Last news in Fakti

28 Февруари, 2019 20:29 4 493 22

Великобритания загуби битката срещу Мавриций

  • мавриций-
  • великобритания-
  • чагос-
  • индийски океан

Обединеното кралство трябва да се раздели с последната си територия в Индийския океан

Великобритания загуби битката срещу Мавриций - 1
Снимка: Shutterstock

Великобритания трябва да се раздели с последната си територия в Индийския океан. Според решение на съда в Хага, преди 50 години британците неправомерно са отделили архипелага Чагос от Мавриций.

През 60-те години на миналия век Великобритания неправомерно е откъснала архипелага Чагос от бившата си колония Мавриций и е длъжна да го върне "възможно най-бързо". Това обяви Международният съд в Хага. Тази важна във военно отношение островна група се намира между Мавриций и Малдивските острови и е последното британско притежание в Индийския Океан.

Навремето остров Мавриций е бил британска колония и е влизал в една и съща административна единица заедно с архипелага Чагос. През 1968 островът получава независимост. Но малко преди това британците отделят архипелага Чагос от Мавриций и си го запазват. Мавриций отказа да приеме този факт и потърси правата си пред съда.

Сега съдът обяви, че отделянето, извършено от британците, е неправомерно и призова Обединеното кралство възможно най-бързо да изтегли своята администрация от въпросната територия, за да даде възможност на Мавриций да деколонизира своите земи.

"Този момент е исторически"

В Мавриций поздравиха позицията на Съда като "историческа за страната и народа", а министър-председателят Правинд Югнаут заяви, че страната сега ще може "напълно да възстанови териториалната си цялост, а островните жители и техните потомци отново да се завърнат по родните си места".

Между 1968 и 1973 британските колониални владетели принудително изселват над 2000 жители на архипелага Чагос, за да отворят място за строежа на голяма военна база. В една британска дипломатическа депеша от онова време се казва, че ставало дума за "шепа Тарзановци и Петкановци", очевидно намеквайки за познатата фигура от романа "Робинзон Крузо".

В отговор на съдебното решение от Хага британското външно министерство подчерта значимата роля на своята военна база за международната сигурност. "Отбранителните съоръжения на британска територия в региона на Индийския океан" помагат за това хората във Великобритания и "навсякъде по света да бъдат защитавани от терористични заплахи, организирана престъпност и пиратство", казват от министерството. Военната база на най-големия остров от архипелага - Диего Гарсия - в момента е наета от САЩ. По времето на Студената война тази база имаше ключово стратегическо значение, а през последните години тя бе използвана от американските военновъздушни сили за мисиите им в Афганистан и Ирак.

По време на изслушване през миналия септември Великобритания официално се извини за принудителното изселване на островни жители. Стореното било "срамно и погрешно". В същото време Лондон продължи да твърди, че Мавриций е постъпил неправилно, отнасяйки въпроса до Международния съд в Хага.

От голямо символно значение

Позицията на Международния съд в Хага няма задължителна сила, но е от голямо символно значение, тъй като съдът бе сезиран от Общото събрание на ООН, което поиска тълкувателно решение в спора. Освен това то нанася тежък удар на бившата колониална сила Великобритания, която ще е принудена по нов начин да дефинира своето място в световната политика след като напусне ЕС.

Международният съд в Хага е създаден през 1946 година, за да решава спорове между страните-членки на ООН. Той е най-важният правен орган на Обединените нации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пичччч

    18 6 Отговор
    Путин е виновен.

    Коментиран от #5

  • 2 999

    51 9 Отговор
    Англия и САЩ най големите престъпници раздаващи престъпната си демокрация по света.

    Коментиран от #8

  • 3 а кога

    39 2 Отговор
    косово ще бъде върнато на сърбия ?? а заграбените от турците земи кога ще станат отново български и гръцки ??

    Коментиран от #11, #15

  • 4 Реалист

    13 19 Отговор
    Ако започнат безусловно или на добра воля да се изпълняват тези решения, света ще е едно по-добро място за живот. рашките ще върнат Крим на Украйна, Абхазия на Грузия, Приднестровиета на Молдова, туркя ще върне Измир/Смирна на Гърция, Кипър на кипърците... Пусть всегда будет солнце!!!

    Коментиран от #7, #12

  • 5 jo hustan

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Пичччч":

    Ми то затова там заплатата ви е 100$ и 80млн са на купони. Най–сетне си признахте!

    Коментиран от #6

  • 6 Пичччч

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "jo hustan":

    Ти явно си компаньонка само долари са ти в главата.
  • 7 Тошко

    26 3 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Нещо забравих за Тексас да се върне на мексиканците както и Калифорния! Незнайно защо забравяш и Косово да бъде върнато на сърбите! Само за Крим и абхазия плямпаш

    Коментиран от #10, #13

  • 8 678

    3 11 Отговор

    До коментар #2 от "999":

    Предпочитам те да го правят от колкото червените боклуци. Тия поне го правят с финес.
  • 9 Луд

    14 2 Отговор
    А Гибралтар кога?
  • 10 Удушвач на червени вмирисани руски тро

    4 23 Отговор

    До коментар #7 от "Тошко":

    А може би и Булгаристан да се върне на Падишаха. Кой освен червените отрепки си позволи в 21 век да окупира и да откъсва чужда територия с военна сила ? Кога за последен път САЩ са си добавяли територии ? Виж ако някой алкохолизиран вмирисан руски велможа реши да им продаде още нещо около Аляска, защо да не купят. И без това скоро там ще стане китайско. Колкото до Тексас прочети малко задълбочено историята на този щат преди да пишеш глупости. Не е достатъчно да гледаш само филми.
  • 11 Нотариални актове

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "а кога":

    Имаш ли?
  • 12 А Източна Румелия

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    На кого ще я връщаме г-н Г-он?

    Коментиран от #14

  • 13 Реалист

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Тошко":

    Не съм чул, чел или видял някой в споменатите от теб територии да иска да се приъсединява към пропадналата икономически държава която споменаваш.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 Реалист

    1 4 Отговор

    До коментар #12 от "А Източна Румелия":

    Отговор 13 е и за теб!
  • 15 Borislav Popov

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "а кога":

    А кога Крим ще бъде върнат на Украйна? Абхазия на Грузия? Приднестровието на Молдова? Да изброявам ли още?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ами то и аз

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Не съм чел чул или видял някой и от споменатите от теб територии да иска да се връща в споменатата от теб коччинка, изключая някои дзурлати нейни обитатели като теб, г-н Гал-фон...
  • 18 Освен това

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Реалист":

    Малко четеш, малко слушаш и въобще не виждаш, г-н Г-он
  • 19 US идиот

    3 1 Отговор
    Ще се оплача на чичко Сорос .
  • 20 Географ

    2 0 Отговор
    Най долната "държава"
  • 21 Рошко

    4 0 Отговор
    Да си прибират партакешите от целия свят ,и да мирясваме най накрая барабар с чифутите
  • 22 Паисий

    0 5 Отговор
    Сибирските варвари, кога ще върнат Крим?