Last news in Fakti

30 Март, 2012 12:38 1 242 0

Българи с обвинение за тероризъм в Чехия

  • чехия-
  • тероризъм-
  • джамаат шариат

Двама българи са заплашени да получат 10 години затвор по първия в Чехия съдебен процес за тероризъм, предаде АП.

Делото трябва да започне до седмици и по него като обвиняеми освен нашите сънародници са привлечени трима руснаци и един молдовец.

През май миналата година изтече информация, че в Прага са задържаните 44-годишният Ибриам Ибриамов, 43-годишната Мариела Рамадани и 40-годишният Даниел Калчев. Според неофициална информация пред съда ще застанат двамата мъже.

Обвиняемите са задържани при съвместна акция на чешката с германската полиция през април миналата година в Чехия и Берлин.

След няколко месечно следене антитерористичните органи на двете страни са установили, че двамата българи заедно с руснаците и молдовеца са подпомагали действащата в Дагестан ислямистка групировка „Джамаат шариат”.

Проучване на Факти.бг показа, че обвиненията срещу двамата българи са за изработване на фалшиви лични документи и печати. Имената на нашите сънародници ще станат ясни след като на първото съдебно дело им бъдат повдигнати обвиненията.

Полицията в Чехия е извършила обиски на жилищата, които са обитавали задържаните. Там е била открита литература на арабски и руски език, истински и фалшиви документи, печати на чешки и чуждестранни държавни учреждения, оборудване за производство на фалшиви документи, компютри, банкноти менте и голямо количество наркотици.

У един от арестуваните - 31-годишен жител на Кавказ, бил намерен солиден запас оръжия и боеприпаси.

Групировката „Джамаат Шаариат“ се бори за създаването на ислямски емират на територията на Северен Кавказ.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА