Last news in Fakti

7 Март, 2019 13:00 4 621 17

Сърбия и Северна Македония искат дял в АЕЦ "Белене"

  • северна македония-
  • аец белене-
  • томислав дончев

Томислав Дончев заяви, че проектът не може да бъде реализиран без Росатом

Сърбия и Северна Македония искат дял в АЕЦ "Белене" - 1
SСнимка: БГНЕС/EPA

Българският вицепремиер Томислав Дончев обяви, че Сърбия и Северна Македония искат дял в бъдещата електроцентрала АЕЦ "Белене", съобщи македонската медия Сител.

Дончев заяви, че няма вариант електроцентралата да бъде построена без участието на руската Росатом. Припомня се, че се планира АЕЦ "Белене" да бъде построена в северната част на България.

Очаква се цената на проекта да възлезе на 10 млрд. евро. Той може да бъде реализиран през следващите 10 години.

През миналата година българският премиер Бойко Борисов предложи електроцентралата да бъде реализирана като балкански проект. Дончев допълни, че в момента се изчакват всички оферти, за да се избере най-добрата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 SAAB

    17 3 Отговор
    Тия да построят първо един мавзолей и да го оставят на собсвен ход да влезе в него......бодигарда :)
  • 2 Изгъзиците

    13 17 Отговор
    ТЕА РЕАКТОРИ ДЕ СА СЕДЕЛИ 3-4 ГОДИНИ НА ОТКРИТО ЗАВИТИ С НАЙЛОНИ НЕ ВЕРВАМ ДА СА ГОДНИ ?

    Коментиран от #3, #12

  • 3 Джамбо

    5 22 Отговор

    До коментар #2 от "Изгъзиците":

    Кво като са седели, така мога да ги реставрирам, че ще минат като току що отляти. Само ония пияндурници от Росатом да не ги побарат, че ще си е... мамата!
  • 4 ха ха ха

    31 4 Отговор
    Белене трябва да бъде САМО БЪЛГАРСКА, без чуждо участие!!! Някои алчни паразити са отворили яко задните си порти за комисионни да прилапат. Тези изроди не оставят нищо неразпродадено. Не знам накъде по света да има атомни ел. централи с чужди инвеститори.Пък и продукцията им винаги се "котира" . Отделно една такава централа е с особено важно значение за националната сигурност за държавата.

    Коментиран от #11, #14

  • 5 Васил

    20 1 Отговор
    Най добре да дадем АЕЦ Белене на Северна Корея
  • 6 всеки да си плаща сметките

    8 6 Отговор
    Да,да що да не искат.Те откъде да знаят,че трябва и да плащат.Нали Путя каза че ще плати сръбският участък на Турски поток-1.4 милиарда долара и те вече заподскачаха и за Белене.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Какъв е Критерият за най-добър ?

    5 1 Отговор
    Този въпрос е с най - труден отговор ! Започва разгадаването на въпроса - КОЙ ИСКА ДА СТАНЕ МИЛИОНЕР И БОГАТ .
  • 9 Сой е българският БЕРИЯ

    5 1 Отговор
    Кой е мозъчният тръст в " правителството " ни ?
  • 10 копейкин

    4 2 Отговор
    За "Китайските инвеститори " ще остане ли нещо ? :D
  • 11 Барчо

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха":

    Точно така и аз смятам и предполагам и повечето родолюбиви българи. Само че това, което беше предложено навремето от Росатом вече няма да е валидно и дори не ми се вярва да бъде реализиран проекта. Росатом вече ни ядоха попарата и хич не ми се вярва да се хванат на играното вече хоро. Ако пък се хванат, ще ни го набият по всички правила на Капитала. Нашата шибана държавичка дори няма пари да построи една атомна централа сама, без участието на други. Тя се превърна в един рентиер и консуматор на данъци, каквито и дадът. И не само това, но и като стопанин е отвратителна. С една дума е разграден двор и всеки взема каквото си иска, когато си иска и колкото си иска. Само че меда се поогреба и сега остава бандюгите да започнат да обират недвижимото имущество на народа, защото само това остана за гепене.
  • 12 Ivan

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Изгъзиците":

    Chakali sa razreshenie ot Hilary Clinton,Benjamin Netanyahu i Evreiskija Nazistki Suvet za Vunshni Otnoshenija.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГОСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха":

    Съгласен съм с теб защото при авария риска си остава наш и на наша територия. А едва някакъв инвеститор и влага пари и след това черпи само печалби. А при евентуална авария не дай си боже минусите остават при нас.
  • 15 Питащият

    9 0 Отговор
    Защо оня който поръча реакторите като подписа анекс 12 не е вече в затвора , а под крилото на партията и премиера е зам министър. Казва се Красимир Първанов , тогава е шеф на НЕК и уж бил подписал на своя глава , за което руснаците ни осъдиха. Нали ви е ясно ,че без Босът да каже нищо не става и ако този индивид го подгони правосъдието , ще изпее Борисов или ще отиде при Мишо бирата и други такива . Няма да има АЕЦ -Белене . Тази тенекия ще я подритват докато могат защото ако бракуват реакторите ще трябва някой да понесе отговорност , а НЕК да фалира
  • 16 Турлак

    2 1 Отговор
    РЕФЕРЕНДУМ. ТОВА Е НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС
  • 17 гост

    1 0 Отговор
    Само на децата сигурно не им беше ясно , че без Росатом няма да стане нищо ,ако въобще стане .
Новини по държави: