. След това той ще разговаря с премиера Доналд Туск, преди да се завърне в Берлин.

72-годишният Гаук трябва да положи официално клетва в петък. Вечерта, когато беше избран, той заяви, че смята първата му визита в чужбина да бъде в източната съседка, страна, която той посещаваше редовно в последните години.

Гаук, бивш пастор от Източна Германия, е първият човек от бившата ГДР, който заема президентския пост. Повечето негови предшественици, включително Кристиан Вулф, който заемаше поста преди него, избраха за първата си визита Франция. Но Хорст Кьолер, който беше президент от 2004 до 2010 г., също избра да посети Варшава.

Самият Гаук се ползва с доверието на германците, спечелено още по времето на комунизма. Роден на 24 януари 1940 г. в Рощок. През 1970 г. става пастор в родния си град и бързо си спечелва недоверието на властта с пламенните си и човечни проповеди. След падането той оглавява комисията, която е натоварена да проучи архивите на Министерството на държавната сигурност на ГДР – ЩАЗИ. Ведомството бързо става известно като „комисията Гаук”.

В началото на 2010 г., в навечерието на своята 70-та годишнина, Гаук публикува мемоари, озаглавени „Зима лято – пролет есен”.

Освен това той е съавтор на германското издание на известния бестселър „Черната книга на комунизма”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА