14 Декември, 2018 07:30 1 701 8

14 декември 1995 г. Дейтънско споразумение

  • дейтънско споразумение-
  • сащ-
  • босна и херцеговина

Според споразумението Босна и Херцеговина стана суверенна държава

14 декември 1995 г. Дейтънско споразумение - 1

14 декември 1995 г. е подписано Дейтънското споразумение в Париж. С документа официално се поставя край на близо четиригодишната гражданска война в Босна и Херцеговина.

Споразумението е резултат от Дейтънската конференция, която започва на 1 ноември. Главни участници в тази конференция са президентът на остатъчна Югославия Слободан Милошевич, президентът на Хърватия, Франьо Туджман, президентът на Босна и Херцеговина, Алия Изетбегович, главният преговарящ от американска страна, Ричард Холбрук, както и генерал Уесли Кларк.

Три седмици след започването на преговорите Милошевич, Туджман и Изетбегович постигат съгласие и приемат Общо рамково споразумение за мир в Босна и Херцеговина на 21 ноември. Официалното споразумение е подписано от тримата президенти на 14 декември 1995 г. в Елисейския дворец в Париж.

Според споразумението Босна и Херцеговина стана суверенна държава, включваща две до голяма степен автономни области - федерация на мюсюлмани и хървати, наречена Федерация Босна и Херцеговина и малко по-малката мини-държава на босненските сърби, наречена Република Сръбска. То също определи международните и междуобластни граници на страната.

Ден след официалното подписване на мирното споразумение, Съветът за сигурност на ООН приема резолюция 1031, с която възлага мандат на НАТО да осъществи военните аспекти на споразумението. На 20 декември 1995 г. многонационални сили, ръководени от НАТО, с численост 60 000 военнослужещи, наречени Сили за прилагане на мирното споразумение (ИФОР), са разположени в Босна и Херцеговина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    7 6 Отговор
    Въпреки това споразумение НАТО хвърлиха бомбите в Сърбия..!? Интересно е къде беше Русия по това време..!? Днешните поддръжници на военната доктрина на САЩ и Русия е добре да отговорят на въпросите останали без отговор от тогава..!?

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Крипли

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    По интересно е, защо международната общност не потърси сметка на САЩ за бомби в болници, училища, църкви. И защо изобщо се намесиха? Демокрация в действие.

    Коментиран от #3

  • 3 среднощен

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Крипли":

    "Препикаване на периметъра"!? Трябваше на всички да им стане ясно, че има нов "господар" по тези земи!! На нас приятелю ни е ясно - младите се "губят"!
  • 4 Бай Благой

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Аз мога да ти кажа къде беше Русия тогава.
    Управляване от един пияница - Борис Елцин, водеше кръвопролитна война в Чечня.
    Тогава Русия беше Държава без външна политика с нисък стандарт на живот и в голям упадък въпреки природните си ресурси.
    И да интересно е защо ООН не потърси обяснение от САЩ за избитите деца по болници в училища и т.н.
  • 5 Факт

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "среднощен":

    Русия тогава беше разкъсвана от вътрешни противоречия-пияндето Елцин скачаше по амерската свирка. Тоталната разруха на икономиката и армията не позволяваха и да си помислят за намеса. Сега при Путин нещата са по друг начин. Ако тези събития бяха се случили в днешно време-нямаше да има това нагло и убийствено поведение на САЩ.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 Наблюдател

    6 6 Отговор
    Русофил = сърбоман = българофоб!
  • 7 среднощен

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Отговорът е и към #4: САЩ също са имали слаби президенти, както е и сега, но са оцелявали..!? Изкуствената система на социализма, наложена със сила от Световната олигархия на Русия и
    на цяла източна Европа рухна..!! Това бе заложено още при проектирането на "социалния експеримент"..!? Не може един човек, макар и да е пияница, да разруши системата на държавност!? По-скоро трябва да търсим в посока - защо "системата" излъчва за президент пияница..!?
  • 8 Дали

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Млъкни бе минет