3 Април, 2012 13:08 1 341 3

Медведев се изплаши и не помилва Ходорковски

  • михаил ходорковски-
  • дмитрий медведев-
  • владимир путин
Медведев се изплаши и не помилва Ходорковски - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Дмитрий Медведев, който на 7 май ще отстъпи поста на своя политически ментор Владимир Путин, няма да помилва критик на режима и бивш петролен магнат Михаил Ходорковски, съобщи председателят на Съвета за човешките права към Кремъл Михаил Федотов.

Той заяви пред радио "Ехото на Москва", че група юристи, специалисти по конституционно право, наети от съвета, са предали на Кремъл заключения, според които държавният глава има право да помилва осъден, дори той да не е поискал това. След като се запознал с техните препоръки Дмитрий Медведев е решил да не се съобрази с тях.

Отказвайки се публично от правото на помилване, което му предоставя Конституцията, Медведев ограничава доброволно правомощията си, заяви от своя страна адвокатът на Ходорковски Юрий Шмид.

В началото на март руският президент Дмитрий Медведев нареди да бъде преразгледана законността на обвиненията срещу магната Михаил Ходорковски. Това даде надежди на опозицията и на близките на Ходорковски, че магнатът може да бъде помилван от държавния глава.

Ходорковски и съдружникът му Платон Лебедев, които бяха осъдени на 13 години затвор и присъдата им изтича през 2016 г., отказват да подадат молба за помилване, защото се смятат за невинни.

„Медведев доказа зависимостта си от Владимир Путин, човек, който изпитва панически страх от сина ми", заяви пред АФП майката на бившия собственик на компанията ЮКОС Марина Ходорковская.

Бившият бос на петролната компания ЮКОС и критик на Кремъл беше осъден на осем години затвор за данъчни нарушения през 2005 г. През 2010 г. получи нова присъда по обвинения за измама, която му осигуряваше живот зад решетките до 2016 г.

Бизнесменът сам коментира, че присъдите са политически мотивирано отмъщение.

Арбитражният съд в Стокхолм осъди през 2011 г. Русия за незаконно отчуждаване на собственост и разрушаването на петролната империя ЮКОС.

От своя страна нееднократно Путин сравни Ходорковски с гангстера Ал Капоне, а мястото му е в затвора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 993

    0 1 Отговор
    Мястото на крадеца е в затвора. Да, 90-те беше лабавото време за крадене, ама да ми се правиш на най-големия демократ с парите на хората които си ограбил. Реално ограбвайки ги ограничаваш икономическата им свобода, а това е доста недемократично.... тъй че да си шие обувки и занапред....
  • 2 дедо стефчо

    0 1 Отговор
    Свобода за Ходорковски!
  • 3 руснака

    1 0 Отговор
    "Отказвайки се публично от правото на помилване, което му предоставя Конституцията, Медведев ограничава доброволно правомощията си, заяви от своя страна адвокатът на Ходорковски Юрий Шмид." - тоя Шмид "адвокат" ли се води? той право учил ли е изобщо? това че някой "има право" - не означава че е "ДЛЪЖЕН да се възползва" с правото си! а това че делото се преразглежда - това не е повод за помилване, а е търсене на истината!