Last news in Fakti

6 Януари, 2019 19:40 3 825 6

Кралят на Малайзия абдикира

  • малайзия-
  • крал-
  • абдикация-
  • мухамад пети-
  • дворец

Решението му влиза в сила незабавно

Кралят на Малайзия абдикира - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният глава (кралят) на Малайзия Мухамад Пети обяви днес, че се оттегля от трона, предаде Ройтерс. Решението му влиза в сила незабавно, се казва в съобщението на Националния дворец. "Негово величество изпрати официално писмо за отричането си от престола в съответствие с установените правила", се казва в съобщението. Кралят изразява благодарност на членовете на Съвета на управляващите (наследствените султани).

Това е първи случай управляващ монарх на страната да слезе от трона преди изтичането на 5-годишния му мандат. Мухамад се възкачи на престола през декември 2016 г. Причините за решението му не се разкриват.

Съгласно конституцията от 1963 г. Малайзия е конституционна монархия. Държавен глава е върховният глава на федерацията. Той се избира на ротационен принцип чрез тайно гласуване от Съвета на султаните измежду султаните на деветте щата за срок от 5 години без право на втори мандат.

Функциите на държавния глава са церемониални. Той е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, предаде Дир.бг. 49-годишният Мухамад - султан на щата Кулантан, бе избран за крал през 2016 г. с тайно гласуване от деветте члена на Съвета на управляващите. Той е получил дипломатическо образование във Великобритания. Неотдавна в медиите бе съобщено, че през ноември той се е бракосъчетал в Москва с "Мис Москва-2015" - 25-годишната Оксана Воеводина, предаде ТАСС. Това обаче не бе официално потвърдено от малайзийския дворец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 среднощен

    11 0 Отговор
    Може и да си заслужава..!? Вместо "осана" - Оксана и вместо "монархия" - женско "воеводство"..!? Човекът е учил в Англия, все пак..!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 патриотъ

    21 0 Отговор
    Боко и Цоко няма да абдикират доброволно,не се притеснявайте!
  • 4 kokoto

    4 0 Отговор
    дъртият се венчал и бегааааа ....
  • 5 краля на малая

    1 0 Отговор
    Набара , Воеводина и зацепи и Кралство и обряди и държава!
    Тази Рускиня, жив , Усорийски тигър, вреди са тя, с някой лев.
  • 6 Borislav Popov

    0 0 Отговор
    Оооо, мис Мацква си пада по рязани крале значи !