16 Април, 2019 19:43 2 775 37

"Росатом": Готови сме да участваме под всякаква форма в АЕЦ "Белене"

  • росатом-
  • аец белене

Българската страна и бъдещият собственик ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на руската компания

"Росатом": Готови сме да участваме под всякаква форма в АЕЦ "Белене" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската държавна корпорация "Росатом" е готова, ако България приеме сериозно решение за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене", да участва под всякаква форма в АЕЦ "Белене" в изграждането на централата. Това каза първият заместник-генерален директор на "Росатом" Кирил Комаров в отговор на въпрос на БТА на пресконференция на XI-ия Международен форум "Атомекспо-2019" в руския град Сочи. Той добави, че българската страна, както и бъдещият собственик и инвеститор, ще решат каква помощ ще бъде нужна от страна на "Росатом". "Ние сме готови да участваме под каквато и да е роля, започвайки от консултант, завършвайки като отговорник за каквато и да е част от оборудването и за всички дейности, за да може да бъде пусната централата", обясни Комаров.

Кирил Комаров е оптимист за реализацията на АЕЦ "Белене", защото счита, че в сравнение с други подобни проекти това е централата, която може да се построи най-бързо в Европа. Причина за това е, че основното оборудване вече е готово. Освен това проектната документация е напълно изготвена и много бързо може да се издаде лиценз за съоръжението.

По отношение на гаранциите Комаров изказа лично мнение, че днес никъде в света не може да се изгради нито един атомен проект без участието на държавата. По думите му обаче България като минимум ще участва в този проект с това, което е направено досега. Това включва произведеното оборудване, подготвената площадка и извършените строителни работи. Това се оценява на сума, която превишава 1,5 млрд. евро, което е голям принос на България по този проект, посочи Комаров.

Кирил Комаров допълни, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова го е информирала вчера, че България е готова да премине напълно към ново ценообразуване на електрическата енергия. Това ще стане факт, след като България синхронизира своя енергиен пазар с този на Европа.

"Това е съвсем нов завой, който означава, че в инвеститорите ще има повече сигурност за това какви ще бъдат цените на пазара и ще могат ли да защитят инвестицията си", изтъкна първият заместник-генерален директор на "Росатом".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 28 Отговор
    Този корупционен проект изобщо не трябва да се започва.

    Коментиран от #5

  • 2 Клекнаха

    4 6 Отговор
    Уже?
  • 3 Националист

    23 16 Отговор
    Да заповядат Братушките! Русофобите Цецко, Цецка, Бойко, Костов нанесоха милиарди еврота щети на България с русофобията и корумпираността си.
    Да не забравяме, че Русия ни опрости лихвите по делото свързано с Белене.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 4 ФатмакЪ

    8 16 Отговор
    Търсете си корупционни кладенци другаде... Тук нито има нужда от НЕОСЪЩЕСТВИМАТА ви централа, нито са останали лесни пари от нас - баламите...
  • 5 Реалист

    10 13 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    И не само това - курна и ровч трябваше да са в затвора заради подписания анекс с който платихме 1 200 000 000 лева за тоя скрап под найлоните в Белене.
  • 6 ФатмакЪ

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "Националист":

    Като са ти "братушки" (точно тия от Росатом) си ги кани у вас. Подготви си яко евра, щото те рубли не принимают! Безродник!
  • 7 Русонефил

    10 11 Отговор

    До коментар #3 от "Националист":

    Да заповядат по братски да изнесат някой и друг милиард от страната. От тия дето соросоидите и еврогейовете ги помпат в страната. Да си платим пак за братството като с най-високите цени за газа и тоновете злато за "освободителната" война
  • 8 Българин

    13 13 Отговор

    До коментар #3 от "Националист":

    Колко пъти ще повтарям на тъпите руски националисти, че русофоби в природата няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 9 Нямаме нужда

    12 11 Отговор
    Технически в България няма как да работят две АЕЦ. Тяхната сумарна мощност е 4200 мегавата и не може да бъде намалена. Последната седмица, товарът в България падаше под 3200 мегавата. Какво щяхме да правим останалите 1000 мегавата мощност? А мощността от останалите централи?

    Коментиран от #12, #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Batushka

    9 8 Отговор
    Путин !Путин и атома!Соросоидите ще чукат камъни !
  • 12 Стуци

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Нямаме нужда":

    Пазар има енергийната мрежа е свързана с всички държави граничещи с нас.

    Коментиран от #20

  • 13 Гоогле

    5 8 Отговор

    До коментар #10 от "Стуци":

    Възползвай се от съвета си и ни информирай колко са евтини тези цени на атомната енергия, че имаме информация че е най-скъпата енергия от всички видове НОВОИЗГРАДЕНИ централи към ден днешен. Каква ще е според тебе цената на тока от АЕЦ Белене?

    Коментиран от #15

  • 14 шменти капели

    7 5 Отговор
    Бойко защо им лягаш на тези мошентии Няма отърване от тях
  • 15 tost

    15 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гоогле":

    Като затворят АЕЦ Козлодуй и започнеш да купуваш от американските Марици ще разбереш разликата.

    Коментиран от #23, #32, #35

  • 16 Госあ

    8 3 Отговор
    Ха-ха-ха чета повечето от коментарите и си викам да живее гербестан. Трагично е положението, трагично ви казвам....

    Коментиран от #25

  • 17 Googlen

    7 8 Отговор

    До коментар #10 от "Стуци":

    Явно ти не си направил това, което съветваш другите. Не знаех че Германия, която се отказа от ЯЕ и реши постепенно да затвори наличните централи е неразвита държава. Австрия (която имаше една построена през 70-те години, но никога не тръгна) също се отказа от ЯЕ, а икономиката й е 7 пъти по-мощна от нашата и т.н.. ..
  • 18 Дивуй

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Нямаме нужда":

    Че ти си бил много прост.

    Коментиран от #21

  • 19 Да да

    4 8 Отговор
    Най-голямата помощ от Росатом е да си вземат оборудването и да върнат парите. Може и 75% само.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хайде бе умните, дайте някои цифри

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дивуй":

    Аз може и да съм прост, ама говоря с факти и цифри, а вие с опорни точки и внушения.

    Коментиран от #24

  • 22 Най-ниска възможна цена А Белене 85€/мвч

    2 5 Отговор
    Румънската енергийна борса OPCOM затвори сегмента „Ден напред“ при цена за базова енергия от 42,42 евро/мвтч. Това сочат данните на борсата за 16 април 2019 г. Цената за пикова енергия е 42,91 евро/мвтч, а извънпиковата енергия е 41,93 евро/мвтч. Най-високата цена се очаква да бъде след 21 ч сутринта и тя ще е 73,69 евро/мвтч. Най-ниска пък ще бъде цената в 3 ч – 21,01 евро/мвтч. Търгуваните обеми при базовата енергия са 67 547,7 мвтч.

    При унгарската енергийна борса HUPX цената на базовата енергия за 16 април е 50,41 евро/мвтч. Пиковата енергия пък се търгува за 52,99 евро/мвтч. От борсата там не предоставят данни за цената на извънпиковата енергия. Най-високата цена се очаква да бъде в 21 ч и тя ще е 73,69 евро/мвтч. Най-ниска пък ще бъде цената в 4 ч – 35,04 евро/мвтч. Търгуваните обеми пък ще бъдат 64 920,8 мвтч.

    Базовата цена на електроенергията на Словашката енергийна борса е 42,48 евро/мвтч, а на Чешката енергийна борса е 41,80 евро/мвтч, за 16 април. Пиковата енергия пък ще бъде 41,56 евро/мвтч и на двете борси в Словакия и в Чехия.

    На Австрийската енергийна борса цената за базова енергия за 16 април е 44,67 евро/мвтч, а пиковата енергия е 47,49 евро/мвтч. Търгуваните обеми при базовата енергия са 86 742,4 мвтч. Най-висока се очаква да бъде цената след 8 ч и тя да достигне 52,23 евро/мвтч. В 4 ч. се очаква и най-ниската цена от 35,06 евро/мвтч.

    На Германската енергийна борса цената за базова енергия е на ниво от 41,62 евро/мвтч за 16 апр
  • 23 Русонефил

    2 5 Отговор

    До коментар #15 от "tost":

    Задача за първи клас. Колко по-евтини излизат не американските марици, които непрекъстото са на загуба и трябва да бъдат подпомагани от бюджета. Плюс откраднатото от роднини за "боядисване". То бива русофилска тъпотия, ама си има граници.
  • 24 Русонефил

    1 6 Отговор

    До коментар #21 от "Хайде бе умните, дайте някои цифри":

    Не само си прост, но и цифрите ти са на неграмотен. Къде са разходите за възстановяване на околтата среда, къде са разходите по съхранение на отработеното гориво, къде са разходите за застраховка при аварии. То така може всичко да обявиш да печалившо, като не осчетоводиш 2/3 от разходите.

    Коментиран от #30

  • 25 Русонефил

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Трагично е наистина, но по конкретната тема вината не е на ГЕРБ или при всички случаи не само на ГЕРБ. Значителна вина носят и рускоте подлоги БСП разни парЕоти, барековци, царе и прочее измет.

    Коментиран от #27, #37

  • 26 Боряшник

    3 4 Отговор
    "Чудна" централа с реактори от 60те години на 20век. В Франция вече втора година работи плазмен реактор, о%риск от радиация 30%по голямо кпд. ние с реактори цбр от преди 60години за планина от пари да плащат и внуците. Белене е в земетръсната зона Вранча, на кой мо пука важно е Р. Овч да лапка и с Боко да дели.
  • 27 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русонефил":

    Няма по добро засега от ядрения разпад. Вбъдеще синтеза може да се окаже по-добър. Да се надяваме руснаците и французите да го измислят.
  • 28 Госあ

    3 1 Отговор
    Друго, хората казват кажете какво искате,тия продължават с бакалските сметки 😂 нали ви казват,че като мислите за загубите,те могат да участват във всякакви варианти. Е това е .... думи нямам хахахахахахаха да живее гербестан !

    Коментиран от #31

  • 29 Госあ

    3 0 Отговор
    Нема такива ур'ди бате. Народен съд си треа 😂
  • 30 Хайде бе умните, дайте някои цифри

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Русонефил":

    Объркал си адреса. За какви цени говориш, като според моето твърдение, дори да дават безплатно тока, няма кой да го ползва, а ако не се ползва, централата няма техническа възможност да намали мощността си и трябва да бъде изключителна в авариен режим. В България НЯМА ТЕХНИЧЕСКА ВЪЗМОЖНОСТ, да работят денонощно централи с мощност 5000 мегавата. Който твърди обратното е НАГЪЛ ЛЪЖЕЦ И ИЗМАМНИК!

    Коментиран от #36

  • 31 Обещаното не е като направеното

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Госあ":

    Едно е да говорят, а съвсем друго да го направят. Като е толкова изгодно, а пазара толкова сигурен, нека дойдат да построят централата и всички допълнителни инфраструктури за собствена сметка, а с печалбата от първите години да ни върнат досега платените пари по този проект, като продават тока на пазарни цени! То сладките обещания и приказките не са, като суровата действителност. Ще го усетите още през Юли.
  • 32 Мозъкът не служи само за равновесие

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "tost":

    "Като затворят АЕЦ Козлодуй и започнеш да купуваш от американските Марици ще разбереш разликата."

    Как през 2050 година, когато ЕВЕНТУАЛНО затвори АЕЦ Козлодуй, ще купувам ток от въглищните централи, които са задължително затворени още преди 20 години, ако не са фалирали още по-рано? Мислете бе хора, всеки има това право и засега е безплатно! Не оставяйте партийните ви лидери да мислят вместо вас, а вие да мислите само с ушите! Ползвайте и това между тях!
  • 33 1944

    2 0 Отговор
    готови са да крадат отново с подкрепата на надупения на изток траверс темеНУЖНИК петков.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ти пък и ти

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "tost":

    АЕЦ Козлодуй няма да бъде затворен поне още 30 години! И самите руснаци ви го казват! НА СЕКУНДАТА СПРИ ДА ЛЪЖЕШ, ЧЕ ЩЕ ЗАТВАРЯТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, МУРЗИЛКЕ МАЗНА!!!!!
  • 36 Росен

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Хайде бе умните, дайте някои цифри":

    Гърция. Турция и Македония могат да купят до 5200 мегавата. Но не вие русофобите ще купувате от тях след години.
  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Русонефил":

    А кой спря проекта. Този и южен поток. Кой ги спря?БАТ БОЙКО ВЕЛИК ХАМЕРИКАНЕЦ
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания