Last news in Fakti

24 Януари, 2019 15:53 2 354 17

ЕК започва наказателна процедура срещу Австрия

  • ек-
  • австрия-
  • ес-
  • себастиан курц-
  • процедура-
  • наказателна

Правителството се надява да спести над 100 милиона евро

ЕК започва наказателна процедура срещу Австрия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Европейската комисия започва наказателна процедура срещу Австрия заради орязването на социалните помощи за граждани на други страни от ЕС. Въпреки протест от Брюксел националконсервативното правителство на Себастиан Курц въведе от началото на годината диференцирани ставки на детските надбавки, които получават родители от Австрия и от други страни от Евросъюза.

Правителството във Виена обяви миналата година, че граждани от източноевропейски страни, в това число и от България, които живеят и работят в Австрия, се облагодетелстват от либералната социална система в страната. Според властите във Виена те източват австрийската социална система, получавайки детски надбавки за деца, които не живеят с тях в Австрия, а се отглеждат в родината си. В резултат на това кабинетът на канцлера Курц обяви, че приравнява социалните помощи към нивата в страната по произход, предаде БНР.

273 милиона евро превежда Австрия всяка година на живеещи в страната чужденци от други страни от ЕС като добавка за отглеждането на деца. Най-много средства получават унгарци, словаци, поляци, румънци и българи. С индексирането на надбавките правителството се надява да спести над 100 милиона евро, които ще вложи в социални дейности за австрийските деца, посочи министърът на семейството Юлиане Богнер-Щраус от Народната партия на канцлера Курц.

„Детските надбавки не са част от заплатата или осигуровките, а социална помощ за възстановяване на разходите по отглеждането на деца“, подчерта министърът, и допълни: "Тези разходи в отделните страни от ЕС са различни. Цените в европейските държави са различни. Това е причината да индексираме детските надбавки, които получават граждани на ЕС за деца, които не живеят в Австрия". Юлиане Богнер-Щраус даде конкретен пример за промяната, която бе въведена от 1-ви януари: "За Белгия ще увеличим детските надбавки, а за Гърция - ще ги намалим".

Основният проблем за Европейската комисия е, че диференцирането на помощите за отглеждане на деца в и извън Австрия противоречи на принципа за свободно движение на хора. Още миналата година Европейската комисия предупреди Виена, че ще започне наказателна процедура. „Страните членки могат да променят социалното си законодателство, но има трансгранични аспекти, които са подчинени на принципа за равнопоставеност“, се казва в становище на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 браво

    38 6 Отговор
    Евала на Австрия, а Брюксел да го д..а!
  • 2 НКВД

    31 6 Отговор
    Това вече не ЕС а тарикатския съюз! Първо ни сабориха социализма с обещани, после ни направиха евтина работна ръка, сега вече ни третират като качество 2.скоро, срещу работа вече няма да ни предлага заплата а топла храна!

    Коментиран от #3, #15, #17

  • 3 браво

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Ти май си от тъмнозелените, които не могат да четат. Пише социални помощо, демек за такива като теб. Нормалните хора, които работят в Австрия, си получават нормални пари, без значение откъде са.

    Коментиран от #4

  • 4 НКВД

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "браво":

    То май ти си от тъмночерните и не можеш да четеш, пише детски надбавки!!! Чети бе Столипиново!!

    Коментиран от #5

  • 5 браво

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "НКВД":

    Публикувано във факти.бг: „Детските надбавки не са част от заплатата или осигуровките, а социална помощ за възстановяване на разходите по отглеждането на деца“ - Това видя ли го? То си сериозно неграмотен, не знам даже как успяваш да работиш с компютър!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 НКВД

    10 5 Отговор

    До коментар #5 от "браво":

    А разбра ли че е само за емигрантите? не за австрийците!! Чети, ако не можеш питай, ще ти обясня!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 ....

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "браво":

    Такива псевдо специалисти са и тези българското правителство за това и буксува държавата! Десетките са си детски както в БГ 30 лв. за дете в Германия са 182 €, колко са Австрия незнам. Има праг ако получаваш повече от 7000 евро, тогава не ти се полагат!
  • 8 ....

    12 1 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Емигрантите са под друг статут, до като му се разглежда делото има равни права с месните! Така че тарамбуки разни са по-добре от гражданите на ЕС от друга държава членка!
  • 9 браво

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "НКВД":

    Ама като не ти харесва, обратно в БГ, елементарно е. Все едно някой насила те кара да ходиш в Австрия да им доиш системата. Хорате се опитват да разкарат паразитите, а не да изглеждат още по-примамливо в очите им!
  • 10 ....

    3 10 Отговор
    Слушай брадчет, като не си на ясно съзнание законите в ЕС не се пречи! Държавата приемник на друг гражданин на държав член на ЕС трябва да осигури същите права като на своите! Но вие понеже сте аборигени тук това не го проумявате!

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 7777

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "браво":

    То и нашите родители ,дядовци и баби са градили държава България ама сегашните капиталистищески демократи я разсипаха за отрицателно време..

    Коментиран от #16

  • 13 социален хаос

    3 0 Отговор
    Ами какво да кажем , ние с гайдите?
  • 14 аре бе

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "....":

    значи според теб е правилно шведите да имат по 5-6 деца в България а австрийската държава да им плаща австрийска издръжка ??? ами да си ги докарат в австрия ,да посещават австрийско училище и тогава може !! а и не вярвам ако австрийско дете живее извън австрия вече да му плащат австрийски размер на детските.....тука дори и социала го затегнаха и при пътуване извън австрия трябва временно да се отпишеш
  • 15 Евроглас

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Кой ти сАбори социализма бе ушанко? България фалира 1989 г ,заради некадърното управление на комунистите! СССР се разпадна по същата причина,изгубиха битка със САЩ. Свършиха денгите, но комунистите в България и Русия изведнъж станаха бизнесмени и олигарси!
  • 16 Хихи

    4 3 Отговор

    До коментар #12 от "7777":

    Абе на вас все капиталисти ви се привиждат ! Това са си старите комунисти и хора на ДС !
  • 17 ДДимитърдд

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "НКВД":

    Социализма се разпадна защото бе една фалшива утопия. Краткият живот на тази соц система е поредното доказателство. Журналиста Антон Тодоров многократно с факти и документи показа и доказа целият фалш на системата. Над 86% от фабрики,заводи и предприятия са работели на загуба, като са оцелявали благодарение на държавна помощ и дотации. Селското стопанство през 1989г е било в дълг към държавата за сумата над 2 милиарда лева. Трагедията е била пълна и отчайваща.
Новини по държави: