16 Януари, 2019 17:00 1 554 3

Предсрочни избори, ако Мей загуби вота

  • тереза мей-
  • великобритания-
  • избори-
  • вот-
  • недоверие-
  • брекзит

Политическо земетресение в Лондон

Предсрочни избори, ако Мей загуби вота - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Довечера британските депутати ще гласуват по вот на недоверие на премиера Тереза Мей, внесен от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който се стреми към предсрочни избори с надеждата неговата партия да дойде на власт, предаде Асошиейтед прес.

Мей се нуждае от подкрепата на мнозинството депутати, за да избегне нови избори, на които Консервативната й партия, която вече е в малцинство, може да бъде разгромена. По-вероятно е обаче Мей да спечели вота на недоверие, тъй като подкрепящата я северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП) изрично заяви, че няма да й гласува недоверие.

Ако обаче депутатите гласуват недоверие на Мей, тя ще има 14 дни да се опита да си възвърне парламентарно мнозинство, за да остане на власт. В същото време Корбин може да се опита да състави ново мнозинство и да поеме властта, макар и това да е слабо вероятно, тъй като ДЮП няма причина да се съюзява с лейбъристите.

Ако никоя партия не успее да постигне мнозинство, ще се задейства процедурата по произвеждане на предсрочни избори. Предизборната кампания обикновено трае 5-6 седмици, като през това време Мей ще е изпълняващ длъжността премиер, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 131

    6 2 Отговор
    И какво? Като има избор и дойде друг на власт какво ще се промени? Или ако преструктурират правителството какво ще се промени? Предложението за договор от ЕС е фиксирано. Както и да го въртят, който и да ги представлява договорът е вече фиксиран. Или го приемат или горят.
  • 2 среднощен

    2 0 Отговор
    А ако Мей оцелее при вота..!? Има го и този вариант..! Тогава вече се отива на втори референдум!!
  • 3 ДОКО

    0 0 Отговор
    БОЛИ Я ВАГИНАТА АКО ЗАГУБИ..
Новини по държави: