Last news in Fakti

28 Март, 2019 17:09 4 229 11

САЩ продават тайно ядрени технологии на...

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • доналд тръмп-
  • рик пери

Експерти са обезпокоени, че споделянето на технология със Саудитска Арабия би могло да доведе до оръжейна надпревара в Близкия изток

САЩ продават тайно ядрени технологии на... - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери е одобрил шест тайни разрешения на компании за продажба на ядрени технологии на Саудитска Арабия, според копие на документ, с който Reuters твърди, че се е запознал.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп тихомълком преследва по-широко споразумение за споделяне на американската ядрена технология със Саудитска Арабия, която се стреми да построи поне две атомни електроцентрали. Няколко страни, включително САЩ, Южна Корея и Русия се състезават да получат тази сделка. Очаква се Саудитска Арабия да обяви победителите по-късно тази година.

Одобренията на Пери, известни като "разрешения по част 810", позволяват на компаниите да извършват предварителна работа по ядрените технологии преди всяко споразумение, но да не изпращат оборудване, което ще отиде в завода. Това съобщи информиран източник, пожелал анонимност. Информацията за одобренията бе оповестена първо от сайта Daily Beast.

Националната администрация на САЩ по ядрена безопасност обяви в документа, че компаниите са поискали администрацията на Тръмп да запази одобренията в тайна. "В този случай всяка от компаниите, които са получили специално разрешение за (Саудитска Арабия), са ни предоставили писмено искане разрешението им да не бъде оповестявано публично", се посочва в документа.
Националната администрация на САЩ по ядрена безопасност засега не е отговорила на запитванията на Reuters за коментар.

САЩ продават тайно ядрени технологии на...

Много американски законодатели са обезпокоени, че споделянето на ядрена технология със Саудитска Арабия би могло евентуално да доведе до надпревара за ядрени оръжия в Близкия изток.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    22 3 Отговор
    Като нямат пари,ще продават не ами и д..е ще дават,виждат,че изостават от Русия и Китай.А за да не изостават много от тези двете,пари им трябват.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Meganoob BG

    28 2 Отговор
    Мхм!? Да, не ми се струва добра идея да давате оръжия за масово поразяване на забрадените хора чиято вяра диктува да се избиват неверниците. Просто не ми се струва много разумна идея, колкото и пари и евтин петрол да ви дават. Преди блъскаха самолети, а сега може да получите и самолет с ядрен заряд в някоя американска панелка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алекс

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "688":

    Пари определено нямат. Дълга им колкото на всички страни по света.
    Това, че имат частен федерален резерв не означава ,че парите са техни. Прочети малко преди да пишеш.

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1944

    2 11 Отговор

    До коментар #3 от "688":

    русофили от село, такива са тук.
  • 7 1944

    1 16 Отговор

    До коментар #1 от "****":

    руски технологии? пийте си хапчетата, другари пациенти. а китай произвежда всичко, но най-важните части в електрониката им са американски. панимаиш?

    Коментиран от #11

  • 8 Поплачи си

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "688":

    Краварника фалира. Щом и на терористи продават ядрени технологии, значи края на краварника е близо.
  • 9 Камен

    11 0 Отговор
    Това е двойствен стандарт и атлантически ценности.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рашън

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "1944":

    АМЕРИКАНЦИТЕ ,не могат да обогатяват уран,досега го купуваха от РУСИЯ,чети мат.част.