13 Февруари, 2019 07:28 3 330 35

13 февруари 1945 г. Бомбардировката на Дрезден

  • дрезден-
  • бомбардировка

Центърът на града е обхванат от огнена буря и е изпепелен

13 февруари 1945 г. Бомбардировката на Дрезден - 1
Снимка: Shutterstock.com

На 13 февруари 1945 година от базите си във Великобритания излитат 245 четиривитлови бомбардировачи тип "Авро Ланкастър". Целта им е градът на Елба. По онова време Дрезден е населяван от 630 000 души, но в него има и стотици хиляди бежанци. Градът няма нито стратегическо, нито икономическо значение за по-нататъшния ход на войната, която така и така е решена още през 1944 година, припомня Дойче веле.

В 21.39 ч. започват да вият сирените. Първият рейд е осъществен изцяло от група №5. За 23 минути британските бомбардировачи хвърлят 3 000 високоексплозивни, 250 осветителни и 400 000 запалителни бомби над града, наречен "Флоренция на Елба".

Центърът на града е обхванат от огнена буря и е изпепелен. Огнената стихия е толкова силна, щото някои британски пилоти докладват, че виждат Дрезден в пламъци от 320 километра разстояние и височина от 6 700 метра. След три часа следва втори, по-голям рейд. След втората въздушна атака огнената буря придобива колосални размери. А след последвалата атака на американските военно-въздушни сили 15 квадратни километра от града са изравнени със земята.

Някои историци виждат в бомбардировките над Дрезден елемент на засилено военно сътрудничество между западните сили и Съветския съюз в заключителната фаза на войната. В края на 1944 година офанзивата на съюзническите войски на западния фронт буксува, а Червената армия напредва бързо от Изток.

През февруари 1945 година Червената армия под командването на маршал Жуков е на 80 километра източно от Дрезден, когато британските и американските пилоти изравняват града със земята и по този начин демонстрират съюзничество в битката срещу хитлерова Германия. "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство", пише по-късно маршал Жуков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Справедлив

    69 4 Отговор
    Тази диващина и варварство е не само против Германия--и нас ни засегна ...За това пьк им направихме паметник на бьлгароубийците

    Коментиран от #31

  • 2 досетлив

    42 3 Отговор
    Пак се премълчава кой даде заповед да бъдат избити стотици хиляди цивилни граждани.Има само един народ способен на това.

    Коментиран от #14

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    45 6 Отговор
    Сега подгъзуваме на тези убийци и българоубийци!!!
    Наш скрипал си търсим в угода на тяхна подлост!!!

    Коментиран от #12

  • 5 Батенка

    22 2 Отговор
    "Авро Ланкастър"...тия ингилизи на тая тромава щайга, самальот ли и викат?! 12ц. V образен Rolls Royce...просто един грозен, цвъкаш гадните им бомби таралясник!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Поглед

    31 2 Отговор

    До коментар #5 от "Батенка":

    Не са пробваха 1941 година , с 245 тежки самолета да атакуват . МЕ-109 щяха да ги наврат , на кон в ауспуха.

    Коментиран от #20

  • 8 Borislava Popova

    12 41 Отговор
    "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство." О, не, никога. Съвецката армия е само по изнасилването и избиването на невинни цивилни жени и деца.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Защо ли

    42 3 Отговор
    като бях ученик шейсетте години никога не се споменаваше за тази бомбандировка,а тя е сравнима с Хирошима и Нагазаки.Чифутската жестокост и лицемерие са без конкуренция.

    Коментиран от #17, #23

  • 11 Историк

    12 30 Отговор
    "Съветската армия никога не би извършила подобно варварство", пише по-късно маршал Жуков.
    ИСТИНАТА Е, че съветската армия е вършила МНОГО ПО-ГОЛЕМИ ВАРВАРСТВА, а самият Жуков не е ценил дори живота на собствените си войници, като ги е пускал по минните полета без преварително разминирване.
  • 12 Наблюдател

    5 26 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    Лично ти и останалите руски тролове подгъзувате на руските убийци и българоубийци!

    Коментиран от #15

  • 13 СссереМ

    4 27 Отговор
    Русоблизци,същото чака и москва,и недейте забравя че ако не бяха съюзниците сега бирата в мосщадт щеше да е пет райхмарки.

    Коментиран от #16

  • 14 Само питам

    9 15 Отговор

    До коментар #2 от "досетлив":

    А кой даде заповед да се уморят няколко милиона човека от глад?
  • 15 Виждащ

    25 5 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател":

    Българоубийци сте всички вие, които "подгъзувате" на тези които са си въобразили днес, че са ни господари и които подпомагате долнопробната деградация, която те ни налагат.
  • 16 Witz

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "СссереМ":

    Щеше да е доста смешно това, ако не беше ясно, че е написано просто заради заяждането.
  • 17 Не се прав

    1 25 Отговор

    До коментар #10 от "Защо ли":

    Бомбите над Хирошима и Нагазаки са довели до незабавна капитулация на Япония, срещу 100 000 жертви са спестени между 2000000 и 4000000 очаквани жертви при конвенционално довършване на войната.

    Коментиран от #18, #21, #26

  • 18 Хиген

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Не се прав":

    Спестени са жертви от американците за сметка на още повече такива сред японците, включително и след войната,но няма проблем, разбира се, според американската логика всичко е точно.
  • 19 Защитник

    1 23 Отговор
    Не може да даваме оценки за хората от онези години. Било е ад за всички. Хитлер ми напомня за филма "Войната Зет" в който бяса обхваща всички. Германците тогава са били заразени от бяс и може би не е имало друго решение. Затова сега си бият противобясни ваксини толкова старателно.
  • 20 Лудия касапин

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Поглед":

    Тогава просто са нямали този ресурс и физическата възможност, да го направят. Първите бомбардировки които правят англичаните са над индивидуални цели в Рур, но така губят 10% от самолетите си и прекратяват тази практика. Тогава ген. Харис решава да пробва тактиката на т. нар. килимно бомбадиране, при първата такава бомбардировка губи само 39 бомбардировача. Това е достатъчно Чърчил, да одобри използването на тази тактика и засилва производството на Авро Ланкастърите, оттам нататък следва Кьолн, Хамбург, Дрезден...
  • 21 Човече,

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Не се прав":

    това нулите ги нямаш за нищо!Да не си еврейн?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Чичо Тони

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо ли":

    Всъщност бомбардировката има пряко отношение към Хирошима и Нагазаки. Целта е да се направи сравнителен анализ на мащаба на пораженията като се хвърлят количество бомби с приблизителен еквивалент на тротил на очакваната мощност на разработваните атомни бомби. Когато се обсъжда целта надделява мнението (желанието) на англичаните да си отмъстят за напълно разрушения от германците Ковънтри. Победителите не ги съдят! На това (последното) е разчитал и Хитлер.
  • 24 Чиче,

    1 0 Отговор
    Нищо ново не казваш.Освен"официалната"история има и друга-цензурирана,но по-логична!
  • 25 Акхмет

    5 0 Отговор
    Защо немската адекватна демократическа и най-вече свободна медия дойче веле не написа осъдителна статия по повод годишнината от едно от най-големите престъпления срещу човечеството?

    Коментиран от #32

  • 26 Коментара

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Не се прав":

    Тоест одобряваш варварското избиване на мирно население?! Така ли да те разбираме? Дано някога разбереш идиотщината и слабохарктерноста на подобно решение...

    Коментиран от #34

  • 27 фактите

    1 5 Отговор
    Америка над всичко германия и просия за тероризъм в европа.
  • 28 Истината е че:

    0 3 Отговор
    Американското разузнаване посочва че бомбардировката над Дрезден е използвана от СССР, за пропагандни цели ! Москва сочи че броя на жертвите от бомбардировките е 135 000, а реалната бройка на жертвите според направени доклади и архиви е около 25 000.
  • 29 262

    1 3 Отговор
    Германците са бягали от настъпващите руски войски като от чума! Мъжете заловени от червената армия са били пребивани и убивани,а жените изнасилвани и пребивани.Затова германците са бягали на запад при съюзниците!
  • 30 Левон

    2 0 Отговор
    Момчета, не четете история. Една такава статия ви разцърква като ято врабци. Питате ли се защо след като маршал Жуков е на 80 км от Дрезден англо-американците изравняват града като при ядрена бомбардировка ? Войната е към своя край и въпросът е не дали, а кога. Руснаците обаче вместо да блокират сили в резерв и да приключват войната мобилизират ускорено две нови армии и започват да насищат предния край с войски там, където пред себе си ще срещнат американци. И понеже руснаците разбират само от сила се налага да им се покаже практически на какво е способна авиацията, лишавайки ги от възможността да ограбят един голям промишлен център като Дрезден. Единственото, което англо-американците не са предвидили или съзнателно са използвали е бежанската река която тече пред руснаците. Заради зверствата и издевателствата на Червената армия германците панически бягат към американците. На 13.02. бежанския поток влиза в Дрезден и се настанява в градския парк, центъра на града и улиците. Англичаните нямат бомбоприцели и възможност за нощни акции. Минават през деня и с осколочно - фугасни бомби натрошаван всички покрития и керемиди След тях американците използват запалителни, а в тази акция и фосфорни бомби. Пожарът е бил толкова силен, че въздушната струя засмуквана от пожарищата е била толкова силна, че е изтръгвала от ръцете на хората предмети и е засмуквала дребни животни. Воят на въздуха е бил звук, който германците нарекли "гласът на смъртта". Жертвите са огромни. И
  • 31 Великият Гешев

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Справедлив":

    Правилно споменаваш многобройните руски паметници паметници в България. На истина сме народ от мазохисти, щом още ги търпим. колкото до паметника до американското посолство но летците загинали на територията на България ела и го виж. Той е по-малък от нормална надгробна плоча в средностатистическо българско гробище. И ти бърка в очите. А Огромните кютуци пръснати из цяла България с Шпагин и без Шпагин в ръцете на червените изверги не ти пречат. Питаш ли защо в 90 % от загиналите американци са загинали в северна, североизточна България. А сега питай кой е свалял летящите крепости там. Питай и защо са бомбардирали Плоещ и района. И на връщане, поели щетите от втората по сила организирана противовъздушна отбрана през 2WW, по пътя си към Египет и по-късно към Италия са сваляни от нашите ВВС. Още има алуминиеви елементи от тези самолети за покриви по селата в района. Има един голям паметник в с. Сухозем - композиция от бетон и фрагменти от крило на летяща крепост. Пребазирали сме два орляка под пряко немско командване. Американците ни предупреждават няколко пъти, англичаните също. Никого не обвинявам. Война е. Ние сме враг и сме се радвали много дълго време на спокойствие. Като се правим на луди - сме гризнали дръвцето, в пъти по-малко от колкото Румъния да речем. Между впрочем и сърбите са бомбардирали България по това време, ама червените тролчлета си траете, защото останаха последната държава- подлога на руските интереси на балканите.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 SDECHEV

    4 0 Отговор
    СЪЮЗНИЦИТЕ ИЗБИВАТ С БОМБАНДИРОВКИ ПОЧТИ ТОЛКОВА МИРНО НАСЕЛЕНИЕ КОЛКОТО И ФАШАГИТЕ В ЛАГЕРИТЕ,НО ПОБЕДИТЕЛИТЕ НЕ ГИ СЪДЯТ
  • 34 925

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Коментара":

    Какво е мирно население по време на война ? Това, което произвежда оръжие и боеприпаси, или това, което се готви да замине за фронта, или това, което трупа и опакова храна за фронта ? Съвременните технологии позволяват по-голяма точност, но едно време е било мазало при бомбардировки. ".... Тилът е съставна, неразделна част от армията..." Това е формулировка на съветския генерал-майор Йона Никитченко - (главен съдия)и означава, че тиловите структури са легитимна цел.
  • 35 жуков не става за пророк

    2 1 Отговор
    Жуков тогава е нямало как да знае, какви зверства ще извършат съветити след войната срещу собственото си население. Дребосъчето Сталин се оказа недосегаемо, зверствата му подети от неговите последователи по света (вкл. и у нас) доведоха то там, че избитите без бомби, а с идеологически комунистически аргументи нямат аналог в света. Десетки хиляди са само у нас, много от тях избити без съд и присъда.....
Новини по държави: