Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Март, 2019 20:30 1 783 9

Избори в Украйна: в пипалата на фалшивите новини

  • украйна-
  • фалшиви новини-
  • петро порошенко

На 31 март Украйна избира нов президент и предизборната борба е в разгара си

Избори в Украйна: в пипалата на фалшивите новини - 1
Снимка: Shutterstock

На 31 март Украйна избира нов президент и предизборната борба е в разгара си. Тя обаче е силно засенчена от стотици фалшиви новини, предимно на руски език. Какво влияние оказват те на изборите?

Изборната борба в Украйна е в разгара си. Много често обаче тя се води непочтено. В социалните мрежи и медии се разпространяват най-различни измислени информации, чиято цел е да дискредитират някои от кандидатите за президентския пост. От началото на годината ДВ започна внимателно да проучва фалшивите новини и насочи вниманието си главно върху въпроса какво влияние оказват рускоговорящите фалшиви новини и коментари върху изборната борба в Украйна. Най-популярните фалшиви новини с напълно измислено съдържание се появяват във Фейсбук. Съответните акаунти имат близо два милиона абонати.

Най-популярните фалшиви новини

На 5 януари, малко след като комикът Володимир Зеленский обяви кандидатурата си, в сайта "bbccn.co" се появи съобщение, че украинският главен прокурор Юрий Луценко е започнал наказателно преследване срещу Зеленский, заради "планове за разрушаване на конституционния ред". Съобщението беше коментирано 20 000 пъти. Сайтът "bbccn.co", чието наименование е комбинация между BBC и СNN, се позовава на личния сайт на Луценко във Фейсбук. Факт е обаче, че подобно наказателно преследване изобщо не съществува. 20 000 юзъри реагираха и на съобщение във Фейсбук от 2 януари. Сайтът "from-ua.com" твърди, че всички украинци били възмутени, че в новогодишната нощ телевизионният канал "1plus1" излъчил на живо новогодишно приветствие на Зеленский, а не на президента Порошенко. В друг пост на "from-ua.com" се казва, ча "европейският президент" е призовал украинците да не гласуват за Зеленский, който според него бил клоун. Това съобщение събра над 4000 клика и коментари. Факт е обаче, че изобщо няма "европейски президент". Цитатът е приписан на председателя на съвета на Европа Доналд Туск, който в реч по повод връчването на почетна докторска титла от университета в Лвов, заяви, че е станало "трудно да правим разлика между един комик и един политик". Доналд Туск обаче не споменава в речта си кандидатите за президентския пост.

Избори в Украйна: в пипалата на фалшивите новини

Във Фейсбук се разпространяват още много фалшиви новини за Володимир Зеленский, но те не са чак толкова популярни. В интернет има и фалшифициран сайт на Зеленский, на който той заявявал, че при изборна победа веднага щял да започне преговори с Путин. Щял да въведе руския език като официален държавен език и да премести столицата от Киев в Одеса. 4600 потребители вече са абонати на този фалшифициран сайт. В социалните мрежи се разпространяват фалшиви новини и за другите кандидати за президентския пост. На тях обаче реагират сравнително по-малко юзъри, отколкото на новините за Зеленский. Беше разпространена фалшива новина, че сегашният президент Петро Порошенко обещал на "еврейския елит четири региона" в случай на изборна победа. За това няма никакви доказателства, но новината беше споделена от над 4500 юзъри. 4000 юзъри реагираха и на фалшивата новина, че американският президент Доналд Тръмп бил заповядал на Порошенко "да подаде доброволно оставка".

Влияние върху изборните резултати?

Експертката от киевския институт за масови медии и координаторка на проекта "StopFake" Елена Чуранова подчертава, че сайтовете, които разпространяват фалшиви новини, не отговарят на никакви журналистически стандарти. Тя допълва, че много от юзърите не могат да разберат това. В този смисъл фалшивите новини могат да окажат влияние върху избирателите. Според Чуранова обаче, не може да се говори за целенасочена кампания срещу Зеленский. "Негативни кампании се провеждат срещу всички кандидати. И то от много различни групи. Така че човек не винаги може да установи, дали това са реални хора", казва Чуранова. Нейната колежка Елена Голуб също споделя това мнение."Мисля, че всичко това може да окаже влияние върху избирателите. Много украинци са активни в социалните мрежи. Не е ясно обаче колко от тях могат да идентифицират фалшивите новини като такива", казва Елена Голуб. Според нея не може да се каже колко голямо е действителното влияние на фалшивите новини.

От събраните от ДВ данни не може да се установи кой стои зад тези кампании срещу кандидатите за президентския пост. Ясно е, че "изборните щабове на кандидатите не са в приятелски отношения помежду си", споделя експертката. Експертът по въпросите на информационната сигурност от американския мозъчен тръст Atlantic Council Бен Нимо подчертава, че сайтовете, публикували фалшиви новини за Зеленский, имат много абонати. "Вероятността отделни сайтове да окажат чувствително влияние върху изборния процес обаче е минимална, ако те не бъдат подкрепени от много по-голяма инфраструктура", посочва той.

В Украйна живеят около 42 милиона души. Над 35 милиона украинци имат право на глас. Според проучване на украинската комуникационна агенция "PlusOne", около 13 милиона украинци ползват Фейсбук. А от началото на 2017 година в Украйна са забранени руските социални мрежи "Вконтакте" и "Одинокласники". Оттогава насам броят на украинските потребители на Фейсбук е нараснал значително и днес това е най-любимата социална мрежа в страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    24 3 Отговор
    Фалшиви новини от Дойче зеле.
  • 2 Хрониките на Евразия

    4 5 Отговор
    Ми като в РФ нямат избори , разбира се , че ще коментират чуждите 😂
  • 3 Нарком

    3 12 Отговор
    В Московията треска ги тресе от тези избори ...който и да изберат , няма да е приятел на късия

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Румяна Костова

    7 1 Отговор
    Цифрата 42 милиона украинци е остаряла и не отговаря на действителността в момента. От както в страната има безвизов режим, излезлите са 10 милиона, от кокто 1 милион са се върнали. А като се редуцира и бройката от Крим, Донбас и Луганск, цифрата се получава съвсем друга. Минус 4 милиона, работещи в Русия, които няма да имат право да гласуват. Избирателните списъци за тези избори се взимат от 2002 година защото Украйна няма пари, за да ги актуализира. И по тях, да възможно е имащите право на глас да са 35 милиона. Но в този списък влизат и всички, отишли си от този свят за тези 16 години. Нищо чудно и те да гласуват за Порошенко.
  • 6 Румяна Костова

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Нарком":

    Каква наивност да мислите, че в Русия имат илюзии относно изборите в Украйна. Там президент не може дори технически да стане човек, на който не е дадена зелена светлина от Вашингтон. Когато Зеленски застана начело на класацията, веднага бе привикан от американските инструктори.
  • 7 зулус

    0 0 Отговор
    Aко утре аз пусна една фейк-новина на темата "Х" и после се съберат няколко хиляди абонати -това означава че има интерес към тази тема ,без значение дали се е случило събитието "Х" или не. Чиста проба социологично проучване или казано простичко -опипване на почвата.
  • 8 Бачо Киро

    0 1 Отговор
    Еееех бастуни... Понеже били на руски, значи били пуснати от руснаците... А ако бяха на английски от кралицата на Англия ли щяха да са? Срещу Зеленский може да са само от Петро Порошката. Освен ако руснаците изведнъж не са почнали да го подкрепят де... Винаги се гледа изгодата, а не подписа...

    Коментиран от #9

  • 9 Хрониките на Евразия

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бачо Киро":

    Понеже не си бастун , гледай руските телевизии днес и утре !
    Понеже те си нямат избори , от две седмици предават само украинските , а утре ще бъде кулминацията , само изборите в Украйна ще показват !
Новини по държави: