Last news in Fakti

14 Декември, 2018 12:46 1 941 10

Бунт срещу реформа на Орбан (СНИМКИ)

  • унгария-
  • будапеща-
  • виктор орбан

Полицията в Будапеща арестува 35 души, протестиращи срещу нов трудов кодекс

Бунт срещу реформа на Орбан (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Унгарската полиция използва сълзотворен газ и арестува 35 души, протестирали в Будапеща срещу спорна промяна в трудовото законодателство, предаде DPA.

Няколко хиляди души участваха за втора поредна вече в протеста срещу закона, който увеличава допустимия извънреден труд от 250 до 400 часа годишно.

Профсъюзи нарекоха новото законодателство "робски закон".

Бунт срещу реформа на Орбан (СНИМКИ)

Бунт срещу реформа на Орбан (СНИМКИ)

Протестиращите спряха движението в унгарската столица в продължение на часове. Някои от тях замерваха полицаи и сгради с яйца, бутилки и димки, като разбиха прозорец на парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    20 4 Отговор
    На протеста с били ме повече от 1000 човека! А знаете ли че в Унгария се дават 30 000 € от държавата за първо дете без лихвен заем и нови 35 000 € за второ безвъзвратно и се опростява и първия.?

    Коментиран от #7

  • 2 Диди

    7 5 Отговор
    Преди години в Германия се даваха безвъзмездно пари на семейства които искат да си купят жилище или строят къща.Може все още да е така,не съм се интересувала. Хората са прави с протестът си.Политиците не си работят часовете които трябва,а камо ли да правят годишно толкова извънредни. За по лесно те крадат.
  • 3 абв

    10 3 Отговор
    Това прави по 8 часа на седмица .Какъв е проблема ако това се заплаща адекватно....стига да не задължително .... Протестират мързели и платени мекерета ....

    Коментиран от #4

  • 4 Диди

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "абв":

    Грешиш.Само минимална част от тези извънредни ще се заплаща,останалата ще се дава като отпуска.Не се заплащат всички извънредни часове. Правилно е че протестират.

    Коментиран от #5

  • 5 абв

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Нищо подобно ! Какъв извънреден труд ще е щом ще се дава като отпуска . Работата е друга,политическа , опитват се да създават мизерии на Орбан и най -вероятно знаете кой... А на протести работещите хора не ходят ,такива излизат само в краен случай и едва ли ще са толкова агресивни .Тук става въпрос за разни платени боклуци....

    Коментиран от #6

  • 6 Диди

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "абв":

    Не е така.При положение извънреден труд от примерно 350 часа,може би най много ще се заплатят 100 часа, останалите ще се дават като отпуска,и то не когато работникът си ги иска,а когато фирмата ги даде.Важно е какво пише в работният договор,в смисъл в него е писано колко часа ще се платят,но няма 100%заплащане на извънредни часове.
  • 7 Bubbles

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    БАХАХАХАХ кой ти ги разправя тия глупости?
    В Унгария е същата икономическа кочина като в България, МРЗ им е около 100 000 форинта което се равнява на около 300 евро, а сега на всичкото отгоре искат да им удвоят работното време, затова протестират хората.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Bubbles":

    русофилите квичат от радост на нагласени протести. То и на нашите протести имаше джипове с руски номера но ядец.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bubbles":

    Кочина ама най-големите авто производители са тука. Да не говорим за електроника и всякакви други неща с висока добавена стойност. Във всек иград има по 5-6 производства. Да МРЗ-то наистина беше 115 000 форинта, но го вдигнаха и сега е към 400 евро, не е 300. В БГ на колко места чисто има хора да получавам 400 евро? А относно заема не е заем и нито е за първо, нито за второ дете, а е за трето и е около/беше преди да падне форинта/ 33000 евро подарък.
    Хората обаче в случая правилно протестират-наистина в много от поточните производства труда е робски и отношението също. А с тези извънредни дават възможност да задържата хората на поточните линии още. Там текучеството е огромно. Това са предимно фабрики в малки градове. Набират хора от Укрийна, но в крайна сметка от обещаваните 700 долара дават по 500 и след месец два хората бягат. А на протестите не са толкова много хората, защото в Будапеща са много малко засегнатите. Тук почти няма такива производства и са разхвърляни в малките градове.
Новини по държави: