6 Март, 2012 09:37 1 531 0

Представят автобиографична книга за Ходорковски

  • михаил ходорковски
Представят автобиографична книга за Ходорковски - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-известният руски затворник Михаил Ходорковски най-после ще излезе на свобода, но само чрез изповедта си. През последните години той имаше възможност да напише историята си и да я издаде. Разбира се, не в Русия. Сега книгата има световна премиера в България.

Журналистът Иво Инджев и социоложката Татяна Буруджиева ще представят "Ходорковски. Автобиографична книга" в столичната книжарница "Хеликон - България" в гранд хотел България днес от 18,30 часа.

Автори на "Ходорковски. Автобиографична книга" са Михаил Ходорковски и журналистката Наталия Геворкян. Двамата представят собствените си гледни точки за живота на богаташа. Казват, че за много неща са спорили (в писмена кореспонденция) и всеки от тях не е съгласен с някои подробности от изложението на другия.

Ходорковски е в затвора вече девета година. Преди да го арестуват, той беше най-богатия човек в Русия и 30-и по богатство в света. Личното му състояние бе изчислено на 8 млрд. долара. Путин явно е решил, че влиянието на Ходорковски е станало прекалено голямо, и през 2003 година олигархът се озова зад решетките. Съвсем случайно преди това той беше финансирал две от опозиционните партии и беше намекнал, че може да се захване с политика. Арестът му беше точно преди изборите.

Според втората присъда на Ходорковски той ще прекара в затвора още 4 години. Твърди, че когато излезе, смята да се бори за това Русия да стане силна и свободна страна.

Седмици преди да предаде поста руският президент Дмитрий Медведев нареди да бъде преразгледана законността на обвиненията срещу магната Михаил Ходорковски.

Главният прокурор Юрий Чайка има срок до 1 април, за да проведе „преразглеждане на законността и базите на обвинения на руски граждани", включително Ходорсковски и обвинения с него Платон Лебедев.

Нареждането, което ще ревизира случаите на 32 души, било дадено след срещата на държавния глава с лидерите на опозиционни партии на 20 февруари.

Световните медии обаче коментират, че то излиза наяве само няколко часа след победата на Владимир Путин в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА