29 Март, 2019 16:30 16 852 24

Тръмп най-сетне се изправя срещу Путин

  • венецуела-
  • сащ-
  • русия-
  • доналд тръмп-
  • владимир путин

За първи път Тръмп не е съгласен с Путин

Президентът Тръмп се изправя пред решаващо изпитание за своята външна политика и решителност спрямо Венецуела. Неговата администрация заяви съвсем ясно, че Съединените щати вече не смятат Николас Мадуро за президент и публично подкрепи председателя на венецуелското Национално събрание Хуан Гуайдо като временен лидер на страната. Тръмп стигна дотам, че да прикани въоръжените сили на Венецуела да не изпълняват заповедите на Мадуро. Тези декларации са доста по-силни от "червената линия", която президентът Барак Обама очерта около сирийския президент Башар ал Асад, пише в свой анализ Фарид Закария за "Вашингтон пост".

Засега натискът на Тръмп не действа. Мадуро се е окопал, а венецуелските военни не са го лишили от подкрепата си. Въпреки че санкциите на САЩ са болезнени, те може да допринасят и за създаването на усещане за обсадена крепост, което втвърдява хватката на режима върху страната. Това се случваше в различна степен в Куба, Северна Корея и Иран.

Венецуела е сложна, разделена страна, а Мадуро - като наследник на Уго Чавес - има известна подкрепа в бедните и селските райони. Но далеч по-значима роля в укрепването на режима бе явната и голяма помощ на Русия. Сега Москва признава, че е изпратила военен персонал във Венецуела. Два руски военни самолета, пристигнали в края на миналата седмица в страната, докараха стотина войници.

Това е последният от поредицата ходове на Москва в подкрепа на Мадуро. През изминалите няколко години Русия снабдяваше със зърно, оръжия, кредит и пари в брой смазаното от затруднения правителство в Каракас. Оценките за общите инвестиции на Русия във Венецуела варират от 20 до 25 милиарда долара. Сега Русия контролира почти половината от местния клон на базираната в САЩ петролна компания "Citgo", която беше главният източник на приходи за държавата. Венецуелските въоръжени сили използват почти изцяло руско оборудване.

Венецуелският гамбит изглежда има персонално значение за руския президент Владимир Путин. През последните години, когато венецуелската икономика залиташе и политическата нестабилност се увеличаваше, повечето руски компании напуснаха страната, възприемайки я като прекалено рискова. Но както пише Владимир Рувински в доклад за Центъра "Уилсън", руската държавна петролна компания "Роснефт" се задържа и даже увеличи подкрепата си за Мадуро. Компанията е ръководена от Игор Сечин, който е в близки отношения с Путин и често е наричан втория най-влиятелен човек в Русия.

Администрацията бе твърда по повод руската намеса във Венецуела. Даже самият Тръмп обяви: "Русия трябва да излезе". Но това е необичайно изявление за Тръмп, който почти никога не е критикувал Путин и често е заемал страната на Русия по важни и маловажни въпроси. Бившият американски посланик в Москва Майкъл Макфол изтъкна: "Даже и по дребни теми, маловажни за американските национални интереси, Тръмп заема страната на Путин. Защо Тръмп защищава инвазията на Съветския съюз в Афганистан? Защо Тръмп се опасява, че черногорците може да разпалят Трета световна война? Това са реплики на Путин. Защо президентът на Съединените щати ги повтаря?". Никога не съм твърдял за връзка или конспирация между Русия и Тръмп и съм писал само, че трябва да видим какви доказателства ще представи специалният следовател Робърт Мълър. Но истинската загадка остава: Защо Тръмп не желаеше да се противопоставя на Путин по никакъв начин и по никакъв въпрос? И дали Венецуела ще бъде моментът, в който Тръмп най-сетне ще сложи край на своята политика на умиротворяване?, предаде Нова телевизия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха ха

    74 8 Отговор
    С руския военен персонал във Венецуела, не знам как ще стане номера на Перчембой!

    Коментиран от #9

  • 2 българ4е

    64 7 Отговор
    Ще има нужда от голям памперс :)
  • 3 Borislav Popov

    70 4 Отговор
    Я да видим имат ли топки да влязат там ? Май само ще си приказват ! Нещата се извъртяха на международната сцена ! Сега Китай е моркова / предлагат договори за новия път на коприната - тест нов икономически съюз и ред / - а , Русия е тоягата !!!

    Коментиран от #10

  • 4 дамммм

    62 8 Отговор
    Трьмп вече е доказан палячо-какво изправяне ви гони?
  • 5 Kcaniba

    72 4 Отговор
    За пръв и последен.
    Путин е силен държавник, за разлика от тръмпи, който е само силен бизнесмен и шоучен.
  • 6 сащ фашисти

    79 6 Отговор
    Само какво заглавие а,злото Тръмп се изправя срещу доброто Путин!!!
    САЩ вече не крият агресията си срещу Венецуела и само Путин може да я спаси от разграбване и кръв.

    Коментиран от #24

  • 7 зъболекар

    9 75 Отговор
    И на Трумп ще му дойде акъла, че Путин го пързаля.
    Но на Путин номерата няма вечно да минават. Всяко нещо си има край. И ако Путин не знае кога да спре го чака печален край. Трябва да му е ясно, че и на Тръмп и на Обама не им пукаше за Сирия и Афганистан, обаче с Венецуела не е така, тя е в Америка. И Путин може да му се счупят зъбките.
  • 8 Бай Дончо

    7 56 Отговор
    Ще тричи джуджето за здраве и берекет на Латинска Америка.
  • 9 Бай Дончо

    6 51 Отговор

    До коментар #1 от "ха ха":

    Ще изпрати в матушката руския военен персонал като ГРУЗ 200.
  • 10 Бай Дончо

    6 33 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Много си заоблен!
  • 11 Истината

    9 83 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейган: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.Джон Маккейн

    Коментиран от #17, #19, #23

  • 12 763

    43 1 Отговор
    Ко стана с Куба.
  • 13 Хрониките на Евразия

    8 35 Отговор
    Следващата седмица очаквайте нови санкции на обкръжението на Путин !
    Ай на бас ?😂

    Коментиран от #15, #16

  • 14 978

    56 4 Отговор
    Ако този палячо Майкъл Макфол повтори бавно въпросите си ще разбере отговорите сам - и всъщност кой къде и защо прави инвазии и убийства за петрол... Тези тупани съвсем ни взеха за лесни. Дългосрочна доктрина на сащ явно и открито бе и е за унищожаването на държави с много петрол и поставянето им под тяхна пълна зависимост - къде с марионетки, къде с бомби, а изолацията на Русия им трябва с надеждата да отпочнат локални, не мащабни действия и русите да бъдат международно притиснати вкл военно за да се отслаби икономически. Има само една разлика и тя е че те не са американци и такива филмови сценарии като - Русия трябвало да напусне и ах ама защо ги търпял са детинщини с посрани гащи. В щатите много добре знаят какво значи военния потенциал на Русия. Заигравки от сорта кой кого и дай си ми танкчетата на си ти ракетките просто още по-вече ще обеднят външната им политика, за обикновенния американец да не говорим.. огромна маса от милиони живеят на ръба в България, но там е в пъти по зле, И ДА, МЕЧТАТА ЗАПОЧНА ДА КЛОНИ КЪМ ХЛЯБА, А ВОЙНА ИМ Е НУЖНА НО УСПЕХА ИЗКЛЮЧЕН... ахилесовата пета на всяка империя като щатите е говоренето и самовлюбената пропаганда - как те са единствени И ДАЖЕ ТВЪРДО СИ ВЯРВАТ- е, ако това не е популизъм - кое !! С цел да ни убеди колко са добри, а Русия злата империя, лошите, и Китай и германците..... абе врагове накъдето се обърнеш...... КАТО СИ ПРЕДСТАВИШ ЧЕ ТРЯБВА И ИЗВЪНЗЕМНИ ДА ОТБЛЪСНЕМ ... . ЕХА НАКРАЯ КАК ЩЕ СЕ НАИГРАЕТЕ.....
  • 15 Borislav Popov

    37 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хрониките на Евразия":

    Санкции на кого ? На чистачките в метрото ?!! Ай бегай за здраве !!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ЛЪЖАТА

    23 3 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Путин бил убиец, а тия на които им вдигна костите какви са ?
  • 18 Борис

    6 39 Отговор
    Ами като с ЧВК Вагнер, бе мухльо, просто ще бъдат изпарени. Ти какво си мислиш, че с тези сто пияни ватенки нещо ще се уплашат американците ли? Ти да не си още в първи клас и да си вярваш в руския Дядо Мраз?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Честен човек

    6 30 Отговор
    Не знам дали Путин разбира ,че всяко нещо си има някаква мярка ! Ще дойде момент да съжалява ! А българските каскети като национални предатели се радват на възможността за 3-та световна ! Обстановката в Света напомня 1938 г. ! Само ,че новият фюрер е без мустаци ! Жалко за нашите деца и тяхното "светло" бъдеще !

    Коментиран от #21

  • 21 Само човек

    14 2 Отговор

    До коментар #20 от "Честен човек":

    Забелязал ли си,че Тръмп фактически се налага над всички,докато Путин на никого не е казал какво да прави?Само дето не дава и на него да му заповядват.Кой викаш прекалява?Ами на хората им писна от Тръмп не от Путин.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 О'Нуф-Рий II

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Ама разбира се! Путин ѝ има Сила, ѝ е готов да я изполва...
  • 24 Димитърд

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "сащ фашисти":

    Путин и кубинците много отдавна са се настанили във Венецуела. Те доста активно източват природните ресурси на тази държава. Малоумното Мадуро доведе с помощта на руснаците до просяшка тояга венецуелският народ. Рязко се засили емиграцията. Богатата на петрол държава е пред фалит поради некадърния и крадлив шофьор Мадуро, които заедно с руснаците източва държавата му. Които се е хванал с руснаците хаир не е видял.