Last news in Fakti

3 Януари, 2019 17:50 3 723 19

Обявиха война до дупка на Орбан

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • фидес

Унгарската опозиция обеща на премиера "година на съпротивата"

Обявиха война до дупка на Орбан - 1
Снимка: BGNES/EPA

Депутатите от унгарската опозиция обявиха единство и се зарекоха да направят 2019 г. "година на съпротивата" срещу консервативния премиер националист Виктор Орбан, предаде Франс прес. Това става два дни преди нова антиправителствена демонстрация в Будапеща.

"Заклеваме се да направим 2019 г. година на съпротивата, както вътре, така и извън парламента, с единството и сътрудничеството на всички опозиционни партии", обявиха депутатите на безпрецедентна церемония, организирана в ледения студ пред парламента в Будапеща.

След затишие по празниците, опозицията, профсъюзите и гражданското общество се надяват да съберат в събота десетки хиляди души в унгарската столица, за да дадат нов тласък на протестното движение срещу приетите през декември реформи, най-вече за смекчаване на трудовото право.

Определен от критиците като "закон за робски труд", един от тези закони удължава извънредния труд до 400 часа, които работодател може да поиска от наетите от него да полагат за една на година. Това е равно на два месеца работа, които ще се заплащат три години по-късно.

Тези мерки дадоха преди Коледа началото на повече от 10 дни демонстрации, понякога с насилие, в Будапеща и в провинцията, рядко срещана мобилизация в Унгария.

Опозицията настоява освен това за отмяна на неотдавнашна реформа на съдебната система, която заплашва да намали независимостта на магистратите и за по-голяма свобода на обществените медии в държава, редовно критикувана за посегателствата върху върховенството на закона.

Преизбран с внушително мнозинство за трети последователен мандат през април, Орбан, известен почитател на руския президент Владимир Путин, оттогава силово въвежда реформи за утвърждаване на "нелиберална демокрация".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    59 11 Отговор
    И тука се виждат пипалата на американците.Ще разбутат и тая държава.

    Коментиран от #3, #14, #15

  • 2 Нищоново

    5 19 Отговор
    ИЗ.од, като ментора си!
    И нашият не пада по-долу!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Крадци

    11 31 Отговор
    Чудя се, дали унгарската или нашата тиква има повече милиарди?
    За азиатската съм сигурен, че е недостижим!
  • 5 Петшоп

    43 4 Отговор
    Влечугото Шорко е живо още -нищо ,че го настъпаха в Унгария.
  • 6 Ventura

    24 8 Отговор
    Орбан иска да се отработват
    празниците, нищо повече.
    А у нас те са повече от работните.3
  • 7 Обикновен Бг

    33 6 Отговор
    Да подкрепиме нашият американски тролс многото имена, вечна дружба с американското посолство и със Сорос, стига да плащат навреме 30 сребърника. Ураааа
  • 8 Насран русофил

    4 16 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко путин
  • 9 Borislav Popov

    28 6 Отговор
    И там соросоидите се напъват яко . Орбан нали изгони сорос от Унгария - сега организациите зад него се напъват да правят майдан !
  • 10 Batushka

    6 30 Отговор
    Орбан е тъпанар на квадрат....даже тиквата проста и тримата глупаци от трите морета са по умни от него...
  • 11 NikNay

    18 3 Отговор
    Очакват да им се преведат едни пари и почвата с нови сили. Може и нещо като Майдан да им спрет .
  • 12 гост

    3 13 Отговор
    Когато някой диктатор опита да се меси викономиката, ефекта е винаги един и същ - обикновенните хора страдат, гъ*олизцоте дебелеят. Путин, Ердоган и Мадуро са тъжни доказателства, сега и този се напъва да съсипе постигнатото с много труд и лишения.
    Още не е успял само защото Унгария е в ЕС. Унгарците ще го изхвърлят като мръсно коте, като усетят „вещата” му намеса по джобовете си.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не е точно така

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    орбан е въплащение на двойнственността- от една страна националист,от друга- капиталист-робовладелец,но когато става дума за трудови/човешки права- няма цвят и няма национализъм!
  • 15 Димитър Кънев

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Киро":

    Унгарците късно ще разберат че Орбан защитава Унгария.Явно бързо са забравили случилото се с тях преди шейсет години когато именно САЩ и всички други западняци в името на добруването си ги оставиха на Сталин.
  • 16 Димитър Кънев

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Ставри":

    Може и да го яде заради подлизурството като теб които лижете задника на комуниста Бойко Борисов.
  • 17 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Я обясни какво е съсипал Путин след Горбачов и Елцин? И на нас ни трябва един Путин или Орбан, ама освен национални предатели друго не се е появявало последните 30г., За твоя радост.
  • 18 AfD

    5 1 Отговор
    Демократите на война с Тръмп, тези на война с Орбан, ние на война с Меркел, французите на война с Макрон. Борбата е безмилостно жестока. Борбата, както казват, е епична. Борбата за нашето оцеляване. Борбата за нашето ОЦЕЛЯВАНЕ! Скоро границите ще станат фронтове. Омразата е много голяма. Къде е българският Лидер. Кой е той?
  • 19 чиче

    6 1 Отговор
    Порьчали са го от ФАЩ.Трябва им слуга.
Новини по държави: