21 Януари, 2019 08:05 3 770 10

Тръмп и Ердоган спешно по телефона

  • ислямска държава-
  • сащ-
  • турция-
  • манбидж-
  • реджеп ердоган-
  • доналд тръмп

Двамата президенти продължават да търсят решение за Сирия

Тръмп и Ердоган спешно по телефона - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Турция Реджеп Ердоган се споразумяха в телефонен разговор да продължат да търсят решение с преговори за Североизточна Сирия, съобщи Белият дом, цитиран от Reuters.

"Двамата лидери се споразумяха да продължат да търсят решение, което отговаря на нуждите на сигурността на двете страни", се казва в декларацията.

Ердоган е изказал на Тръмп съболезнования за четиримата американски граждани, загинали в самоубийствен атентат в сирийския град Манбидж, отговорност за който пое "Ислямска държава".

Тръмп е подчертал, че е "важно да бъдат разгромени терористичните елементи" в Сирия, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. "Двамата обсъдиха също взаимния интерес на двете страни от разширяване на търговските им отношения", добави тя.

Това е вторият телефонен разговор на двамата президенти през изтеклата седмица, след като Тръмп изненадващо обяви изтегляне на близо 2000-те американски военни от Сирия.

Плановете на Вашингтон остават неясни. Американските военни съобщиха, че са започнали изтеглянето от Сирия, но не обявиха график за него.

Турция е готова да поеме без отлагане грижите за сигурността в сирийския град Манбидж, заяви турският президент в разговор по телефона с Тръмп. Според Ердоган нападението миналата седмица, в което в Манбидж бяха убити четирима американски военни, е било провокация срещу решението на Тръмп да изтегли войските.

Манбидж е под контрола на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, съюзени с кюрдските Сили за защита на народа (СЗН). Миналия месец СЗН предложиха на президента Башар Асад сирийски войски да се разположат в района около града, за да не се допусне евентуално турско настъпление.

Тръмп и Ердоган спешно по телефона

Според Анкара терористите от СЗН са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която от десетилетия води въоръжена борба на турска земя. През декември Турция заплаши, че ще навлезе в Манбидж. След обявеното от Тръмп решение за изтегляне от Сирия Турция спря операцията, но оттогава засилва военното си присъствие на сирийската граница.

Миналата седмица Тръмп предложи да се създаде зона за сигурност в Северна Сирия. Сирийските демократични сили заявиха, че са готови да съдействат за такава зона, но Анкара иска тя да бъде прочистена от кюрдски бойци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    12 2 Отговор
    На кой проблем търсят решение - че още има терористи или че още има държава там.
  • 2 Asterix

    5 8 Отговор
    На снимката се вижда,каква любов изпитва Доналд Тръмп към партньорите на НАТО носещи фесове....

    Коментиран от #5, #7

  • 3 тъпотия

    9 1 Отговор
    На кравари вяра да немаш ,ел-кайде,талибан ги създадоха краварите в Афганистан срещо руснаците,сега играят същата игра в Сирия подкрепят терористите РКК ,докато са на тяхна страна терористите са борци за демокрация,когато се обърнат срещо тях тогава терористите стават терористи.
  • 4 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    ердоган изразил съболезнования за убитите американски воиници!!!само дето се разкри че убииците са от мрежа потдържана от турция.

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ИСТИНАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    ЗАБЛУДЕНА ОВЦО, ТОВА КЪДЕ ГО ПРОЧЕТЕ В КОМСОМОЛСКА ПРАВДА ЛИ ?

    Коментиран от #8

  • 7 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Asterix":

    КОГАТО ПЪРВАТА ВОЕННА СИЛА В ПАКТА ПРАВИ МРЪСНО НА ВТОРАТА ГОЛЯМА СИЛА ВСИЧКО Е ЯСНО !!!!
  • 8 стоян георгиев

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "ИСТИНАТА":

    прочетох го в саитове свързани с разследващите сили в мамбиидж.убит е организатора ,задържани са помощниците ,локализирана е и жената самоубиец.всички свързани с турските служби.лошото е че го знам не само аз ,но и цру ,което неминуемо ще се отрази на турско-американските отношения независимо от идиота тръмп.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хасан

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ти пък№...убийците са от терористи поддържани от Стратфор ..те искат Тръмп да си промени решението си и да останат в Сирия