Last news in Fakti

5 Февруари, 2019 09:10 1 856 17

Северна Корея не е спряла ракетната си програма

  • ракети-
  • северна корея-
  • програма-
  • ядрена-
  • оон-
  • доклад

Поверителен доклад на ООН

Северна Корея не е спряла ракетната си програма - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Корея не е спряла изпълнението на ядрената и ракетната си програма и се опитва да ги направи неуязвими от евентуални военни удари, гласи поверителен доклад на инспектори на ООН за санкциите, цитиран от Ройтерс.

Докладът е подготвен за Комитета по санкциите към Съвета за сигурност и агенция Ройтерс се е запознала със съдържанието му. Документът е внесен преди очакваната втора среща по-късно този месец на президента на САЩ Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. След първата им среща през юни 2018 г. Ким обеща да работи за премахване на ядрените оръжия на Северна Корея, а Тръмп се похвали, че е постигнал "огромен напредък" със Северна Корея.

Инспекторите посочват в доклада, че Пхенян "използва цивилни съоръжения, включително летища, за сглобяване и изпробване на балистични ракети с цел да предотврати поразяващи удари срещу малък брой идентифицирани обекти за производство и сглобяване на ракети и ядрени оръжия". Инспекторите са намерили доказателства за "трайна тенденция от страна на КНДР да разпръсва обектите за сглобяване, складиране и изпитания".

"Тя продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност с трансфери от кораб на кораб на петролни продукти и въглища. Тези нарушения правят неефективни санкциите на ООН", констатират инспекторите. Те посочват като пример еднократен трансфер на 57 600 барела забранен от санкциите петролен продукт на стойност над 5,7 милиона долара.

В доклада Северна Корея е обвинена също, че нарушава оръжейното ембарго на ООН и се опитва да продава широка гама военна техника на въоръжени групи и правителства в Близкия изток и Африка, както и леки и малки оръжия на Либия, Судан и бунтовниците хуси в Йемен, предаде Нова телевизия. Инспекторите на ООН отбелязват също, че КНДР заобикаля финансовите санкции, като използва кибератаки за трансфери на пари и криптовалути. На Северна Корея е наложена забрана да внася луксозни стоки. Затова инспекторите разследват появата на относително нова лимузина Rolls-Royce Phantom в Пхенян миналия октомври.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 5 Отговор
    Хе...Сащ може да има ядрено оръжие,Корея не може!!! От къдя на къдя!!!
  • 2 Контра седераст

    17 4 Отговор
    Северна Корея ще даде чертежите на атомната бомба на партньорите от Иран и с Израел е свършено. Еврейските роби от САЩ са в истерия.
  • 3 Факт

    23 4 Отговор
    Сащ от кой договор не са се отказали!?
  • 4 Израел умря

    16 4 Отговор
    Викайте джендъри!
  • 5 123

    4 13 Отговор
    Ако почнат да им купуват ракети срещу ориз, много бързо в северна Корея ще останат без ракети. ;)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Това е проблемът със Северна Корея

    13 3 Отговор
    Израел умря. Северна Корея са военен партньор на Иран и не само Иран, но и Сирия ще получи чертежи. Вийте джендъри, Израел умря.
  • 8 Татко ти

    21 2 Отговор
    Северна Корея премахне ли си ракетите на минутата американците ще ги налазят,ще започне цветна революция,Майдана и тем подобни начини за "демократизиране" по американски.На практика Северна Корея ще спре да съществува като суверенна държава.Ама Кимчо не е прост,той знае много добре колко струва американското обещание и подписан договор,затуй си държи ракетите,да му е мирна главата и американците да не му се месят в държавата.

    Коментиран от #10

  • 9 Днес

    11 3 Отговор
    Моссад напълни памперса.
  • 10 123

    2 8 Отговор

    До коментар #8 от "Татко ти":

    А обикновените корейци кво ги грее дали са суверенна държава или не, след като мизерстват? Както са казали, не е достатъчно да създадеш силна армия, за да си гарантираш сигурност, трябва да създадеш и такива условия на живот за хората, че да са готови да бранят държавата.

    Коментиран от #11

  • 11 kjl

    18 3 Отговор

    До коментар #10 от "123":

    Дали мизерстват северно корейците или не си знаят само те. Ние не знаем! Това което ни показват е западна пропаганда. Затова северно корейците да мизестват имат основна заслуга имено западните демокрации. Спъване, ограничаване, санкциониране, забрани. Все приоми на по-силните срещу по-слабите за сваляне на неудобния режим.Същото е с Венецуела. Само дато Венецуела няма ракети и затова сега ще ги демократизират.

    Коментиран от #14

  • 12 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    6 1 Отговор
    Всъщност не ти трябват ракети а само много и много мощни ядрени заряди заложени на километри дълбочина така че да разцепят планетата и всички да измрът без възможност за неутрализиране на зарядите

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 123

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "kjl":

    Ясно е, че хората в северна Корея не живеят добре, поне в сравнение с нормалните държави, има много данни за това. Даже и външния вид на севернокорейците го показва. Да не говорим за яката промивка на мозъци с култа към Ким Чен Ун, който го приемат почти като божество. Естествено е, че западните демокрации няма да толерират такъв режим, който потиска населението си и е враждебен към съседите си, да в този смисъл режимът не е удобен. Нито на съседите на Корея, нито на самите корейци. Даже Русия и Китай призовават северна Корея да спре ракетните и ядрените си програми, но те не се съобразяват с никого. Е, щом те не се съобразяват с никой, никой няма да се съобразява и с тях. А ако е за въпрос страни като Япония, южна Корея, Германия и др. като нямат развити ракетни и ядрени програми, да не би да живеят много зле, да не би да са подчинени и потискани от лошия запад?

    Коментиран от #16

  • 15 балама

    3 0 Отговор
    " Ким обеща да ..." егати и фантазиите, обеща да няма нови опити на полигона и го разруши, и си го спазва, никога не е обещавано да спира разработките. А само зомбиране с измислени обещания си е за баламите, дето не четат правилните източници.
  • 16 Татко ти

    7 2 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    Бе ти още ли верваш в малоумните "демократични" ценности,които миризливия и алчен запад се мъчи да пробута на всеки,който не приема намеса във вътрешните си работи?Видя ли каква демокрация и просперитет донесе скапания ти запад в Сирия,Либия,Ирак,Украйна,Египет и къде ли още не?Че и в България.Ние сме цъфнали и вързали,той седнал да мисли Севрена Корея.Ми имат си хората ракети,пазят си суверенитета,ние като нямаме си дадохме базите на гадните американци и сега процъфтяваме.

    Коментиран от #17

  • 17 Дядо ти

    1 5 Отговор

    До коментар #16 от "Татко ти":

    Що, ти в какви ценности вярваш? В комунизма на Ким ли? Западната демокрация има много недостатъци, западът не понякога действа егоистично, понякога неоправдано се меси във вътрешните работи на някои държави и има недалновидна политика, но за сега това са най-развитите и най-добрите и хуманните общества, които човечеството познава. Това, че има недостатъци в нещо, не значи, че има нещо, което да е по-добро.
Новини по държави: