Last news in Fakti

9 Февруари, 2019 16:20 2 271 17

Протести разтресоха Сърбия

  • сърбия-
  • протести-
  • демонстрация

За днес е планиран голям митинг в Белград

Протести разтресоха Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Масови антиправителствени протести се проведоха в 16 от най-големите градове в Сърбия, съобщи B92.

Протестиращите поискаха оставката на правителството. Демонстрациите минаха под лозунга „Един на пет милиона“.

Лозунгът се появи, след като сръбският президент Александър Вучич заяви, че няма да промени политиката си, дори и пет милиона да излязат по улиците.

Протестираха жителите на Ниш, Смедерево, Нови Сад, Суботица, Крушевац, Шапац, Панчево, Ужице, Кралево, Лозница, Кикинда, Валиева, Лесковац, Зайчар, Пожаревац, Чачак. В Нови Сад протестиращите искаха свобода на медиите. В Лесковац те настояха Вучич да бъде лишен от званието почетен гражданин на града, а кметът Горан Цветанович да подаде оставка.

Демонстрациите се провеждаха през цялата петъчна вечер. За днес е подготвена голяма демонстрация в Белград. На митинга опозиционната партия „Съюз за Сърбия“ ще представи програмата си.

В нея са включени бойкот на следващите избори, бойкот на парламента. Програмата вече е подписана от 16 опозционни лидери.

Протестите в Сърбия се провеждат вече повече от два месеца. Протестиращите искат повече социални придобивки и свобода на словото.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Желко Драшич

    21 17 Отговор
    И от цяла Сърбия събраха общо 5000 сороса таван.

    Коментиран от #3, #15

  • 2 Реалист

    19 19 Отговор
    Аре да ходи да реве на путкин да му даде някой грош. Нали му е "върл" съюзник. Ще му пее на ухо белким му се отвори парашута ама надали.
  • 3 Румяна Костова

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Желко Драшич":

    Вие да не сте от Сръбска Напредна Странка (партията на Вучич)?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 име

    4 2 Отговор
    сигурно протестират и с/у бебето на премиерките..
  • 6 айнщайн

    15 9 Отговор
    Искат НАТО и ЕС Пути изгоря с подаръците ах
  • 7 дончо

    3 3 Отговор
    Протести разтресоха СРъбия, апък аз преди малко си го разтресох моя!
  • 8 същият сценарий

    13 8 Отговор
    Като във Венецуела - понеже опозицията няма шансове, затова не се явява на избори, казва, че са нечестни и американците носят демокрацията със самолети.
  • 9 Жукич

    7 10 Отговор
    Тия червени келемета ще видят ЕС през крив макарон. Да си хващат пигмея и да отиват в Азия. Ние ще се справим с територията им. И тя след окастрянето - за нищо не става

    Коментиран от #11

  • 10 Биде

    3 4 Отговор
    Протест,протестиращи...-звучи мръсно !!!
  • 11 копи пейст

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Жукич":

    Дори Сърбия и Черна гора, които са традиционни приятели на Русия, започнаха да обръщат очи към Брюксел. Към балканската паника допринесе и последният скандал между Москва и Атина. Гърция изгони руски дипломати заради намесата във вътрешните работи на членката на Европейския съюз и НАТО и мярката на правителството на Алексис Ципрас бе подкрепена от коалиционния партньор - смятаната за проруска партия "Независими гърци". Това бе последната капка, която преля чашата на кремълското търпение", коментира Блумбърг.
    Според медията руският президент ВЛАДИМИР ПУТИН Е ДАЛ ЛИЧНО ПОРЪЧЕНИЕ НА БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЛЕОНИД РЕШЕТНИКОВ ДА ОГЛАВИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ.
  • 12 глупавите сърби

    11 7 Отговор
    Никой не иска Путин и путинизма. Не е нужен кой знае колко акъл, за да разбереш, че това отдавна е кауза пердута. Само ние се борим отново да се подчиним на ботуша руски, доста смачкан и остарял, но скъп за партийци, разчитащи да крадат, а Путин да бди над тях, да лъже, да маже, както си знае. Путинистите у нас удариха тавана, според разни политолози, докато тези, които не го искат, са на дъното. Така е пък според разни агенции. Гответе си носиите, момите да се учат да месят, че ще посрещаме руснака с хляб и сол. Доста трудно обяснимо, но факт неоспорим. Путин да живей! И всички путинисти тоже!
  • 13 onq s konq

    13 9 Отговор
    Е нали Сърбия била "добре" и "да не я мислим" бе РУСКИ РУПОРЧЕТА-ПАПУРЧЕТА?Ясно като бял ден е че СЛЕДВАЩАТА СЛЕД МАКЕДОНИЯ Е СЪРБИЯ и никаква Русия не може да спре ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА!И няма тука Сорос-Морос - има категорична борба на народите срещу последната крепост на СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ -РУСИЯ!
  • 14 1944

    3 2 Отговор
    русия хвалиш, гладен ходиш. българска поговорка
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 сръски братушки

    3 1 Отговор
    Язък за подаръците Пути се набута сериозно Неблагодарните Сърби не искали оръжия искали мир
Новини по държави: