21 Януари, 2019 07:34 1 481 10

САЩ: Нямаме план за Сирия след изтеглянето

  • сащ-
  • сирия-
  • башар асад-
  • брет макгърк-
  • ислямска държава

Президентът беше ясен - тръгваме си, заяви съветник на Тръмп

САЩ: Нямаме план за Сирия след изтеглянето - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

САЩ нямат план за Сирия, след като бъде изпълнена заповедта на президента Доналд Тръмп за изтегляне на американските войски, заяви бившият специален пратеник на САЩ в международната антиджихадистка коалиция Брет Макгърк, цитиран от AFP.

"Няма план какво ще последва" и това засилва опасностите за американските войски в Сирия, каза Макгърк. Той подаде оставка през декември, след като Тръмп обяви изтеглянето от Сирия.

В интервю за телевизия CBS Макгърк заяви: "Президентът беше ясен - тръгваме си. И това означава, че нашите войски трябва да имат ясна мисия: изтегляне, и то безопасно изтегляне". Но до този момент ние нямаме план, продължи той. "Това засилва уязвимостта на нашите войски. Това засилва опасностите за нашите хора на място в Сирия и това ще отвори пространство за Ислямска държава".

Бившият специален пратеник на САЩ е на мнение, че партньор като Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО, не е в състояние да замести Вашингтон, както твърди Анкара. "Това не е реалистично", каза Макгърк, според когото ще е трудно да се изтеглят войските и наред с това да се търси формула те да бъдат заместени от партньор, различен от антиджихадистката коалиция.

По-рано Макгърк предупреди, че американско изтегляне ще укрепи позициите на сирийския президент Башар Асад и ще отслаби ролята на САЩ, а влиянието на Русия и Иран ще се засили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пацифист

    12 5 Отговор
    Ето ви план - обирайте си крушите от по света и у нас. И си гледайте кравите.

    Коментиран от #7

  • 2 mom4eto

    14 3 Отговор
    Кравите нямат плат ТЕ просто си пасат! :)
    ЩЕ ПУСНА СИНЯТА ЛАМПА!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гербераст

    9 3 Отговор
    Ще пусна синятя лампа и ще отбивам крави ;)
  • 5 Meganoob BG

    9 0 Отговор
    Нямате план защото горивата ви в момента са евтини, ама като доближи пак 1 долар литъра и ще възникне пак нуждата да заличите някоя беззащитна държава.
  • 6 стоян георгиев

    1 3 Отговор
    няма план щото тръмп е ненормален идиот.изтеглянето на сащ от сирия противоречи на всяка логика и интереси.
  • 7 Димитър

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "пацифист":

    До кравата. Аконе са САЩ отдавна нямаше да има държавата България. Мужиките с дъх на борящник и одеколон духи които ни бяха окупирали от 1944г. До 1997 г. Тия които вие обиждате, всъщност на тях се крепи целият свободен свят. Най мощният военен клуб НАТО всъщност Щатите са гръбнака му, държавата с най мощната икономика е пак САЩ. Така, че престанете да цвилите по лавровски
  • 8 Димитър

    2 2 Отговор
    До кравата. Аконе са САЩ отдавна нямаше да има държавата България. Мужиките с дъх на борящник и одеколон духи които ни бяха окупирали от 1944г. До 1997 г. Тия които вие обиждате, всъщност на тях се крепи целият свободен свят. Най мощният военен клуб НАТО всъщност Щатите са гръбнака му, държавата с най мощната икономика е пак САЩ. Така, че престанете да цвилите по лавровски

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 CHALANGER

    0 0 Отговор
    Имате, Украина ама там ще разберете коя е ракетата която ще ви отведе наистина до луната за винаги!